Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Doping v hokeji. Slovinský útočník Jeglič dohrál

Žiga Jeglič měl během olympijského turnaje pozitivní test a postaral se o třetí dopingový případ na Hrách v Pchjongčchangu. Devětadvacetiletý útočník odevzdal vzorek obsahující zakázanou látku fenoterol. Do 24 hodin musí opustit olympijskou vesnici.

Žiga Jeglič
zdroj: Reuters

O případu informoval Arbitrážní soud pro sport (CAS) a konstatoval, že Žeglič provinění proti dopingovým pravidlům uznal. Slovinci už bez útočníka Nižněkamsku z KHL nastoupili do osmifinálového zápasu proti Norsku a v prodloužení prohráli 1:2. 

Jeglič uznal, že chyboval

Látka fenoterol je obsažena v léku na astma a usnadňuje dýchání. CAS o případném disciplinárním postihu pro Jegliče rozhodne až po skončení her. Samotný hráč uznal chybu a ani nepožádal o kontrolní analýzu. Lék na astma užívá od loňska, ale nenahlásil to jako terapeutickou výjimku. "Přehlédl jsem rozdíl mezi srovnatelnými léky, které jsou povoleny," řekl hráč slovinskému deníku Delo s vysvětlením, že mu byla změněna předešlá medikace při testech dýchání na Slovensku v roce 2017, kdy hrál za Slovan Bratislava.

Hokejovému turnaji se doping nevyhnul ani na minulé olympiádě v Soči. Pozitivní vzorky tehdy odevzdali Lotyši Vitalijs Pavlovs (metylhexanamin) a Ralfs Freibergs (anabolický steroid) a byli z her vyloučeni. S dopingem měl problémy i švédský útočník Nicklas Bäckström, ale za užití látky s pseudoefedrinem vyvázl s napomenutím a zůstala mu stříbrná medaile. MOV uznal, že Bäckström látku nevzal s úmyslem zvýšení výkonnosti. Přišel však o finálový zápas s Kanadou.

Z dopingového provinění je podezřelý také ruský curler Alexandr Krušelnickij, bronzový medailista ze soutěže smíšených dvojic. O první případ se předtím postaral japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito, jenž se až v Koreji dozvěděl, že neprošel mimosoutěžní kontrolou ještě před začátkem Her.

S Krušelnickým už CAS řízení zahájil. Kdy bude případ ruského curlera projednán, není zatím jasné. Dnes to však nebude.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články