Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jízda na bobech: Češi pokukují po dalším zázraku. O medaile se ale podělí Němci či Kanaďané

V ledovém korytu střediska Alpensia poblíž městečka Tegwalljong se na olympiádě znovu představí nejrychlejší zimní olympijský sport – jízda na bobech. A dá se čekat, že až na výjimky půjde o střet mezi nejlepšími posádkami z Německa a z Kanady. Do závodů se ale pustí také rekordních devět českých závodníků ve čtyřech posádkách. Jejich velkým snem by přitom bylo skončit v první desítce.

Český dvojbob
zdroj: Lukas Wagneter/Red Bull Media House

Čeští bobisté měli před olympiádou v Pchjongčchangu zapeklitý úkol. Zatímco ostatním světovým bobistům šijí stroje na míru i NASA nebo Ferrari, Vrba, Dvořák a spol. se museli krčit ve výrazně podfinancovaných podmínkách s dosluhujícím vybavením. Neměli ani dostatek prostředků na to, aby si mohli dovolit jet na všechny závody Světového poháru. Přesto se dokázaly na olympiádu kvalifikovat hned čtyři české posádky oproti jediné v Soči.

"V olympijském cyklu jsme kvůli nedostatku financí ani jednou nebyli na závodech v Americe. Konkurence se zostřuje, hlavně Korea a Čína. Tři ze čtyř našich bobů jsou muzejní kousky, a přesto se podařilo udělat takovou nominaci. Tohle je velký úspěch a musím říct, že kluci zamakali," raduje se šéf Českého svazu bobistů Martin Bohman.

A teď navíc české bobisty potkala další skvělá zpráva – všechny čtyři posádky budou mít k dispozici relativně nové stroje. Kromě stávajícího dvojbobu Dominika Dvořáka, který Češi zakoupili v roce 2016, se nového dvojbobu dočkal i Jan Vrba. Zapůjčili mu ho Lotyši, kteří vypomůžou i Dvořákovi, jemuž poskytli čtyřbob. Ten má Vrba vypůjčený zase od slovenského pilota Radka Matouška.

Ačkoliv má jízda na bobech v českém prostředí tradici, atraktivní sport neměl v českém prostředí nikdy ustláno na růžích. Před druhou světovou válkou ho v Československu provozovali především sudetští Němci, tuzemské bobové dráhy ale po roce 1948 ležely ladem. Jízda na bobech byla považována za buržoazní zábavu, a tak zcela vymizela z českého povědomí, byť se pravidelně objevovala v programu zimních olympijských her už od jejich počátku.

Program závodů v jízdě na bobech

18. února, 12:05: 1. a 2. jízda mužských dvojbobů
19. února, 12:15: 3. a 4. jízda mužských dvojbobů
20. února, 12:50: 1. a 2. jízda ženských dvojbobů
21. února, 12:40: 3. a 4. jízda ženských dvojbobů
24. února, 1:30: 1. a 2. jízda mužských čtyřbobů
25. února, 1:30: 3. a 4. jízda mužských čtyřbobů

Místo

Ledové koryto Alpensia

Soutěže

dvojboby (M, Ž)
čtyřboby (M)

Počet závodníků

165 závodníků z 22 zemí

Česká účast

Jan Vrba, Dominik Dvořák, David Egydy, Jakub Havlín, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek, Jan Stokláska, Dominik Suchý a Jan Šindelář

Od nadšenců k nadšencům. Na co mají české posádky?

Ke sportu se až za dlouhá léta vrátili nadšenci, přičemž nejvýraznějšími z nich byli Jiří Paulát s Václavem Sůvou, kteří si na olympiádě v Innsbrucku v roce 1976 dojeli pro 17. místo. S minimální infrastrukturou a zázemím se čeští bobisté potýkají i po revoluci. I proto je obdivuhodné, že se od roku 1989 účastnila olympijských her vždy alespoň jedna česká bobová posádka. Nejlepšího umístění dosáhl v Lillehammeru dvojbob pilotovaný Jiřím Džmurou, který společně s Pavlem Polomským skončil sedmý.

Na úspěchy navázala druhá generace porevolučních bobistů v čele s pilotem Ivem Danilevičem. Rodák z Jablonce nad Nisou pro český bobismus vybojoval historický titul mistra Evropy v roce 2007 a účastnil se celkem tří olympijských her. Po Danilevičových posledních Hrách ve Vancouveru převzal kormidlo Vrba, ke kterému se nyní připojí Dvořák. A samozřejmě i zbývající členové posádek – David Egydy, Jakub Havlín, Jaroslav Kopřiva, Jakub Nosek, Jan Stokláska, Dominik Suchý a Jan Šindelář.

