Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Kokosy na sněhu po nigerijsku. Ze sprinterek jsou celebrity bobu, které přepisují historii

Jejich sportovní kariéry se dlouho ubíraly jiným směrem. Závodily na dráze a nevedly si špatně. Jednoho dne v roce 2014 však přišel nápad, a to hned takový, který vše změnil. Od té doby se i díky pomoci veřejnosti ze Seun Adigunové, Ngozi Onwumereové a Akuoma Omeogaové staly celebrity bobového sportu, díky nimž bude mít Nigérie poprvé zástupce na zimní olympiádě. Kokosy po africku ožívají.

Nigerijské bobistky
zdroj: REUTERS autor: Afolabi Sotunde

Závodit pod pěti kruhy pro ni není ničím novým. I když… Seun Adigunová se na olympiádě sice představila, ale šlo o tu letní. V Londýně 2012 stála v blocích druhého rozběhu na 110 metrů překážek. Na trati zaběhla v dresu Nigérie čas 13,56, který ji do dalších bojů už neposunul. K postupu jí chybělo pět setin.

Tehdy to vypadalo, že pro rodačku z amerického Houstonu, v němž i žije, olympijské dobrodružství a zároveň i atletická kariéra navždy skončily. Vše se ale nakonec vyvinulo tak, jak by to čekal jen málokdo.

O pět let později se Adigunová chystá na další Hry. Znovu v dresu Nigérie, ale tentokrát ne sama. Společně s Ngozi Onwumereovou a Akuoma Omeogaovou vyráží do jihokorejského Pchjongčchangu se svým dvojbobem jako obletované celebrity s celou řadou významných sponzorů a fanoušky typu tenistky Sereny Williamsové, aby se jako první Nigerijky objevily na zimní olympiádě a jako první zástupci Afriky jely v bobech.

"Není důvod, proč by lidé měli cítit, že je jen jedna dráha, po které musí jít. Rozdílnost ukazuje, že v životě nejsou limity," myslí si spokojená Adigunová.

Konec kariéry? Úžas z bobů to nedovolil

Právě ona je hlavní postavou příběhu, který v celé řadě bodů připomíná slavnou komedii Kokosy na sněhu, jež pojednává o vystoupení jamajských bobistů na olympiádě v Calgary 1988. V roce 2014 viděla závod bobů a zážitek v ní opět probudil tužbu po dalším olympijském dobrodružství.

Tato volba byla však poněkud netradiční. Sama v životě jako rodačka z Texasu moc sněhu a ledu neviděla. Ani to ji ale od nové výzvy neodradilo, a když se pár měsíců na to objevila možnost jít si vyzkoušet jízdu v bobech s americkým týmem, neváhala. "Nemusíte být ani v Nigérii, aby jste se cítili dost zmatení, proč Nigerijka žijící v Texasu chce závodit na bobech," hodnotí s úsměvem.

Adigunová svým výkonem zaujala a místo 30kilometrovou rychlostí na dráze se začala pravidelně řítit více než 100kilometrovou rychlostí v ledovém korytu. V týmu USA totiž začala dělat brzdařku. "S boby jsem začala v 28 letech. Nebylo to o tom, že bych nemohla dříve. Prostě jsem jen o tom vůbec netušila," vzpomíná.

Nigerijské bobistky
zdroj: REUTERS autor: Afolabi Sotunde

Sportovkyni, která je i u úspěšnou studentkou (má titul ze zdravotních věd), vnuknul nový start i velkou myšlenku: Co takto udělat bobový tým Nigérie a zabojovat o olympiádu? Setkala se proto s dalšími bývalými sprinterkami Onwumereovou a Omeogaovou, které měly rovněž předky v africkém státě, aby jim návrh přednesla.

První reakce byly skeptičtější, ale po diskuzi se rozhodly, že do toho jdou. "Jakmile mi vysvětlila, že je to pro celý kontinent. Odpověděla jsem: Jasně. Bylo by absurdní do toho nejít," prozradila Onwumereová

Pomoc od lidí vynesla téměř dva miliony

Souhlas obou byl však jen prvním bodem k úspěchu. Adigunová, která se posunula na pozici pilotky, a Onwumereová s Omeogaovou, jež se točí na postu brzdařek, musely sehnat peníze a také se domluvit na založení bobové federace. Bez ní by na olympiádu nemohly a ne až tak překvapivě v té době žádná taková instituce neexistovala.

I tyto úkoly jim vyšly. Ten finanční pak zejména díky pomoci lidí. Nigerijky si totiž na internetu založily v roce 2016 fond, na nějž jim během 14 měsíců lidé přispěli částkou 75 tisíc dolarů (přibližně 1,5 milionu korun). Měly si tak za co koupit kombinézy, helmy i další vybavení.

Trio tím momentem začalo naplno trénovat. Ne však na ledě a ve sněhu, jak by se dalo čekat, ale na tartanu, na silnici a podobných místech. K tomu jim sloužil dřevěný bob, který si Adigunová postavila podle fotek z různých součástek z obchodů.

"Postavila jsem ho během působení u výběru USA. Strávily jsme s ním spoustu času," poznamenala.

Jejich příběh se v té době začal každopádně stávat známějším a známějším, z čehož profitovaly. Brzy se hlásili první velcí sponzoři, ať už co se týče oblečení nebo třeba elektroniky, a americké Nigerijky se objevily také v populární show Ellen DeGeneres, kterou sledují miliony lidí.

Trojice v dubnu 2017 dokonce vyrazila do Nigérie, kde představila své plány a ukázala svůj tréninkový bob. Pro spoustu místních to byla naprostá novinka, ale projekt je velmi zaujal. "Přijali nás s otevřenou náručí a chovali se k nám, jakobychom dělali něco hrdinného. Bylo úžasné zažít takovou atmosféru," zavzpomínala Adigunová.

Ke kvalifikaci na olympiádu ještě potřebovali splnit kritérium pěti dokončených závodů na třech různých tratích. I to se jim k dovršení velkého příběhu podařilo. Poslední dílek do skládačky přidaly loni v listopadu v Calgary.

"Jsme doslova v extázi a ohromně pyšní na náš ženský tým, který se kvalifikoval na zimní olympiádu," uvedl Nigerijský olympijský výbor po úspěchu.

Nigerijské trio se tak stane prvními zástupci země na zimních olympijských hrách a vůbec prvním africkým bobem pod pěti kruhy. Samy závodnice si obrovský úspěch užívají a na start v Pchjongčchangu se nesmírně těší. "Chceme být někým, na koho lidé mohou být skutečně pyšní," zní z jejich tábora.

Dá se sice čekat, že na medaile útočit nebudou, už samotná účast Nigérie je ale obrovské vítězství a díky svému enthusiasmu budou určitě k nepřehlédnutí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články