Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Opět ruský doping? Podezření padlo na curlera Krušelnického

Na olympijské scéně je opět stín ruského dopingu. Bronzový medailista ze soutěže smíšených dvojic v curlingu Alexandr Krušelnickij byl podle ruských médií pozitivně testován na zakázanou látku meldonium.

Anastasia Bryzgalovová a Alexandr Krušelnickij
zdroj: Reuters autor: ERIC GAILLARD

"Vedení naší delegace dostalo oficiální zprávu Mezinárodního olympijského výboru (MOV) týkající se možného porušení antidopingových pravidel. Nebudeme zveřejňovat jméno sportovce, dokud nebude otevřen vzorek B, což očekáváme během příštích 24 hodin," řekl médiím Konstantin Vybornov, mluvčí výpravy olympijských sportovců z Ruska.

Arbitrážní soud pro sport (CAS) nechtěl případ na dotaz agentury AFP komentovat. Po pozitivním testu A vzorku by mělo k otevření vzorku B dojít v pondělí v Krušelnického přítomnosti. "Nic o tom celém nevím," citoval curlera deník Sport-Express.

"Alexandr ten lék bral až do roku 2016, než byl zakázaný. Od té doby ne. Na světových šampionátech v letech 2016 a 2017 byl testován a neobjevily se žádné problémy. Doufám, že je to nějaká chyba," uvedl trenér ruských curlerů Dimitrij Melnikov.

Mistři světa z roku 2016 Krušelnickij s Bryzgalovovou porazili v úterním zápase o bronz při olympijské premiéře curlingových mixů Norsko 8:4.

Ruští sportovci byli kvůli systematickému dopingu na minulých Hrách v Soči vyloučeni ze ZOH v Pchjongčchangu, ale pozvaní sportovci startují v Koreji jako neutrální. MOV Rusku přislíbil, že pokud se nedopustí dalších antidopingových prohřešků, budou moci na slavnostním zakončení Her v neděli 25. února nastoupit s vlastní vlajkou a v národních barvách.

Mezinárodní olympijský výbor uvedl, že pokud bude Krušelnického doping potvrzen, bude se jím zabývat speciální komise pro ruské sportovce. "Na jednu stranu je mimořádné zklamání, že zřejmě došlo k užívání zakázané látky, na druhou stranu to ukazuje na efektivitu antidopingového systému na olympijských hrách, jenž chrání práva čistých sportovců," uvedl mluvčí MOV.

O první dopingový případ v Pchjongčchangu se postaral japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito, jenž neprošel mimosoutěžní kontrolou na diuretikum acetazolamid. Testován byl ještě před začátkem Her, do soutěží nezasáhl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články