Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ME ve vodním slalomu 2024

Nejdůležitější momenty z olympiády přehledně a rychle. ČT spouští olympijský web

Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu doslova klepou na dveře. Slavnostní zahájení je na programu tento pátek, už dnes ale Česká televize startuje speciální olympijský web.

zdroj: ČT4

Olympijské stránky ČT sport nabídnou vedle toho hlavního, tedy přímých přenosů z Koreje s důrazem na české sportovce, také přehledně strukturovaný videoarchiv všech důležitých momentů včetně rozhovorů a sestřihů, podrobné výsledky i programový výhled na další dny.

Chybět nebude ani aktuální zpravodajství i některé bonusy - např. podcasty. Od pátku pak na tyto stránky přímo naváže televizní vysílání přímo z dějiště XXIII. Her. Toho se však budou letos týkat některé zásadní změny.

Česká televize totiž odvysílá ve srovnání s minulostí pouze 190 hodin sportovních přenosů s možností jedné reprízy. Nabídne rovněž zpravodajské přehledy. "Budeme prioritně sledovat českou stopu a úspěchy českých sportovců. To je pro nás naprostý základ. K tomu se budeme snažit odvysílat všechny medailové fáze jednotlivých soutěží," vysvětluje autor projektu olympijského vysílání a komentátor hokeje Robert Záruba.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympiáda 2018 na ČT ve znamení změn

Společnost Discovery Communications získala od Mezinárodního olympijského výboru (MOV) evropská práva na vysílání olympiád v letech 2018 až 2024, za což zaplatila 1,3 miliardy eur (téměř 35 miliard korun). Přeplatila tak i Evropskou vysílací unii, která sdružuje veřejnoprávní média.

"Už se to stalo na Hry v Riu i Soči, ale tam byl rozdíl v tom, že práva získal překupník, který udělal balíčky, a z hlediska vysílání se nic nestalo," řekl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Tentokrát se ovšem situace změnila. Podle smlouvy s MOV musí Discovery zprostředkovat volně dostupně sto hodin ze zimních her bez opakování. ČT se povedlo smlouvu z původní stovky vylepšit alespoň na 190 hodin plus jedno opakování. "Bude to jiná olympiáda a šťastní nejsme," říká Ponikelský s tím, že v jednu chvíli dokonce hrozilo, že Hry na ČT nebudou vůbec.

Přímé sportovní přenosy i mimořádně na ČT2

Během olympijského vysílání na ČT samozřejmě probíhá i řada dalších sportovních akcí. Od jární fáze Evropské ligy, kde se střetne Viktoria Plzeň s Partizanem Bělehrad, přes osmifinále Ligy mistrů, ženskou basketbalovou kvalifikaci MS 2019 až po Fed Cup. Všechny tyto a další akce odvysílá živě mimořádně program ČT2.

"Je tam hodně omezení," dodává Ponikelský. Olympiáda tak může běžet pouze na programu ČT sport, ČT ji nemůže využívat v mobilních aplikacích a streamovat na webu může jenom právě aktuální televizní vysílání.

"Přestože kvůli novým sublicenčním podmínkám bohužel nemůžeme divákům nabídnout servis, na který byli v minulých letech zvyklí, stále u nás najdou vše podstatné, co se na Hrách stane," říká vedoucí redaktor webu ČT sport Jiří Kalemba a dodává: "Mrzí nás absence bonusových streamů, ale taková je realita, kterou my neovlivníme a se kterou se vyrovnává takřka celá Evropa."

ČT každopádně půjde především českou stopou. Fanoušci nebudou ochuzeni o hokej, biatlon ani o rychlobruslení. Může se ale stát, že třeba konec biatlonového závodu zasáhne do první třetiny hokeje. "Budeme muset dovysílat vytrvalostní závod biatlonistů a od zhruba druhé třetiny budeme vysílat utkání Česko–Korea," přibližuje Záruba.

Záruba povede rozhovory, Hölzel nabídne Velký olympijský přehled

Chybět nebudou ani přímé rozhovory s českými sportovci, které povede Jaromír Bosák. Česká televize nezapomene informovat ani o dění na olympijských festivalech v Brně a v Ostravě, kam dopravuje z Koreje signál na velkoplošné obrazovky, a kde má svá studia pro podvečerní Velké přehledy. Z festivalů bude také vysílat Déčko, Dobré ráno a Studio 6.

Problém bohužel nelze vyřešit jinou cestou. "Nesmíme použít jiný program než sport nebo internet. Musíme to naskládat jako vláčky a jde to po jedné koleji, nesmí jich být více," dodává Záruba.

"Diváci se pořád můžou těšit na sestřihy přenosů, nejdůležitější okamžiky a momety závodů, rozhovory a v neposlední řadě i pohledy do zákulisí od komentátorů a také bohatou nabídku na sociálních sítích. To jsou věci, které v ČR nabízíme jako jediný web. Samozřejmostí bude komplexní výsledkový servis a aktuální plán vysílání ČT sport," upozorňuje Kalemba. Záznamy přenosů budou kvůli právům k dispozici na stránkách až sedm dní po odvysílání, zpravodajské souhrny nebo jednotlivé momenty tři dny.

Za olympijským webem jsou měsíce prací

Na vývoji olympijského webu ČT se v různých fázích - od konceptu přes grafiku až po samotné programování - podílelo 11 lidí. Projekt se začal rodit už před půl rokem. "Neměli jsme přitom úplně volné ruce, protože řada prvků stránek podléhá schválení od Mezinárodního olympijského výboru, např. právě jeho grafika a konkrétní aplikace oficiálních motivů letošních Her," přibližuje vedoucí projektu Josef Zukal.

Jednou z podmínek byla také implementace DRM, neboli správy digitálních práv pro videopřehrávač. "To bylo zároveň tím nejtěžším úkolem, pokud jde o programátorskou náročnost," dodává Zukal.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články