Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Parkurový tým pojede do Tokia. Na olympiádě se Češi objeví po více než osmdesáti letech

Český parkurový tým se po 84 letech zúčastní olympijských her. Ve všestrannosti si navíc zajistili účast také Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda, který ale ještě musí splnit požadavky způsobilosti. Česká výprava tak bude mít v Tokiu v jezdectví velmi početné zastoupení. 

Global Champions League v Praze
zdroj: ČTK/PR/ autor: Pavel Lebeda, Vlastimil Vacek

"Dnešní den bude bezesporu zapsaný do historie českého jezdeckého sportu jako významný," uvedla Česká jezdecká federace v tiskové zprávě, v které oznámila, že obdržela potvrzení od mezinárodní federace FEI o přerozdělení týmové kvóty ve skocích. "A to znamená, že český parkurový tým má otevřenou cestu do Tokia!"

Parkurový tým v přímém boji o Hry loni v červnu prohrál v Budapešti s Ukrajinou, která však do 31. prosince nedoložila kvalifikační požadavky, a to u tří jezdců a koní. "A tak došlo ze strany FEI k přerozdělení kvót. Český tým doložil splněné požadavky u Anny Kellnerové, Ondřeje Zváry a Zuzany Zelinkové. Částečně již má požadavky splněny také Aleš Opatrný," uvedla česká federace.

Je nám líto, video expirovalo.
Na olympiádě v Tokiu se představí i český parkurový tým

Kvalifikační požadavky mohou jezdci a koně plnit do 1. června. "Jaké tedy bude definitivní složení týmu, bude známo až v létě," oznámila federace.

Soutěže družstev se český tým zúčastnil v letech 1924, 1928 a 1936, ale ani jednou ji nedokončil. O největší individuální úspěch se postaral František Ventura, který v Amsterdamu 1928 získal s Elliotem zlato. Naposledy startoval z českých jezdců v parkuru Jiří Pecháček v roce 1992, ale v Barceloně soutěž nedokončil.

Ve všestrannosti se Příhoda kvalifikoval s valachem Ferreolusem a Trunda s klisnou Shuterflyke. Trunda ještě musí nominaci do 1. června potvrdit.

Na Hrách se naposledy ve všestrannosti představil Jaroslav Hatla. V Aténách 2004 skončil na 22. místě, o čtyři roky později v Pekingu soutěž nedokončil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články