Šance čtyř českých posádek na medaili jsou samozřejmě v oblasti sci-fi, Bohman ale věří, že by se fanoušci mohli dočkat solidního výsledku. "Bez nejvyšších cílů bychom do toho nemohli jít. Oba kluci, Dvořák i Vrba, mají šanci být určitě do patnáctky. Když pak všechno sedne Dominikovi, tak může být i v nejlepší desítce," myslí si šéf Českého svazu bobistů.

Výsledky z letošního Světového poháru těmto nadějím nasvědčují. Dvořák s novějším dvojbobem ve čtyřech závodech hned třikrát skončil v nejlepší patnáctce. Umístění dalších posádek byla horší, ale s novými stroji jistě může jít jejich výkonnost nahoru.

Ovládne Friedrich olympiádu jako loni MS?

O nejvyšší příčky se ale poperou jiní. Mezi mužskými dvojboby je těžké najít hlavního favorita – jedním z nich by mohl být vítěz Světového poháru, Kanaďan Justin Kripps, který v letošní sezoně prokazoval největší konzistenci ze všech kandidátů na zlato, přes svůj triumf ale vyhrál pouze jediný závod sezony.

A tak se otevírají dveře pro Francesca Friedricha, momentálně největší hvězdu sportu. Sedmadvacetiletý Němec loni suverénně ovládl celkové pořadí Světového poháru a na světovém šampionátu bral zlato jak v soutěži dvojbobů, tak čtyřbobů. Přes letošní pomalý start se ke konci sezony dostal do skvělé formy a v posledních šesti závodech neskončil hůře než na druhém místě.

Friedrich by měl bojovat o zlato i mezi čtyřboby, tam už má ale podstatně těžší konkurenci. Sedmadvacetiletý německý reprezentant sice skončil ve Světovém poháru druhý, nevyhrál ale žádný letošní závod. Stejně na tom byl ale Friedrich i před letošním triumfem na MS. V soutěži bez hlavního favorita by tedy perfektně načasovaná forma, jakou prokázal Friedrich už loni, mohla hrát hlavní roli.

Bez šance na zlato ale rozhodně není ani další Němec Nico Walther, který ovládl dva z posledních tří závodů Světového poháru, jeho krajan a suverénní šampion seriálu Johannes Lochner nebo stříbrný Lotyš ze Soči Oskars Melbardis, který vyhrál dva z posledních tří závodů SP.

Zkompletuje Humphriesová zlatý olympijský hattrick?

Popáté se do ledového koryta vrhnou i bobistky. Jasná královna sportu Kaillie Humphriesová z Kanady usiluje už o třetí olympijské zlato v řadě a o její letošní skvělé formě svědčí i triumf v celkovém pořadí Světového poháru.

Ani dvaatřicetiletá bobistka ale není neomylná a letos bude znovu čelit útokům americké konkurentky Elany Meyersové Taylorové, která si chce po bronzu z Vancouveru a stříbru ze Soči zkompletovat olympijskou sbírku. Meyersová Taylorová přitom ovládla poslední dva světové šampionáty a i ve Světovém poháru prokazuje, že patří do nejužší světové špičky. Její kariéru provázejí i výsledkové výkyvy, a tak bude zásadní, jak se dokáže ideálně připravit na nejdůležitější závod kariéry.

Tím spíš, že dvěma vládkyním sportu rostou nové konkurentky z Německa. Sedmadvacetiletá Stephanie Schneiderová v druhé polovině sezony zářila a vyhrála tři z pěti podniků Světového poháru, zároveň ale havarovala v Altenbergu a ve Whistleru skončila až dvacátá. Na medaili ale bude určitě útočit i její reprezentační kolegyně Mariama Jamankaová nebo americká stálice Jamie Greubelová Poserová.

Právě konzistence a trpělivost budou zásadní i v olympijském závodě, ve kterém většinou vládnou zkušení jezdci a jezdkyně. Oproti ostatním závodům v sezoně, kde je jasno po dvou jízdách, na olympiádě rozhodují čtyři kola.

Soutěž v jízdě na bobech bude do zásadní míry poznamenaná i absencemi. Navždy bude chybět legendární bobista Steven Holcomb, Američan loni v květnu v 37 letech zemřel na kombinaci alkoholu a prášků na spaní. Olympijských her se ale ani už jako šéf ruského svazu bobistů nezúčastní Alexandr Zubkov, jemuž byly kvůli dopingové aféře odňaty dvě zlaté medaile ze Soči.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články