Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Švédové vyhráli severské derby a ovládli skupinu, Suomi musí do osmifinále

Duel o vítězství ve skupině C zvládli v severském souboji lépe Švédové, kteří porazili Finsko 3:1. Tři korunky tahaly po celý zápas za delší konec, po finském srovnání vstřelil vítězný gól Zackrisson. Do prázdné branky uzavřel skóre Möller. Švédové postoupili přímo do čtvrtfinále, ve kterém se utkají s vítězem duelu Švýcarsko – Německo. Finsko musí do osmifinále play-off, kde narazí na domácí Koreu.

Utkání Švédsko - Finsko
zdroj: Reuters autor: KIM KYUNG-HOON

V brance Švédů nastoupil Fasth, který odchytal úvodní duel s Norskem (4:0) s nulou, na což minule proti Německu (1:0) navázal i jeho kolega Enroth.

Švédům patřil úvod, ale Möller finského gólmana Koskinena nepřekonal. Po polovině úvodní části už Švédové jásali, když se prosadil tečující Lindhold, jenže podle následné kontroly u videa měl hůl příliš vysoko. Gól, který pohnul bezbrankovým stavem, tak dal až v 15. minutě Lander, který najel na Koskinena a překonal ho ranou mezi betony.

Kemppainen na začátku druhé části sice v obrovské příležitosti před odkrytou švédskou brankou minul, ale brzy složil úspěšný reparát. Koivisto zakončoval bekhendem, puk tečoval švédský bek Fransson, ten vyletěl do vzduchu, přeletěl Fastha a Kemppainen ho za jeho zády pohotově doklepl do sítě. Švédové tak po 141 minutách a 32 vteřinách poprvé na turnaji inkasovali.

V 27. minutě mohl aktivní Kemppainen dokonat obrat, ale neuspěl. Finové výrazně zvýšili aktivitu, další možnost skórovat měl Heiskanen, avšak znovu bez úspěchu. Pak našel Manninen v ideální pozici na zakončení Koskirantu, ale skvěle zasáhl gólman Fasth. Koskinen ještě před pauzou s námahou vytěsnil Lindströmovu ránu.

Třetí část už ale znovu patřila Švédům. A ti od 49. minuty znovu vedli: Fransson nahodil, vyražený puk si v pádu našel Zackrisson a stihl ho poslat za Koskinenova záda. O vyrovnání se snažil především mladý Tolvanen, nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu turnaje ale tentokrát vyšel naprázdno.

V závěru měli Finové velkou možnost k vyrovnání, když jim výběr Tre kronor nabídl přesilovku, ale nevyšel jim ani risk s power play, při níž Tolvanen ranou z první minul odkrytou branku. Jistotu pak dodal Švédům, kteří se mezi nejlepší osmičkou utkají s vítězem duelu Švýcarsko - Německo, pět vteřin před závěrečnou sirénou Möller, jenž trefil prázdnou branku.

Švédsko - Finsko 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Lander (Omark, Fasth), 49. Zackrisson (Fransson), 60. Möller (Omark) - 22. Kemppainen (Koivisto, Junttila). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Gouin (Kan.) - Kaderli (Švýc.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. Diváci: 3861.

Švédsko: Fasth - E. Gustafsson, Ahnelöv, S. Kronwall, Bertilsson, Wikstrand, Fransson, Hersley - J. Lindström, P. Lindholm, Möller - F. Pettersson, J. Lundqvist, D. Axelsson - Everberg, Lander, Omark - Bergström, Zackrisson, Stalberg - Norman. Trenér: Rikard Grönborg.

Finsko: Koskinen - Lepistö, Kivistö, Hietanen, Koivisto, Heiskanen, Ohtamaa, Kukkonen - Hartikainen, Kemppainen, Junttila - Peltola, Kontiola, Tolvanen - Manninen, J. Lajunen, Pyörälä - Enlund, Koskiranta, Savinainen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články