Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Krasobruslení: Honba za čtveráky pokračuje, Hanju to bude mít s obhajobou těžké

Krasobruslařské soutěže patří zpravidla k vrcholům olympijského programu. Tentokráte? Hry v Pchjongčchangu nebudou jistě výjimkou. Navíc Korejci krásné bruslení zbožňují, atmosféra se dá proto očekávat výjimečná. Souboje těch nejlepších – tedy asijsko-americko-evropské – vyvrcholí v pěti večerech. Podruhé v historii se jede také týmová soutěž.

Juzuru Hanju
zdroj: ČTK/AP

Soupeření nejlepších týmů světa, kterým krasobruslařský program na OH začne, vynechá podle všeho obhájce olympijského zlata Juzuru Hanju. Japonská hvězda se od listopadu potýkala se zraněním kotníku. Soustřeďuje se proto jen na individuální soutěž. Hanju se může stát po 66 letech prvním mužským krasobruslařem, který obhájí olympijské zlato. Naposledy to dokázal v roce 1952 Američan Dick Button.

Soutěž krasobruslařských týmů, která měla premiéru před čtyřmi lety v Soči, začíná už v pátek 9. února, tedy v den zahájení Her. Podle zákulisních informací japonských médií v tu dobu Hanju ještě ani nebude v dějišti Her. Místo něj by měli Japonci k dispozici Šomu Una, úřadujícího vicemistra světa a stříbrného medailistu z nedávného mistrovství čtyř kontinentů, a Keidžiho Tanaku, který loni debutoval 19. místem na MS.

Ilustrační foto

Zlato z týmové soutěže obhajují Rusové, byť nikoli pod značkou Ruska. Na medaile jistě pomýšlejí také Kanaďané, Číňané nebo Američané.

Posledně jmenované bude reprezentovat Nathan Chen. Jako osmnáctiletý už podruhé zvítězil na domácím mistrovství a brousí si zuby na historický zápis i pod pěti kruhy. Loni vyhrál šampionát čtyř kontinentů, v prosinci přidal triumf ve finále Grand Prix.

Chen se v Kalifornii připravuje pod vedením kouče Rafaela Arutjunjana ve stejné skupině jako český olympionik Michal Březina, který na Hrách rovněž nechybí. Už v minulé sezoně zaujal kaskádou čtverných skoků, kterých do volné jízdy zařazuje pět, a patřil k favoritům mistrovství světa. Na šampionátu v Helsinkách ale chyboval a skončil až šestý. V probíhající sezoně ještě neprohrál, titul na mistrovství čtyř kontinentů neobhajoval.

Na něm se radoval dvacetiletý čínský krasobruslař Ťin Po-jang. Kam se světové krasobruslení za několik posledních let posunulo, ilustruje i náplň vítězné jízdy. Na hudbu z Hvězdných válek předvedl Číňan čtverný lutz a salchow, čtverný toeloop v kombinaci i sólový a dva trojité axely.

Olympijské soutěže v krasobruslení probíhají:

od pátku 9. února do pátku 23. února

Místo:

Ledová aréna v Kangnungu

Soutěže:

muži

ženy

tance

sportovní dvojice

týmová soutěž

Počet účastníků:

153 závodníků z 32 zemí

Česká účast:

Michal Březina, Anna Dušková a Martin Bidař, Cortney Mansourová a Michal Češka

Kromě Březiny pojede na olympijských hrách nadějná česká sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař. Loňskou sezonu zvládli mezi seniorskou elitou výborně, v té současné je přibrzdilo partnerčino zranění. Vynechali evropský šampionát a trénují od vánočních svátků. Olympijské hry stihnou jen tak tak a jejich forma je velkou neznámou.

K největším favoritům se řadí Číňané i Američané, slabší konkurenci na mistrovství čtyř kontinentů využili konkurenti české dvojice Severokorejci Rjom Te-ok a Kim Ču-sik, kteří pro svou zemi vybojovali za americkými páry historický bronz.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron
zdroj: REUTERS autor: Robert Pratta

Olympijský závod sportovních dvojic začne 14. února a bez šancí nejsou ani Němci Aljona Savčenková a Bruno Massot, kteří vynechali mistrovství Evropy. Na něm dominovaly ruské páry.

Evropu okouzlili francouzští tanečníci Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, kteří na šampionátu v Moskvě posunuli ve volném tanci vlastní světový rekord na 121,87 bodu. Tři týdny před Hrami se předvedli ve skvělé formě. Na klavírní Měsíční sonátu Ludwiga van Beethovena získali nejen desítky za choreografii, předvedení a soulad s hudbou, ale byli precizní i technicky. Za všechny prvky dostávali od rozhodčích vysoká kladná hodnocení. V Pchjongčchangu se očekává především velký souboj s Kanaďany Tessou Virtueovou a Scottem Moirem, kteří byli v Soči stříbrní.

Konečně soutěž žen může skončit překvapivým ruským triumfem. O zlatě s olympijskou příchutí sní už několik let Ruska Jevgenija Medvěděvová, jenže letos ji na ME zaskočila její patnáctiletá reprezentační kolegyně Alina Zagitovová. Otázkou je, nakolik do jejich souboje promluví další, kupříkladu Kanaďanka Gabrielle Dalemanová, kterou stíhaly v této sezoně zdravotní potíže, nebo sedmnáctiletá Japonka Kaori Sakamotová, jež při svém debutu ovládla mistrovství čtyř kontinentů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články