Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Češi vybojovali proti Švýcarům čtvrtfinále, přímý postup zařídil Kubalík

V posledním utkání ve skupině česká reprezentace zvítězila nad Švýcarskem 4:1 a vybojovala triumf ve skupině. Národní tým si tak zajistil přímý postup do čtvrtfinále, naopak Švýcaři musí do osmifinále. Vítěznou branku zaznamenal Dominik Kubalík. Brankář Pavel Francouz si připsal 28 úspěšných zákroků. Češi se o postup do semifinále utkají s vítězem osmifinálového duelu USA – Slovensko.

Dominik Kubalík střílí branku Jonasi Hillerovi ze Švýcarska
zdroj: Reuters autor: DAVID W CERNY

Vyrovnaný souboj o první místo ve skupině A vyvrcholil v poslední části zápasu. Za stavu 1:1 rozhodl Dominik Kubalík po přihrávce Jana Kováře a českému týmu přisoudil přímý postup do čtvrtfinále.

"Honza Kovář tohle umí dávat, dělá to často. Našel mě krásně. Jsem nesmírně rád, že kotouč zapadl do branky, protože zpětně musím říct, že to nebylo úplně snadné. Trefil jsem to na placku, což může letět úplně kamkoliv. Proto jsem moc rád. Ale tři čtvrtě gólu je Honzy Kováře," ocenil Kubalík.

Zápasu dominovali oba brankáři, Pavel Francouz se musel činit zejména v častých oslabeních v první polovině utkání. Češi se totiž dopouštěli zbytečných vyloučení a fauly ubíraly na jinak vytrvalém tlaku národního týmu. Reprezentanty to nakonec nemuselo mrzet a po triumfu ve skupině budou mít o den volna navíc.

Češi se v zápase proti Švýcarům sice prezentovali aktivní hrou plnou útočného presinku, který znepříjemňoval švýcarskou rozehrávku, ale také se při tom dopouštěli zbytečných faulů. Jen v první třetině obdrželi svěřenci Josefa Jandače čtyři menší tresty a Pavel Francouz měl o práci v brankovišti postaráno.

"Nebyla to jednoduchá utkání, ani první s relativně slabším soupeřem. Ale máme tři vítězství a první úkol, který jsme si dali, vyhnout se osmifinále a jít rovnou do čtvrtfinále, jsme splnili. Zatím na turnaji nedostáváme góly, což je důležité. Pavel Francouz má výbornou formu a chytá spolehlivě. Dnes bylo také důležité, že jsme ubránili oslabení," doplnil Jandač.

Ještě než se prosadil po vypršení přesilové hry Rufenacht, otevřel skóre už v sedmé minutě Michal Řepík v početní výhodě. Horák zakombinoval s Eratem a po přihrávce českého kapitána prostřelil sparťanský útočník Jonase Hillera na lapačku.

Stav mohli Češi změnit ve druhé třetině, ale z velkého tlaku, kdy se v útočném pásmu prostřídaly tři české útoky na jedinou švýcarskou formaci, nic nevytěžili. Nadějnou pasáž ukončil hlavní sudí, který zapískal ofsajd místo čárového rozhodčího, který přitom rozpažil.

Ve zbytku utkání si národní tým udržoval aktivitu i herní převahu a Švýcary do vážnějších příležitostí nepouštěl. V samotném závěru se mužstvo s helvétským křížem odhodlalo ke hře bez brankáře, ale při vlastní power play Švýcaři dvakrát inkasovali po brankách Červenky a znovu Řepíka. Češi tak po vítězství 4:1 ovládli skupinu a postoupili přímo do čtvrtfinále olympijského turnaje.

ČR - Švýcarsko 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Řepík (M. Erat, Horák), 44. D. Kubalík (Jan Kovář, Kolář), 59. Červenka (Kolář), 60. Řepík (Birner, Nakládal) - 15. Rüfenacht (Ambühl, Suter). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Iverson - Vanoosten (oba Kan.), Ritter (USA). Vyloučení: 5:1. Využití: 1:0. Diváci: 6137.

ČR: Francouz - Kundrátek, Jordán, Nakládal, Polášek, Mozík, Kolář, O. Němec - Řepík, Horák, Birner - M. Erat, Jan Kovář, D. Kubalík - M. Růžička, Mertl, Červenka - Radil, Koukal, Sekáč - T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Švýcarsko: Hiller - Untersander, E. Blum, Diaz, Geering, Loeffel, Furrer, Du Bois, Schlumpf - Praplan, Haas, Hollenstein - Suter, Ambühl, Moser - Hofmann, Corvi, Scherwey - Rüfenacht, Almond, Schäppi. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin a Christian Wohlwend.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články