Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Úžasné, co předvedla. Soupeřky Ledecké nešetřily chválou

Velkou poklonu dávaly poražené závodnice ze super-G své přemožitelce. Triumf Ester Ledecké nečekal nikdo – nejméně ze všech Anna Veithová, která už pod svahem přijímala gratulace. Zklamaná byla i Lara Gutová, kterou česká reprezentantka odsunula mimo medailové pozice.

Ester Ledecká
zdroj: ČTK/AP autor: Christophe Ena

Gutová skončila jednu setinu sekundy za třetí Tinou Weiratherovou. "Bolí, prostě to moc bolí. V ten moment jsem to nechápala. Neskutečné, co Ester předvedla. Zasloužila si to. Když je někdo nejrychlejší, tak si to zaslouží. Ale na mě je toho zkrátka moc," neskrývala zklamání předloňská vítězka Světového poháru.

Z prvního místa Ledecká sesadila rovněž o jedinou setinu obhájkyni zlata Annu Veithovou. Ta startovala patnáctá a po odjetí dvaceti závodnic už přijímala gratulace, mimo jiné od předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha.

"Věděla jsem, že většina těch, co jedou o zlato, už je dole. Podle tréninku jsem poznala, že mohu zajet dobrý závod. Ale po chybě v horní pasáži jsem nevěřila, že by to mohlo vyjít. Nemám slov, je to sen. Tuhle chvíli jsem si představovala během mnoha těžkých hodin," líčila. Po dojezdu Ledecké se jen nevěřícně chytila za hlavu a zlomila v pase.

Po peripetiích s vážně zraněným kolenem se mohla radovat alespoň ze stříbra, stejně jako trenér Rakušanek Meinhard Tatschl, který stavěl trať dnešního závodu. Ani to rakouským lyžařkám nepomohlo prodloužit vítěznou sérii v super-G. "Když člověk staví trať, samozřejmě se snaží udělat to tak, aby jí (Veithové) to sedělo," uvedl Tatschl.

"S tím, že přijede ještě někdo, kdo bude mít zrovna svou šťastnou hodinu, jsme nepočítali. Ester blahopřeji, sjela to skvěle. Ale těším se i ze stříbra, poslední dva roky pro nás byly náročné, bylo to nahoru a dolů. Pro Annu je to historická chvíle. S jejím výkonem jsem naprosto spokojený. Zvládla to výborně," prohlásil rakouský trenér.

Podle další z rakouských lyžařek Cornelie Hütterové, která skončila osmá, si Ledecká získala v Koreji respekt už před závodem. "Za favoritku jsem Ester nepovažovala, ale poslední dny jsme s ní trénovaly a už byla hodně rychlá," řekla.

Výkon české reprezentantky ocenila i bronzová Weiratherová. "Ester zajela super jízdu. Už po odložení startu bylo jasné, že se dneska může stát cokoli. I něco nečekaného," uvedla po závodu. "Medaile pro mě znamená hrozně moc. V Soči to byl nejhorší zážitek v mé kariéře. Zranila jsem se v tréninku sjezdu a nemohla jet žádný závod. Teď jsem si to vynahradila," komentovala svou první olympijskou medaili dcera legendární Hanni Wenzelové.

Poklonu vítězce vysekla i zklamaná Lindsey Vonnová. "Ester je úžasná. Je to neuvěřitelné. Chtěla bych mít její sportovní talent, skákat ze sportu do sportu a všechno vyhrávat. Ale bohužel umím jen lyžovat. A ona mě stejně porazí," kroutila nevěřícně hlavou.

Novináři jí připomněli, že ji Ledecká porazila už při tréninku sjezdu v Zauchensee a Lake Louise, které Češka překvapivě vyhrála. Vonnová tomu tehdy zřejmě ještě nepřikládala velký význam. "To byl jen trénink, tohle je olympiáda," řekla, jako by stále ještě nemohla uvěřit tomu, co se stalo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články