Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Fourcade zařídil zlato pro Francii, česká mix štafeta dojela osmá

Strhující závod smíšených štafet vyhrála Francie díky skvělému závěrečnému úseku Martina Fourcada. Stříbro berou Norové, bronz ve finiši vybojovali před Němci Italové. Češi ve složení Veronika Vítková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář nenavázali na stříbro ze Soči a s celkovou bilancí osmi náhradních nábojů skončili osmí.

Martin Fourcade
zdroj: Reuters

Ještě před posledním úsekem to vypadalo na jasnou německou záležitost. Arnd Peiffer měl "pohodlný" půlminutový náskok. Jenže Martin Fourcade, nejúspěšnější francouzský olympionik zimních Her všech dob, prokázal svou jedinečnost a vybojoval pro svou zemi zlaté medaile.

Rozhodovala závěrečná položka. Peiffer se sesypal, nedokázal ani s náhradními náboji sestřelit všechny terče a musel na trestné kolo. Fourcade jel po bezchybném představení sám vstříc nejcennějšímu kovu, Nor Emil Hegle Svendsen odjel druhý, k Peifferovi se přidal Ital Hofer. V cílové rovince překřížil Němci trať a trochu negentlemansky vybojoval bronz.

Češi usilovali o to být alespoň v první šestce. Jenže s osmi dobíjeními to byl neuskutečnitelný úkol. "Osmé místo bereme, pokukovali jsme po šestce. Mrzí mě to," zhodnotil finišman Michal Krčmář.

Nespokojený vyloženě nebyl. "Je to takový normální výsledek. V mužích nejsme s Ondrou Moravcem rozdíloví závodníci. Když ostatní nechybují, nemáme moc šanci s tím něco udělat," podotkl Krčmář.

Češi ztratili rozhodující sekundy na střelnici. Byli na ní v součtu až 17. nejrychlejší. Krčmář si na závěrečném úseku rány pohlídal. "Říkal jsem si, že dneska riskovat nebudu," dodal.

Drobnou kolizi měla v závěru svého úseku Vítková. Při finiši po kolizi s americkou závodnicí se jí zlomila pažba u zbraně. Záda jako při závodě s hromadným startem už ji netrápila. "Už jsou v pořádku. Jelo se mi výborně, ale škoda dobíjení," řekla Vítková.

Češi potvrdili, že ve smíšené štafetě, která patřila k jejich silným disciplínám, trochu vyklízejí pozice. Po stříbru ze Soči slavili o rok později titul mistrů světa v Kontiolahti, ale nyní již více než dva roky čekají na umístění na stupních vítězů. "Určitě jsme neurazili. Výkon dobrý, ale trošku nás mrzí šesté místo, protože nebylo daleko. Není komu co vytknout," konstatoval šéftrenér Ondřej Rybář. "Musí se to sejít všem, osm dobití je moc. Nejede tam nikdo slabý," dodal Moravec. 

Co se stalo na trati?

Do čela šla po bezproblémovém startu Němka Hinzová, Vítková přijela na střelnici ve středu pole. Češka měla se dvěma dobíjeními 17. nejrychlejší čas, na podložce strávila o plných 26 sekund více než Finka Toivanenová. Úplně střelbu zpackala Paulina Fialková, která musela na čtyři trestná kola.

Biatlonistky jely více méně pohromadě. Vítková se probíjela kupředu a ztrácela okolo dvaceti sekund na vedoucí Vittozziovou. Italka vybílila terče brilantním způsobem, za ní se vydala s drobnou ztrátou Němka Hinzová, Francouzka Dorinová Habertová měla na třetím místě manko už 16 sekund. Vítková jednou dobila a byla o půl minuty zpátky. Na trati do toho řádně šlapala a předávala čtvrtá 23 sekund za Itálií.

Tragicky rozjela štafetu Fialková. S celkovou bilancí pěti trestných kol jela beznadějně poslední. Ani fenomenální Kuzminová nemohla se situací nic udělat.

Dahlmeierová přivezla vláček tří štafet Německa, Itálie, Francie na třetí položku. Z nich chybovala jen Francie. Davidová udělala tři chyby a odjela s mankem více než minutovým na 13. místě.

Na čtvrté střelbě se hodně chybovalo, nejlépe z ní vyvázla s jednou minelou Němka Dahlmeierová. Wiererová zažehnala hrozbu trestného kola a odjela na druhém místě, na třetím místě se drželo zásluhou Domračevové Bělorusko. Davidová zvládla stojku bravurně a vyšvihla se na desáté místo. Na trati situaci ještě vylepšila a předávala se ztrátou minuty a 13 sekund jako osmá.

Ital Windisch slaví bronz, Peiffer dojel čtvrtý
zdroj: Reuters

Němec Lesser za 23 sekund sestřelil vše potřebné, navázal na něj také Ital Hofer. Moravec společně s Johannesem Bö nezaváhali. Na bronzovou příčku, kterou držel Bělorus Bocharnikov, v té chvíli této dvojici zbývala půl minuta. Jenže závodní pole bylo stále hodně vyrovnané. Předčasně skončili jen Litevci a Slováci.

Moravec neakceptoval tempo Nora, který prokazoval nejlepší běžeckou formu. Na šesté střelbě Lesser jednu kalibrovou ránu bleskurychle opravil a před druhým Hoferem odjel s náskokem 42,5 sekundy. Skvěle pálil Bělorus Bocharnikov, za ním byl v těsném závěsu Desthieux. Francouz je na lyžích v posledních závodech také skvělý a brzy se dostal dokonce na stříbrnou pozici. Johannes Bö ovšem vrátil Nory do medailové hry.

Moravec předal finišmanu Krčmářovi na devátém místě. Na šestou pozici Čechům chybělo 16 sekund. Německý finišman Peiffer si poležel 46 sekund, dvakrát upravoval mířidla a dvakráte dobíjel, Fourcade vyrazil jen šest sekund za ním. Krčmář pálil skvěle a posunul se na osmou příčku před olympijské sportovce z Ruska. Na Finy a Ukrajince však příliš nestahoval.

Fourcade se mocnými odpichy přehnal přes Peiffera, ze hry nebyli ani Svendsen s Windischem, kteří ztráceli jen 18 sekund. Němec na poslední položce selhal, musel na trestné kolo. To Fourcade zastřílel přesně a mohl si v pohodě vychutnat poslední metry. Na druhé místo šli Norové. O bronz se rozhořel boj mezi Peifferem a Windischem. Krčmář chyboval poslední ranou a byl z toho boj o osmé místo s olympijskými sportovci z Ruska. Z toho vyšel jednoznačně lépe český stříbrný medailista.

Výsledky smíšených biatlonových štafet

1. Francie (Dorinová Habertová, Bescondová, Desthieux, M. Fourcade) 1:08:34,3 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení), 2. Norsko (Olsbuová, Eckhoffová, J.T. Bö, Svendsen) -20,9 (1+11), 3. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -26,9 (0+7), 4. Německo -27,2 (1+7), 5. Bělorusko -55,5 (0+3), 6. Finsko -1:03,9 (0+3), 7. Ukrajina -1:12,1 (0+5), 8. ČR (Vítková, Davidová, Moravec, Krčmář) -1:39,3 (0+8), 9. OSR -2:14,8 (0+10), 10. Rakousko -2:22,0 (0+14).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články