Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kombinaci ovládl Strolz a navázal na otce. Zabystřan po podklouznutí nedojel

Kombinační závod je oslavou lyžařské všestrannosti v alpských disciplínách a jeho olympijským králem se v Pekingu stal Rakušan Johannes Strolz, který zopakoval úspěch svého otce Huberta z Calgary 1988. Po sjezdu vedoucí Nor Alexander Aamodt Kilde skončil druhý, bronz si vyjel Kanaďan James Crawford. Z nadějné deváté pozice útočil Jan Zabystřan, ale v úvodu slalomu podklouzl a nedorazil do cíle.

Devětadvacetiletý Strolz porazil Kildeho díky nejrychlejší slalomové jízdě v součtu o 59 setin, Crawford byl zpět o dalších 11 setin.

"Tohle pro mě znamená naprosto všechno. Když pomyslím na všechny tátovy fotografie a medaile, je pro mě těžké se nerozplakat," uvedl nečekaný vítěz. Strolzovi se stali první dvojicí otec-syn, která na zimní olympiádě opanovala stejnou individuální disciplínu.

Zabystřan ve sjezdu ztratil na Kildeho 1,42 sekundy a toužil minimálně vyrovnat deváté místo v kombinaci z loňského mistrovství světa v Cortině. Ve slalomu však vypadl v relativně jednodušší pasáži zhruba deset sekund po startu a závod nedokončil stejně jako před čtyřmi lety v Pchjongčchangu, kde byl šestnáctý Ondřej Berndt.

"Jel jsem tak, abych měl medaili, protože po sjezdu to bylo rozjeté skvěle. Slalom byl postaven mně skoro na míru, ale ocitl jsem se během setiny na zemi. Je to moje častá chyba. Snažil jsem se prostě jet na plný plyn, ale nevyšlo to. Chyba mě strašně mrzí, ale už s tím nic neudělám," hodnotil s nadhledem Zabystřan. "Chtěl jsem předvést co nejlepší jízdu, ale moc se mi to nepodařilo. Omlouvám se divákům, kteří ráno vstávali," dodal.

Johannes Strolz s olympijským zlatem
zdroj: Reuters autor: Christian Hartmann

Nepříliš známý Strolz si dojel pro životní úspěch rok poté, co byl vyřazen z rakouské reprezentace. V olympijské sezoně se musel připravovat sám a nominaci do Pekingu mu zajistilo až senzační vítězství před měsícem ve slalomu v Adelbodenu, které pro něj znamenalo i první "bednu" ve Světovém poháru v kariéře. Pro start v kombinaci se navíc kvalifikoval až úplně na poslední chvíli 13. ledna díky zisku FIS bodů pro sjezd v Evropském poháru v Tarvisiu.

"Musím poděkovat své rodině. Vždycky ve mě věřili a teď se sen splnil," upozornil Strolz, který si po vyřazení z týmu musel i sám připravovat lyže. "Ještě loni v létě jsem nebyl v týmu a dostal se zpět. Konečně se veškeré oběti a tvrdá práce vyplatily. Myslím, že jsem dobrým příkladem toho, že se nikdy nemáte vzdávat. Musíte v sebe věřit a využít šanci," doplnil.

Rychlostní specialista Kilde uzmul druhou medaili v Pekingu po bronzu v superobřím slalomu. Další sjezdař Crawford si bronzem vynahradil zklamání ze sjezdu, kde mu cenný kov unikl o sedm setin.

Navzdory slušnému pátému místu ve sjezdu neuspěl loňský mistr světa v kombinaci Marco Schwarz z Rakouska, jenž si ve slalomu pozici nevylepšil. Šestinásobný vítěz hodnocení kombinace ve SP Alexis Pinturault z Francie byl ve sjezdu až jedenáctý a slalom po riskantní jízdě nedokončil.

Strolz může být posledním šampionem kombinace na velké akci. Vzhledem k větší specializaci lyžařů už není tato kdysi prestižní disciplína součástí Světového poháru a hrozí jí vyřazení z programu MS i ZOH. Na start se postavilo sedmadvacet lyžařů a celý závod jich dokončilo sedmnáct, přičemž poslední závodníci nabrali ztrátu v desítkách sekund.

Sjezdové lyžování:

Muži - kombinace: 1. Strolz (Rak.) 2:31,43 (1:43,87+47,56), 2. Kilde (Nor.) -0,59 (1:43,12+48,90), 3. Crawford (Kan.) -0,68 (1:43,14+48,97), 4. Murisier (Švýc.) -0,86 (1:44,14+48,15), 5. Schwarz (Rak.) -1,28 (1:44,07+48,64), 6. Szollos (Izr.) -1,75 (1:45,04+48,14), 7. Haaser (Rak.) -1,84 (1:44,63+48,64), 8. Thompson -2,77 (1:44,39+49,81), 9. Seger (oba Kan.) -3,60 (1:43,54+51,49), 10. Innerhofer (It.) -4,37 (1:44,19+51,61), ... Zabystřan (ČR) nedokončil slalom.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články