Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Bojoval s vlastním tělem. Portyk je ale zpět a před OH: Závod od závodu jsem lepší a lepší

Místo tvrdé a poctivé letní přípravy chodil maximálně na procházky. A to celé tři měsíce. Za vše u sdruženáře Tomáše Portyka mohlo vyčerpání a ztráta energie, kdy mu tělo řeklo dost. Nyní už je ale český reprezentant opět v plné síle a sám cítí, že je závod od závodu lepší. Naplno by to chtěl předvést na olympijských hrách v Pekingu, kde by mu mohla pomoci i nižší váha, kterou upravil kvůli polskému trenérovi skoku.

Už koncem minulé sezony nebylo s Portykovým tělem něco v pořádku. Nemohl pořádně běhat, ale zkoušel, jestli jen nemá krizi. Na mistrovství světa v Oberstdorfu skoro ani nedojel do cíle. "Tak jsem si řekl, že už dost a že musím zjistit, co se děje," uvedl. Rozhodl se proto podstoupit komplexní vyšetření.

První krevní odběr pod dohledem lékařky Dany Kudrnáčové naznačil, že něco není v pořádku. Šel i na odběr kostní dřeně. "A doktorka mi vysvětlila, že tělo si řeklo stop, že potřebovalo odpočinek, protože toho asi bylo hodně. To byl asi ten největší důvod," řekl Portyk.

Odpočinek se ale protáhl na tři měsíce. Juniorský mistr světa z roku 2016 se poprvé v kariéře zastavil na tak dlouho. "Předtím jsem měl maximálně chřipku," řekl. Přiznal, že nejnáročnější bylo vyrovnat se s pauzou psychicky. "Ostatní trénovali a já mohl jít jen na procházku."

Původně si myslel, že ani nestihne start sezony. Do Světového poháru ale naskočil od začátku. Po výsledcích okolo třicátého místa se postupně zlepšuje a už dvakrát byl v dvacítce. "Každým závodem cítím, že by to mohlo být lepší. Musím zaklepat, že aktuální stav je lepší a lepší se to týden od týdne. Doufám, že bude zase o trochu lepší," řekl směrem k olympiádě.

Na můstku se Portyk vrátil mezi lepší sdruženářské skokany. Za pomoci polského skokanského trenéra Roberta Mateji se po trápení zlepšil. "Má jiné programy, i skokanská síla v posilovně je úplně jiná. Má to konečně systém, a když tomu věříme, tak to funguje," řekl Portyk.

Musel ale snížit váhu. "Byl teda nekompromisní," uvedl. Ze 74 kilogramů s materiálem se musel dostat na 68 až 69 kilogramů. "To byl základ. On jako bývalý skokan ví, že bez toho v dnešní době není moc šance se někam posouvat dopředu," dodal Portyk, který si věří, že nejlepší skok předvede v soutěži. "Mám to zafixované v hlavě a většinou to vychází."

Po Soči 2014 a Pchjongčchangu 2018 míří na svoji třetí olympiádu. "Je to jednou za čtyři roky, takže motivace je určitě velká. Ale zároveň mám trošku obavy. Pročítal jsem si dokumenty, které jsme dostali. Tak jen doufám, že všechno proběhne v pořádku, že nikdo z týmu nebude pozitivní a že nebudou žádné komplikace," zmínil přísná protikoronavirová opatření.

Sám si onemocněním covid-19 prošel loni. Neměl ale žádné příznaky. "Kdybych nešel na testy, tak bych se to ani nedozvěděl. Neměl jsem teplotu, nebyl jsem nijak nemocný, jenom jsem si splnil karanténu a pak jsem se vrátil do tréninku," řekl pětadvacetiletý sdruženář.

V dějišti Her dosud nikdy nestartoval. Zjišťoval si informace od reprezentačního kolegy Lukáše Daňka, který tam byl na Kontinentálním poháru. "Můstek je prý moderní. Samozřejmě se těším. Když jsem viděl fotky, tak takové můstky tady v okolí asi nikde neuvidím a nezažiju."

Sdruženáři ještě koncem minulého týdne závodili na SP v Seefeldu. "Jsem rád, že se závodilo, protože v závodě se přeci jen ukáže, jak na tom člověk je. Rychlých kilometrů kvůli výpadku moc nemám, takže závody potřebuju. Každý je pro mě důležitý a je to zpestření," řekl Portyk. Na olympiádu odletí v pátek, první závod je v plánu ve středu 9. února.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články