Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Co neminout v úterý: Ledecká do třetice, dvojbob jde do finiše. Hokejisté si dají repete se Švýcary

V úterním olympijském programu je na co se těšit. Druhý závod na sjezdovce Rock absolvuje Ester Ledecká, na medaile zaútočí ve sjezdu. Znovu budou v akci bobisté, Dominik Dvořák s Jakubem Noskem jsou před závěrečnými dvěma jízdami těsně za desítkou nejlepších. Hokejisté si zopakují duel se Švýcarskem a na biatlonisty čeká štafetový závod. To vše a ještě víc sledujte na programu ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

Ester Ledecká
zdroj: Reuters autor: Wolfgang Rattay

Kvůli hlavnímu taháku dne je potřeba si přivstat. Sjezd žen v Jen-čchingu startuje ve 4:00 SEČ a s číslem pět do něj vyrazí Ester Ledecká. Lyžařky kvůli hustému nedělnímu sněžení odjely dva ze tří plánovaných tréninků a Ledecká zajela jedenáctý a sedmý nejrychlejší čas. V pondělí se na trati zlepšila o téměř jednu sekundu.

Česká závodnice se pokusí navázat na třetí místo, které obsadila na konci ledna v Cortině, i tak ale bude platit spíše za černého koně. Největšími favoritkami jsou tři letošní vítězky, přičemž všechny odstartují až za Ledeckou. Pravděpodobně tou největší je Soffia Goggiaová, která v sezoně ovládla hned čtyři sjezdy. 

Přestože se Italka zranila a na olympijské hry se chystá teprve tři týdny, zajela ve třetím tréninku čtvrtý čas a potvrdila, že je s ní potřeba počítat. Za Goggiaovou se spustí na trať i vítězka super-G Lara Gutová-Behramiová a Corinne Suterová. 

Ledecká není jedinou českou závodnicí na startovní listině. S číslem 33 vyrazí Tereza Nová a jako předposlední s číslem 35 také Barbora Nováková. Obě na Hrách především sbírají zkušenosti.

Druhým vrcholem dne je kvalifikační utkání českých hokejistů. Proti Švýcarům, které ve skupinové fázi porazili 2:1 po samostatných nájezdech, nastoupí na led v 9:30 SEČ. Pokud se reprezentaci zápas vydaří, ve čtvrtfinále na ně čeká Finsko.

V brance českého týmu by se měl opět představit Šimon Hrubec. Gólman Omsku předpokládá, že utkání bude podstatně svázanější a ani jeden tým nebude chtít chybovat. Trenér hokejistů Filip Pešán věří, že jeho svěřenci uspějí. Trénink před osmifinále pojal spíše pohodově, aby byli hráči dobře naladění.

Dominik Dvořák a Jakub Nosek jsou v závodě dvojbobů průběžně na 12. místě a na největšího favorita Francesca Friedricha z Německa ztrácejí 1,56 sekundy. Bobisté mohou při dobré třetí a čtvrté jízdě reálně myslet na posun do nejlepší desítky, která je vzdálena něco málo přes dvě desetiny sekundy.

Kvůli velkým mrazům vyjedou na tratě v Čang-ťia-kchou biatlonové štafety už v odpoledních hodinách místního času, tedy v 7:30 SEČ. Čeští muži mají co vylepšovat, výsledky ve Světovém poháru ale velký optimismus nevzbuzují. Do elitní desítky se Češi dostali jen v Hochfilzenu, kde obsadili deváté místo. Norové vyhráli tři ze čtyř štafetových závodů a Johannes Thingnes Bö po zklamání ze stíhačky bude usilovat o třetí pekingské zlato.

Česká štafeta se představí ve složení Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Adam Václavík a Michal Krčmář.

Je nám líto, video expirovalo.
Výborná druhá jízda českého dvojbobu

Sdruženáři se přesunou na velký můstek a do hry se vrátí vítěz sedmi závodů Světového poháru Nor Jarl Magnus Riiber, jehož covid připravil o start na středním můstku. I když v pondělí ještě netrénoval.

Ze stejného důvodu chyběl i trojnásobný olympijský vítěz Němec Eric Frenzel, který ale dál zůstává v karanténě. Na středním můstku vyhrál jeho krajan Vinzenz Geiger, který i v tréninku skákal nejdál. Vylepšit čtvrté místo bude chtít lídr Světového poháru Rakušan Johannes Lamparter. Z české čtveřice si vedl nejlépe Tomáš Portyk na dvacátém místě.

Eliška Březinová v krátkém programu
zdroj: Reuters/USA Today autor: Robert Deutsch

Už dlouho před krasobruslařskou soutěží žen nebylo pochyb, že zlato poputuje do Ruska. Jeho reprezentantky na posledním mistrovství světa kompletně obsadily stupně vítězů, a to ještě v této sezoně zvýšila konkurenci vůbec největší hvězda, teprve patnáctiletá Kamila Valijevová. Do poslední chvíle sice nebylo jasné, jestli bude moci vzhledem k pozitivnímu dopingovému testu před hrami nastoupit, ale arbitráž jí dala zelenou.

Mezi třiceti krasobruslařkami půjde do krátkého programu i Eliška Březinová a doufá, že si při své olympijské premiéře povede lépe než její bratr Michal, který nepostoupil do volných jízd. Postup si místo obvyklých 24 žen zajistí 25 krasobruslařek, pokud mezi nimi bude i Valijevová. Na posledním mistrovství světa v roce 2021 obsadila česká reprezentantka 22. místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Krasobruslařka Valijevová se i přes kauzu s dopingem představí v soutěži žen

Guová chce splnit druhou část svého zlatého plánu

Čínské sociální sítě čeká v úterý další kolaps. Znovu totiž bude v akci největší domácí hvězda her, osmnáctiletá akrobatická lyžařka Eileen Guová. Rodačka ze San Francisca, která reprezentuje vlast svých rodičů, se v Číně stala idolem mladé generace. Už loni na reklamách vydělala v přepočtu více než 600 milionů korun a po triumfu v Big Airu zájem o ni ještě vzrostl.

Teď se chystá přidat druhé zlato ve slopestylu, v němž je mistryní světa, stejně jako v U-rampě, v níž v této sezoně ještě neprohrála. V dnešní kvalifikaci ale byla až třetí, nejlepší jízdu předvedla Estonka Kelly Sildaruová. Čtyřnásobná vítězka X Games se chystá získat pro svou zemi první olympijskou medaili na zimních hrách od stříbra běžkyně Kristiny Šmigunové v roce 2010.

Je nám líto, video expirovalo.
Pančochová nepostoupila do finále Big Airu. Moje kariéra je ve hvězdách, říká
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články