Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Hokejové finále žen v tradičním složení. O zlato si zahraje Kanada a USA

Finále ženského hokejového turnaje nabídne souboj favoritek. Jako první do boje o zlato postoupily Američanky, jež v semifinále přehrály Finsko 5:0 a po čtyřech letech si zahrají znovu o nejcennější kov, na který čekají od prvního olympijského turnaje v Naganu v roce 1998. Jejich soupeřkami budou znovu Kanaďanky, které si poradily s Ruskami také 5:0.

Hokejistky Kanady
zdroj: Reuters autor: BRIAN SNYDER

Američanky si už během první třetiny vypracovaly dvoubrankový náskok. K úspěšnému zvládnutí duelu jim pomohl skvělý nástup, už po 145 vteřinách je poslala do vedení Marvinová. Před první přestávkou zvýšila Cameranesiová.

Zámořský tým byl po všech stránkách lepší, přestřílel Seveřanky 38:14, ale definitivu postupu přinesla až 34. minuta, kdy se v rozmezí 34 sekund trefily Lamoureuxová-Davidsonová a Knightová. Cameranesiová pak v úvodu třetího dějství skóre uzavřela. Brankářka Rooneyová udržela čisté konto.

Američanky tak mohou spřádat plány na finále, které před čtyřmi lety prohrály v Soči s Kanadou smolně 2:3 v prodloužení i přes dvoubrankové vedení, jež měly na své straně ještě na začátku 57. minuty. Na turnaji v Koreji podlehly Kanaďankám v základní skupině 1:2.

Stříbro jako v Soči získaly Američanky již ve Vancouveru 2010 a Salt Lake City 2002, z Turína 2006 mají bronz. Na jediný dosavadní titul dosáhly při premiéře ženského hokeje pod pěti kruhy v Naganu 1998, kdy ve finále zdolaly Kanadu 3:1.

Kanaďanky mohou o další čtyři roky prodloužit své olympijské kralování. Od Salt Lake City včetně braly vždy zlato, navíc porážka z Nagana zůstává na Hrách dosud jejich poslední.

Vítězná série nyní čítá již 24 utkání. Posledním úspěchem v dlouhé řadě je jednoznačná výhra proti ruskému týmu. O obrazu hry dobře vypovídá střelecká převaha 47:14. Kanaďanky stihly vedoucí trefu už po 110 vteřinách a zařídila ji Wakefieldová.

Ve 24. minutě zvýšila Poulinová a také Kanada si stejně jako USA proti Finsku pomohla dvěma slepenými góly. V úvodu třetí části se prosadila podruhé Wakefieldová a 31 sekund po ní Clarková. Výsledek pak završila Johnstonová, čisté konto vychytala Szabadosová.

Finále se odehraje ve čtvrtek (5:10 SEČ), souboj o bronz je na programu již ve středu od 8:40 SEČ.

Ženy - semifinále:

USA - Finsko 5:0 (2:0, 2:0, 1:0) Branky: 19. a 41. Cameranesiová, 3. Marvinová, 34. Lamoureuxová-Davidsonová, 34. Knightová.

Kanada - OSR 5:0 (1:0, 1:0, 3:0) Branky: 2. a 42. Wakefieldová, 24. Poulinová, 43. Clarková, 55. Johnstonová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články