Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Senzace je na světě. Čeští kordisté umlčeli francouzské publikum a slaví nečekaný bronz

Medailová jízda českého šermu je dokonána. Čeští kordisté ve složení Jiří Beran, Jakub Jurka, Martin Rubeš a Michal Čupr dosáhli na bronz v soutěži družstev po výhře nad Francií 43:41 a navázali na třetí místo Alexandra Choupenitche z minulé olympiády v Tokiu. Ze zlata se radovali Maďaři po finálovém vítězství nad Japonci 26:25 v prodloužení.

Hrdinou duelu byl stejně jako ve čtvrtfinále proti druhému týmu světa Itálii Jakub Jurka, který v závěrečném souboji na planši v zaplněném Grand Palais otočil skóre proti domácí hvězdě Yannicku Borelovi.

"Řekli jsme si s klukama, když jsme vstupovali na planš v Grand Palais a celá audience nás viděla: 'Tak ať to dopadne jakkoliv, tohle je největší zážitek v našich životech'. Proti domácím před jejich publikem a na olympiádě o medaili..., nic většího nemůže být. Jestli o zlato, stříbro nebo bronz, to nerozhoduje," řekl hrdina dne Jurka.

"Pro mě je to zlatá tečka, i když je to bronz. Je to něco neskutečného. Chtěl jsem se loučit pod pěti kruhy, sezona byla hrozně náročná. S touhle partou je to doopravdy z oblasti snů. Budu na to do smrti vzpomínat. Když uslyším Paříž nebo se sem dostanu, budu jenom jásat," uvedl Beran.

Češi předtím v semifinále proti Japoncům nebyli bez šance. Jurka nejprve snížil na rozdíl dvou bodů a veterán Beran dokonce v sedmém duelu poslal Čechy do vedení 22:21. Koki Kano poté nedal šanci Rubešovi a po jeho dílčí výhře 6:1 vedli Japonci před závěrečným soubojem 27:23.

Jurka ale stejně jako proti Italům předvedl dobrý finiš, který ale tentokrát nedotáhl do úspěšného konce. Český šermíř dokázal skóre otočit a ještě 49 sekund před koncem vedl 34:33. Závěr ale patřil favorizovanému soupeři.

"Asi jsem se měl zachovat jinak, ale po bitvě je každý generálem. Ale asi bych to jinak neudělal. On byl rozjetý a ty zásahy mi neustále dával na levý bok, do nohy a na stehno. Byl jsem tak ponořený v taktice, že jsem si nebyl jistý, jestli by nějaká změna nenarušila flow zápasu," řekl Jurka.

V prvním utkání proti Itálii předvedli Češi skvělý obrat

"Cítím se v naprosté euforii," řekl pro ČT po souboji s Itálií Jurka, který byl hlavním motorem obratu. "To, že jsme je porazili, je malá senzace. Čekali jsme, že to bude náročný zápas do poslední chvíle," dodal pokračovatel slavného šermířského rodu.

"Dal jsem do toho všechno. Věděl jsem, že soupeře musíme rozhodit. Myslím si, že když to bylo o sedm, že si mysleli, že už je hotovo," dodal nejzkušenější z české sestavy Beran, pro něhož šlo o poslední turnaj v jeho dlouhé kariéře.

Hlavní postavou českého týmu byl Jurka. Pětadvacetiletý reprezentant první souboj s Andreou Santarellim sice prohrál, ale poté porazil Federica Vismaru a z nepříznivého skóre 13:17 srovnal na 25:25. Beran udržel remízu 27:27 a po duelu Rubeše s Vismarou nastupoval Jurka do rozhodujícího souboje s Davidem Di Verolim za nepříznivého skóre 29:30. Po výhře 14:8 však zajistil nečekaný postup do semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články