Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je jasno. Mix štafetu pojede Davidová

Trenéři před smíšenou štafetou připouštěli, že mají zamotané hlavy. Teď už je jasno. V úterním závodě doplní zkušené Veroniku Vítkovou, Ondřeje Moravce a Michala Krčmáře jednadvacetiletá Markéta Davidová. České kvarteto se pokusí navázat na stříbro ze Soči od 12:15 SEČ. Přímý přenos vysílá ČT sport a web olympiada2018.ceskatelevize.cz

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Rozjíždět bude Vítková, pak pojedou Davidová, Moravec a finišmanem bude Krčmář. Nominaci oznámil šéftrenér Ondřej Rybář po pondělním tréninku. "Máme čas do jedenácti hodin dopoledne, čeká nás bezesná noc," napínal nejprve novináře. "Ne, to by bylo zbytečný. Zatím, jak to vypadá, na přihlášce budou Verča, Makule, Ondra a Bimbo, což se asi dalo trochu předpokládat po vývoji tady," řekl Rybář.

Favoritů je hodně, Češi chtějí být do šestky

Češi sbírali ve smíšené štafetě velké úspěchy. Před pěti lety začali bronzem na světovém šampionátu doma v Novém Městě na Moravě, na olympiádě v Soči 2014 si dojeli pro stříbro a o rok později slavili titul mistrů světa v Kontiolahti.

"Dlouho byla mix štafeta naše vlajková loď, a když ta disciplína přišla, Češi byli jedni z hlavních favoritů na pódium nebo širší pódium. Poslední dva roky ale už není úplně naší doménou," řekl Rybář v předvečer smíšené štafety v Koreji.

Favoritů je hodně, pole je obrovsky vyrovnané. Vyhrát mohou Němci, Norové, francouzi, Italové, Švédové… Ale například na SP v Östersundu skončili čtvrtí Slováci.

Na posledních dvou MS dojeli Češi šestí a sedmí a na začátku této sezony byli ve Světovém poháru až třináctí. "Je to tím, že se týmy hrozně srovnaly a každé zaváhání se trestá. Štafety jsou najednou blíž k sobě a je čtrnáct štafet, které se můžou rvát o širší pódium. Náš cíl ale byl vždy bojovat o šestku. Bude to těžké, ale nemyslím, že bychom tu měli slabé závodníky," řekl.

Hlavně stabilní střelba

"Je úplně jedno, jestli máš tři bohy, potřebujeme čtyři stabilní střelce. Co nejmíň dobíjet a pak můžeme pomýšlet na dobré výsledky. Je to olympiáda, je to víc vyhrocené, lidi jsou víc nervózní, takže myslím, že je možné cokoliv. Závod je otevřený, ale musí se to sejít všem čtyřem," konstatoval Moravec.

Moravec byl členem všech medailových smíšených štafet stejně jako Vítková. "Jaká bude teď? To se zeptejte po závodě kolem půl desáté," smála se Vítková, bronzová z úvodního sprintu na korejských Hrách a ujistila, že její záda jsou lepší. "Půjdu do závodu s čistou hlavou. Jsem tady spokojená a chci pomoci týmu," uvedla.

Davidová už má se štafetou zkušenosti

Na druhém úseku si premiéru ve smíšené štafetě odbude Davidová, která si účast vyjela výsledky na olympiádě a dostala přednost před Evou Puskarčíkovou. "Nebyl to úplně oříšek. Makuli (Davidové) to tady běhá i střílí, byla tu z našich druhá nejrychlejší a štafetu stavíme tak, aby byla co největší šance," řekl Rybář.

Davidová letos získávala ostruhy ve štafetě žen Světového poháru. "Nemyslím, že by štafetu úplně zkazila. Je to informace, která je pro nás trenéry důležitá, je pak jednodušší takového závodníka nominovat," podotkl šéftrenér.

Závěrečný úsek pojede sedmadvacetiletý Krčmář. "Myslím, že ať vezmu smíšenou, nebo chlapskou štafetu, nejsme bez šance na hezké umístění," věřil překvapivý stříbrný medailista ze sprintu a doplnil: "Věřím, že síly ještě vyškrábnu."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články