Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Táta byl proti tomu, vzpomíná Zdráhalová na své rychlobruslařské začátky

Na svůj premiérový olympijský start se v dějišti Her chystá Nikola Zdráhalová. Když nyní vzpomíná na své začátky, vybaví si rozhodování, zda zůstat u ledního hokeje, anebo se proti vůli rodičů vrhnout na rychlobruslení. 

Nikola Zdráhalová
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Zdráhalová v patnácti skončila s hokejem a začala se věnovat rychlobruslení. Její otec moc nadšený nebyl. "Ze začátku jsme se hodně hádali. Taťka nemohl přenést, že jsem skončila se sportem, který jsem dělala odmala a navíc ho dělala celá rodina. Postupem času se to ale zlepšilo a skamarádil se i s Péťou," poukázala na otcův vztah s trenérem Petrem Novákem.

"Doufám, že už je spokojený, že jsem na olympiádě. Narážky, že je rychlobruslení debilní sport, ve kterém se jezdí pořád doleva, má ale pořád. Už to ale bere s humorem," pousmála se Zdráhalová. "Ze začátku jsem kombinovala oboje, ale nešlo to. Nestíhala jsem tréninky a na soustředění to pak bylo znát," přiznala jedenadvacetiletá parťačka Martiny Sáblíkové.

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, které jí podle Nováka pomohlo ke startu na OH, byla změna školy. "Říkal jsem jí, že pokud se chce dostat na olympiádu, tak ti nemůžou dělat ve škole problémy. Že musí dvakrát nebo třikrát denně trénovat. A tam, kde chodila předtím, měla problémy s účastí na praxi," uvedl Novák.

Rozhodnout se však musela Zdráhalová sama a opět trochu proti vůli rodičů. "Smekám před ní, že to rozhodnutí udělala, i když rodiče moc nechtěli. Oznámila jim, že tam skončila a jde jinam. Že se chce dostat na olympiádu," řekl Novák.

Nikola Zdráhalová
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

I proto je rád, že se jeho svěřenkyně dokázala kvalifikovat. "Když teď Niki vidím, jak jde v olympijské vesnici, tak si to všechno promítnu v hlavě. Jak mě táta napadal a vytáčel, že kdyby hrála hokej, byla by na olympiádě. A je tady, ale ne s hokejem," pousmál se Novák.

"Je to zvláštní. Celou dobu jsem si říkala, že bych se jednou na olympiádu chtěla dostat, a pak, když jsem přijela, tak to bylo: Co tady vlastně dělám? Vždyť tady spousta výborných sportovců není a já to dokázala," kroutila hlavou rodačka z Dvora Králové nad Labem. 

Premiérový start pod pěti kruhy čeká Zdráhalovou v sobotu, kdy se představí v závodu na 3000 metrů. Následně může startovat ještě na tratích 1000 a 1500 metrů i v závodu s hromadným startem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články