Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zahájení OH bude bez Rusů a Bělorusů. Prezident MOV Bach kritizuje i nárůst slovních útoků

Sportovci z Ruska a Běloruska se nebudou smět zúčastnit slavnostního nástupu na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Paříži, rozhodl Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Ten se rovněž vymezil vůči vzrůstající slovní agresi ruských představitelů. Zároveň také upozornil národní výbory na Hry přátelství, které Rusko plánuje uspořádat v září. MOV tuto akci, která navazuje na soutěže Družby pořádané v Sovětském svazu v roce 1984, považuje za příklad porušení olympijské charty kvůli politizaci sportu. Předseda Bach také vyloučil sankce proti Izraeli.

Je nám líto, video expirovalo.
Rusko obvinilo MOV z diskriminace a zastrašování sportovců

Vyřazení zástupců obou zemí ze slavnostního defilé přivítal Český olympijský výbor. "Jsme rádi za toto rozhodnutí MOV," napsal ČOV na sociální síti X.

Česká pozice v otázce účasti Rusů a Bělorusů na slavnostním zahájení byla ještě před verdiktem MOV zřejmá. Vyjádřil ji během vysílání ČT24 koordinátor nezávislé expertní komise ČOV Michael Žantovský.

"Vyplývá to zcela jednoznačně ze stanoviska pléna ČOV. Pokud se stavěl proti jakékoli účasti ruských sportovců, znamená to samozřejmě, že by byl také proti účasti ruských a běloruských sportovců na zahajovacím ceremoniálu. I těch, kteří budou startovat jako neutrální sportovci, ne pod ruskou vlajkou," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Michael Žantovský ke sporu o účast Rusů a Bělorusů na OH

Narůstající slovní agrese ruské vlády

Kvůli pokračující válce na Ukrajině, kterou rozpoutalo Rusko před dvěma lety, se zástupci země prezidenta Vladimira Putina mohou olympijských her účastnit pouze za určitých podmínek. Podobné sankce platí i pro agresi podporující Bělorusko.

Atleti z daných států se mohou Her účastnit pouze jako neutrální sportovci, bez národních symbolů, jako je vlajka nebo hymna. Nesmějí se také zapojit do kolektivních soutěží. Připuštěni do olympijských klání budou také pouze ti bez vazeb na armádu a ti, kteří aktivně nepodporují nebo v minulosti nepodpořili válku na Ukrajině. Ruská strana podmínky startu dlouhodobě kritizuje a považuje je za diskriminační. 

Podle nynějších odhadů MOV by se olympijských her v Paříži mohlo jako neutrálních zúčastnit dohromady zhruba šedesát sportovců z obou zemí. MOV očekává start přibližně 36 sportovců s ruským a 22 s běloruským pasem. Zatím se podle ředitele MOV Jamese MacLeoda kvalifikovalo 12 Rusů a sedm Bělorusů, jejich způsobilost startovat teprve prověří zvláštní tříčlenná komise MOV.

Slavnostní zahájení na Seině je naplánováno na 26. července. Namísto obvyklého nástupu na stadionu poplují jednotlivé výpravy pod svými vlajkami na lodích po řece několik kilometrů k Eiffelově věži. Ruští a běloruští sportovci dostanou podle vyjádření MOV možnost událost zažít, pravděpodobně ale budou defilé sledovat jen ze břehu.

Rozhodnutí o jejich případné účasti na nástupu při závěrečném ceremoniálu, který bývá méně formální, bude přijato později. Zakončení Her je naplánováno na 11. srpna.

Výkonný výbor MOV schválil pro neutrální sportovce vlajku s písmeny AIN na zeleném pozadí. Přijata byla i krátká hymna beze slov, která se bude hrát v případě vítězství některého z neutrálních sportovců.

MOV vnímá slovní agresivitu

Ministr sportu Oleg Matycin sice v minulém týdnu působil spíše zdrženlivě a vyjádřil se proti bojkotu Her, jiní představitelé však podle prezidenta MOV Thomase Bacha stále více slovně útočí, a upozornil tak na vzrůstající tendenci s blížícím se startem Her.

"MOV to nekomentuje, ale vidíme, že agresivita vlády roste každým dnem. Vůči MOV, vůči olympiádě, vůči mně. Jde to od 'fašisty' po 'ničitele Her a olympijského hnutí'. A všechno to jde od ruských představitelů. Nevím, jestli to jde přímo od (prezidenta) Vladimira Putina. Nedívám se na Telegram každý den, takový masochista nejsem, ale útoky přicházejí ze všech úrovní," řekl Bach v rozhovoru pro francouzský list Le Monde.

Družba po čtyřiceti letech

Mezinárodní olympijský výbor se zároveň vymezil proti Hrám přátelství, které Rusko plánuje pořádat na podzim v Moskvě a Jekatěrinburgu. Multisportovní akce má být reakcí na sankce výboru a jednotlivých federací zavedených proti ruským a běloruským sportovcům. Hry přátelství navazují na hry Družba, které byly v roce 1984 náhradní akci pro země východního bloku bojkotující OH v Los Angeles.

"Je to cynický pokus Ruské federace zpolitizovat sport. Komise sportovců MOV, která reprezentuje všechny olympioniky na světě, rozhodně odmítá využívání sportovců pro politickou propagandu," uvedl MOV v prohlášení.

Rusko však hry dále plánuje a financuje v rámci speciálně zřízené organizace na jejich pořádání. V propagačním videu akci prezentuje jako mezinárodní s významnými finančními prémiemi. Zimní verze by se pak měla odehrát po olympijských hrách v roce 2026.

"Prostřednictvím vládních delegací a velvyslanců stejně jako ministerstev a dalších vládních institucí oslovují vlády na celém světě. A aby byla politická motivace ještě zjevnější, tak schválně obcházejí sportovní organizace v daných zemích," vysvětlil MOV. Takové jednání je nejen porušením olympijské charty, ale i rezolucí OSN.

Izrael není Rusko

Prezident MOV Bach také uvedl, že pro Izrael, který válčí s hnutím Hamás v oblasti Pásma Gazy, podobné sankce neplánují. "Na rozdíl od Ruského olympijského výboru Izraelský olympijský výbor neporušil olympijskou chartu. Ruský olympijský výbor chce uplatňovat své pravomoce i na územích anektovaných ruskou vládou. To je porušení územní celistvosti a Národního olympijského výboru Ukrajiny," dodal. Palestinský a izraelský olympijský výbor podle něj naproti tomu již třicet let spoluexistují v míru.

Palestinští sportovci, kteří se letních olympijských her účastní od roku 1996, mohou být v případě neúspěšné kvalifikace pozváni i v rámci programu solidarity, v němž je uvedený požadavek na minimální počet šesti reprezentantů jednoho národního výboru.

Zdroj
ČT24, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články