Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bank: Nečekal jsem, že Ester vyhraje. Ale měl jsem tušení, že něco visí ve vzduchu

Tomáš Bank, lyžařský trenér Ester Ledecké, byl přesvědčen, že jeho svěřenkyně jednou vyhraje i na lyžích. Že se tak stane ale už v Pchjongčchangu, nečekal ani on. I když… "Vždycky byla jedna z nejrychlejších. Jezdila s Rakušankami, Italkami, Kanaďankami. Já jsem věděl, že jednou vyhraje, ale že to bude tak brzo, to jsem netušil," řekl Bank.

Tomáš Bank
zdroj: ČTK autor: Ivo Stejskal

V pátek večer, když se Bank procházel sám, cítil prý ve vzduchu něco velkého. "Je ideální atmosféra na překvapení," říkal si v duchu a měl pravdu. "Nekecám. Měl jsem zvláštní tušení," ujišťoval Bank, že si nevymýšlí. "Po dlouhé době jsem byl sám a říkal jsem si, že něco visí ve vzduchu. A co k tomu dodat: Paráda!" radoval se.

Nikomu se se svou předtuchou nesvěřil a jako celý svět byl překvapený. "Je to hustý. Dík moc, Ester, že můžeme tohle prožívat," klaněl se Ledecké. Právě kvůli vyhlídkám na podobné zážitky přijal nabídku na spolupráci s dvaadvacetiletou dívkou. "Cítil jsem něco výjimečného a baví a naplňuje mě ta práce, proto nejsem s dětmi doma a jezdím s ní po světě. Přišlo mi, že to funguje, proto to dělám," uvedl Bank.

Při prohlídce trati, která neměla zásadní obtížné prvky, Ledecké říkal, aby byla aktivní a nenadjížděla brány. "Prostě milion věcí. Bylo tam pár důležitějších bran a ty projela napůl dobře. Dole dělala chybičky, rozhodně to nebylo dokonalý," řekl Bank a doplnil: "Jsou tam ještě limity, takže dobrý, máme se kam posouvat."

Snažil se závodnici také uklidnit. Vycítil nervozitu a určitou přemotivovanost. "Říkal jsem, že kdyby netrefila linii jízdy přesně, aby se toho nelekla, že se může vrátit. Aby pracovala dál, že to funguje, že chyb pár stoprocentně udělá."

Závod sledoval na svahu v televizi a trochu se divil, že si sjezdařky už v cíli gratulují, když ještě nejela Ledecká. Důvod? V tréninku Češka podle jeho slov všechny hvězdy porážela. "Tak jsem si říkal: 'Proč to děláte?' Jestliže na startu stojí někdo, kdo mě dva dny porážel v tréninku, tak bych nepřijímal gratulace," řekl Bank.

Jako trenéra ho těší, že Ledecká je schopna jeho rady výborně aplikovat při jízdě. "Ona informace chce, vnímá je a hltá," prozradil Ondřej Bank. "A když to necítí, tak se jí snažím navést, ať to řekne po svém, a funguje to," konstatoval.

Ledecká podle něj těží z mimořádné fyzické kondice. "Dokáže udělat, co vymyslíme. Když vymyslíte optimální lajnu, tak ještě není nikde řečené, že to udělá. Ale ona to udělá, protože je na tom fyzicky tak dobře, že to zvládne," popsal jednu ze silných stránek své svěřenkyně.

Ta disponuje také perfektním citem pro lyže. "Její nohy okamžitě reagují na jakoukoli změnu. Takže řeší problémy okamžitě, jak nastanou. To má možná ze snowboardu," řekl.

Česká výprava dosud v Pchjongčchangu čekala na zlato a Ledecká překvapivým triumfem ze sebe dost možná strhla tlak, pod kterým by byla jako velká favoritka na vítězství v obřím slalomu na snowboardu, který je na programu až v předposlední den olympiády. "Já jsem měl strach, že bude Ester poslední šance na zlato, že na ni bude zbytečný tlak. Tak dobrý, tak to vyřešila," poznamenal Bank.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články