Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Šavlistu Szilágyiho na olympijském trůnu vystřídal Korejec O Sang-uk

Novým olympijským vítězem v šermu šavlí je Korejec O Sang-uk, který ve finále překonal Farése Ferdžaního z Tuniska. Trojnásobný šampion pod pěti kruhy Áron Szilágyi z Maďarska nečekaně nezvládl hned první zápas s Kanaďanem Faresem Arfou. Turnaj kordistek ovládla světová jednička z Hongkongu Vivian Kongová, která v bouřlivé kulise ve výstavním pavilonu Grand Palais porazila ve finále domácí Auriane Mallovou-Bretonovou v prodloužení.

O Sang-uk
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Medichini

O Sang-uk přidal individuální zlato k tokijskému týmovému triumfu. V roce 2019 se stal i mistrem světa, další čtyři zlaté medaile má ze soutěže družstev. Bronz v Paříži vybojoval Ital Luigi Samele po výhře nad světovou jedničkou Zíadem Sisím z Egypta.

Předchozí vítěz Her Szilágyi přišel o šanci stát se prvním šermířem se čtyřmi olympijskými tituly záhy, předloňského mistra světa a aktuálně pátého muže světového žebříčku vyřadil Kanaďan Arfa po vítězství 15:8. Devětadvacetiletý debutant připravil favoritovi první olympijskou porážku po patnácti výhrách.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
První šermířská zlata v Paříži získali kordistka Kongová a šavlista O Sang-uk
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 09:38

"Jako kdyby on byl trojnásobný olympijský vítěz a já debutant," řekl zklamaný Szilágy, který v utkání poprvé zabodoval až za stavu 0:6. "Je to šok. Měl mě přečteného, byl jsem pro něj otevřená kniha. Co chtěl, to udělal, každý jeho útok byl zásah. Že to tu pro mě bude takhle krátké, to jsem nečekal," litoval neúspěšný obhájce. Jeho přemožitele vyřadil ve čtvrtfinále zlatý O Sang-uk.

Szilágyi se stal šampionem pod pěti kruhy v Londýně, Riu de Janeiro i Tokiu, tři tituly z olympiád v individuálních soutěžích vybojovala už jen italská fleretistka Valentina Vezzaliová. Szilágyi naposledy na olympiádě prohrál v Pekingu 2008 v osmifinále.

Světová jednička Kongová zvládla ve finále nepříznivý stav 1:7 v průběhu druhé tříminutovky proti šestce žebříčku FIE Mallové-Bretonové. 

Dvojnásobná bronzová medailistka z MS postupně vyrovnala a v dramatickém prodloužení i před zraky francouzského prezidenta Emmanuela Macrona měla více štěstí. První akce obou třicetiletých levorukých šermířek v nastavení přitom skončila takzvaným soubodem.

Bronz získala Eszter Muhariová z Maďarska. Hned v prvním utkání skončily naděje čínské obhájkyně Sun I-wen. Nezvládla prodloužení s japonskou soupeřkou Miho Jošimuraovou, která ale vypadla hned vzápětí.

Výsledky šermu

Muži  šavle:

Finále: O Sang-uk (Korea) – Ferdžaní (Tun.) 15:11,

o 3. místo: Samele (It.) – Sisí (Eg.) 15:12,

...další pořadí: 5. Szabo (Něm.), 6. Amer (Eg.).

Ženy  kord:

Finále: Kongová (Hongkong) – Mallová-Bretonová (Fr.) 13:12 v prodl.,

o 3. místo: Muhariová (Maď.) – Differtová (Est.) 15:14,

...další pořadí: 5. Santucciová (It.), 6. Jü S'-chan (Čína).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články