Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Biatlonista Soukup si na olympiádě přece jen vypálí. Na štafetu se těší

Jaroslav Soukup se v Pchjongčchangu přece jen podívá do bílé stopy. Dvojnásobného medailistu ze Soči v pátek čeká třetí úsek české štafety, na kterém si odbude jihokorejskou olympijskou premiéru a zároveň se svým výkonem s olympijským sportováním rozloučí.

Jaroslav Soukup
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Konečně budu závodit, takže se těším, protože čekání bylo sakra dlouhý," řekl Soukup, bronzový ze sprintu v Soči a stříbrný se smíšenou štafetou.

Naposledy závodil začátkem ledna ve Světovém poháru v Oberhofu, ale pak onemocněl. "A od té doby jsem se jenom připravoval a nejel žádné závody. Jenom tréninkové, tak to bylo složitý," prohlásil český biatlonista, který se do olympijské nominace dostal právě po zdravotních i výkonnostních problémech až na poslední chvíli.

Šéftrenér Ondřej Rybář mu zdůrazňoval, že s ním počítal na štafetu. Proto nejel v Koreji jiný závod. "Já jsem tak nějak doufal, že mi vyjde i dvacka (vytrvalostní závod), což bohužel nevyšlo. O to víc se připravuju na štafetu," prohlásil Soukup.

S týmem absolvoval závěrečnou přípravu v kazašském Almaty a v Koreji se připravoval na svůj den D. "Jednou jsme měli volno, jinak každý den jeden pořádný trénink na tratích a střelnici, která je nevyzpytatelná. Když foukne, tak není jednoduché se trefit, ale doufám, že budu mít formu nebo štěstí," usmál se Soukup.

Šéftrenér Ondřej Rybář:

"Jarda se tady na štafetu připravoval, určitě by to měl na svém úseku zvládnout, doufám střelecky i běžecky. A snad z toho nebude zbytečně nervózní, že to bude jeho první start tady na olympiádě. Myslím, že si to i zaslouží."

K tréninkům na závodišti přidával posilovnu nebo běhání, protahování a lehkou sílu. Tratě připravené na golfovém hřišti v Alpensia Olympic Parku jsou totiž náročné. "Jako skoro všude na svěťáku, ale když bude forma, bude to hezký."

Další olympiáda? Bude mi skoro čtyřicet, to nemá cenu

V pětatřiceti letech bude štafeta Soukupovým loučením s olympijskými hrami. "Určitě. Čtyři roky do další, to už je dlouhé, to mi bude skoro čtyřicet, to nemá cenu," řekl Soukup, účastník Her v Soči a ve Vancouveru v roce 2010. Přes zkušenosti bude na startu nervózní. "Jako na každý závod, ale teďka se na to těším."

Štafetu rozběhne Ondřej Moravec a pomyslný kolík mu předá Michal Šlesingr. Soukup pak vyšle do finiše Michala Krčmáře. "Je tam hodně kvalitních týmů a hodně těch, které můžou překvapit. Doufám, že i překvapíme," řekl Soukup.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články