Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Meldonium? Rusové zřejmě vědí lépe, jak funguje, říká odborník

V souvislosti s podezřením na dopingové provinění ruského curlera Alexandra Krušelnického se opět vynořil lék meldonium. Právě kvůli němu dostala ruská tenisová hvězda Maria Šarapovová patnáctiměsíční trest. I když západní odborníci nepočítají s tím, že by meldonium mohlo sportovcům, navíc curlerům, při výkonu výrazně pomáhat, četnost jeho užívání naznačuje, že odborníci v Rusku o jeho účincích vědí víc.

Podle Libora Vítka z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky VFN v Praze se většina odborníků nedomnívá, že by zrovna meldonium dokázalo zvýšit fyzickou výkonnost. Zlepšuje využití energetických zdrojů, nicméně odborníci před jeho užíváním varují hlavně kvůli tomu, že neexistuje dostatek informací ohledně jeho bezpečnosti.

"WADA užívání meldonia zakázala zejména proto, aby předešla nějakým katastrofickým účinkům," vysvětluje Vítek. Odborníci z Lotyšska, kde lék v 70. letech vznikl, ale podle něj odmítají, že by meldonium nějaké zásadní vedlejší účinky mohlo mít.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítek: Rusové zřejmě znají lépe účinky meldonia

Meldonium bylo vyvinuto ke zlepšení prokrvení srdečního svalu při ischemické chorobě srdeční. "Mělo by snižovat obsah karnitinu, který je zodpovědný za využití tuku pro pracující sval. Zjednodšeně: pokud snížíme obsah karnitinu, buňka se adaptuje na jeho deficit a začne využívat jiné zdroje, například glukózu.

Lotyšští odborníci tvrdí, že právě to má účinek na zvyšování fyzické výkonosti. Naopak ti, co kriticky hodnotí možné nežádoucí účinky, tvrdí, že to může vést až k poruchám srdečního rytmu a výrazné únavě," dodává Vítek.

Meldonium vydrží v těle čtvrt roku

V organismu může vydržet zřejmě až čtvrt roku, protože se váže na červené krvinky, jejichž životnost se pohybuje kolem 120 dní. Argumentaci ruského curlera, že látka v jeho organismu přetrvala dva roky, tak Vítek odmítá. 

Zároveň připouští, že západní odborníci neznají přesné účinky léku. Četnost, s jakou jej ruští sportovci užívali, ale může svědčit o tom, že jistý vliv na sportovní výkon má. "Ruští odborníci, kteří se o sportovce starají, mají mnohem víc informací. Meldonium může fungovat na více úrovních, o kterých my nemusíme vůbec vědět," uzavírá Vítek.

Curler Alexander Krušelnickij získal spolu s manželkou Anastasiou Bryzgalovovou v Pchjogčchangu bronz v mixu.

Nejvíce dopingových případů na zimních olympijských hrách bylo v Salt Lake City a v Soči

INNSBRUCK 1976

*Galina Kulakovová (SSSR/běh na lyžích) - efedrin
František Pospíšil (ČSSR/hokej) - kodein

SARAJEVO 1984

Bacuch Purevjal (Mong./běh na lyžích) - metadon

CALGARY 1988

Jaroslav Morawiecki (Pol./hokej) - testosteron

SALT LAKE CITY 2002

*Johann Mühlegg (Šp./běh na lyžích) - darbepoetin
*Larissa Lazutinová (Rus./běh na lyžích) - darbepoetin
*Olga Danilovová (Rus./běh na lyžích) - darbepoetin
*Alain Baxter (Brit./sjezdové lyžování) - metamfetamin
Vasilij Pankov (Běl./hokej) - nandrolon
Marc Meyer (Rak./biatlon) - krevní transfúze
Achim Walcher (Rak./biatlon) - krevní transfúze

TURÍN 2006

*Olga Pylevová (Rus./biatlon) - carphedon

VANCOUVER 2010

Kornelia Marková (Pol./běh na lyžích) - EPO
Teja Gregorinová (Slovin./biatlon) - metabolit

SOČI 2014

William Frullani (It./boby) - dimetylpentylamin
Evi Sachenbacherová-Stehleová (Něm./biatlon) - metylhexanamin
Marina Lisogorová (Ukr./běh na lyžích) - trimetazidin
Johannes Dürr (Rak./běh na lyžích) - EPO
Vitalijs Pavlovs (Lot./hokej) - metylhexanamin
Ralfs Freibergs (Lot./hokej) - anabolický steroid
Daniel Zalewski (Pol./boby) - fenyletylamin
*Alexandr Zubkov, Alexej Vojevoda (Rus./boby) - manipulace se vzorky
Alexandr Kasjanov, Alexej Puškarov, Ilvir Chuzin (Rus./boby), Julija Ivanovová, Anastasija Docenková, Julija Čekalevová (Rus./běh na lyžích), Inna Ďubanková, Anna Šibanovová, Galina Skibová (Rus./hokej) - všichni manipulace se vzorky

PCHJONGČCHANG 2018

Alexandr Krušelnickij (Rus./curling) - meldonium
Žiga Jeglič (Slovin./hokej) - fenoterol

Sportovci označení hvězdičkou museli vrátit olympijské medaile.

V Sapporu 1972 byl na efedrin pozitivně testován německý hokejista Alois Schloder, později byl ale rehabilitován. V Naganu 1998 byl kvůli nálezu stop marihuany diskvalifikován vítěz v snowboardovém obřím slalomu Kanaďan Ross Rebagliati, později mu však byla zlatá medaile vrácena. V Turíně 2006 byli kvůli účasti v dopingovém skandálu doživotně diskvalifikováni rakouští biatlonisté Wolfgang Perner, Wolfgang Rottmann, Friedrich Pinter a běžci Roland Diethard, Johannes Eder a Martin Tauber, přestože jejich testy byly negativní. Ve Vancouveru 2010 měl slovenský hokejista Lubomír Višňovský pozitivní nález na pseudoefedrin, kontrolní vzorek byl ale negativní a MOV Višňovskému udělil pouze varování. Obdobně dopadl o čtyři roky později i švédský hokejista Nicklas Bäckström. Kvůli státem řízenému dopingu a manipulaci se vzorky na Hrách v Soči MOV doživotně diskvalifikoval celkem 43 ruských sportovců, až na jednoho se všichni odvolali ke sportovní arbitráži. CAS kvůli nedostatku důkazů rozhodl o navrácení 28 z nich včetně olympijských vítězů běžce na lyžích Alexandra Legkova a skeletonisty Alexandra Treťjakova do výsledkových listin. Jedenáct verdiktů CAS potvrdil, ale zrušil doživotní diskvalifikaci. Zbývající tři případy odložil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy