Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Změny v útoku. Češi proti Kanadě nastoupí s Kubalíkem a Růžičkou, Vondrka bude na tribuně

Po úvodním krajně nevýrazném ofenzivním představení se trenér Josef Jandač odhodlal k velkým změnám v ofenzivních formacích. Do sestavy se dostali Dominik Kubalík a Martin Růžička, naopak na tribuně zůstane Michal Vondrka, třináctým útočníkem bude Tomáš Zohorna. Přímý přenos utkání Kanada – Česko sledujte na programu ČT sport a na webu olympiada2018.ceskatelevize.cz v noci z pátku na sobotu od 4:00.

Roman Červenka a Dominik Kubalík
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Trenéři se ke změnám ve třech ze čtyř útoků rozhodli kvůli nízké produktivitě ve čtvrtečním duelu proti Koreji, v němž český tým soupeře výrazně přestřílel, ale vyhrál jen 2:1. "Dominik Kubalík je z pohledu ofenzivy výborný, je produktivní, stejně jako Martin Růžička. Proto jsme se rozhodli ke změnám," řekl asistent Jiří Kalous.

Kubalík bude hrát s Martinem Eratem a Janem Kovářem, Růžička doplní Romana Červenku a Tomáše Mertla. "Dominik si umí najít místo ve střeleckém prostoru. Má k sobě zkušené hráče, kteří naopak umí dát přihrávku, takže věříme, že to bude fungovat," uvedl Kalous, který s předstihem potvrdil, že Růžička bude nově nastupovat i ve speciálních přesilovkových formacích.

Beze změn zůstal pouze čtvrtý útok, v němž hrají Michal Řepík, Roman Horák a Michal Birner. "Je to náš obranný útok, který nasazujeme hlavně na první pětky soupeře a první zápas zvládli dobře. Proto jsme je nechali pohromadě," řekl Kalous.

Český výběr v čele s kapitánem Eratem si je vědom kvalit obhájce olympijského zlata. Víme, co Kanada hraje. Půjdou po nás a my si s tím musíme poradit. A když si s tím poradíme v obranném pásmu, tak dopředu ty šance vždycky budou," řekl Erat.

Kanada na úvod olympijského turnaje porazila Švýcarsko jednoznačně 5:1 a navázala na výhru 4:1 v přípravě se Švédskem. "Kanaďané hráli velmi agresivně. Vystupňovali svoji agresivitu, až byli Švédové trošku překvapení," uvedl Kalous, jenž duel v Inčchonu na vlastní oči sledoval.

"Měli hodně vysunutý forčeking, což předvedli i proti Švýcarsku, takže si myslím, že nebudou na své hře nic měnit. I proto jsme se na to zaměřili v tréninku, na založení útoku pod tlakem," vysvětlil Kalous.

Český tým se s Kanadou utkal v prosinci v Moskvě a vyhrál 4:1. V dresu soupeře se objevilo 13 hokejistů, kteří jsou i na olympiádě. Na české straně bylo zastoupení ještě větší. Na Channel One Cupu se představilo 19 hráčů z olympijské soupisky.

"Ze zápasu se dají použít dobré věci, hlavně druhou půlku jsme měli navrch. Způsobem rozehrávky jsme se dobře dostávali z pásma," hodnotil utkání Kalous, který považuje výběr Javorových listů za favorita. "Sice jsou to hráči z Evropy, ale spousta z nich má zkušenosti z NHL. Mají svou hru v krvi a na tom nehodlají nic měnit," podotkl.

Češi proti Kanadě nastoupí opět s Pavlem Francouzem v brance a se sedmi obránci. Zda se do hry dostane poprvé zatím osmý Tomáš Kundrátek, Kalous nechtěl říct. "Ještě řešíme určitý detail. Teprve se rozhodneme," uvedl bez bližšího vysvětlení.

Předpokládaná sestava

Francouz - Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec, Vitásek, Jordán - D. Kubalík, Jan Kovář, Erat - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - Řepík, Horák, Birner - T. Zohorna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy