Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Šerm mě naučil principy, které si mohu vzít pro život, ví Choupenitch

Šermíř Alexander Choupenitch jako ambasador Sokola pozorně sledoval Slet v Praze a už se připravuje na letní olympijské hry v Paříži. Bronzový fleretista z OH 2021 v Tokiu nedávno získal bronz na mistrovství Evropy, které bylo pro šermíře generálkou právě před olympijským turnajem. A zároveň láká případné mladé zájemce, aby šerm vyzkoušeli.

Alexander Choupenitch
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

"Snažím se mezi mladé šířit povědomí o Sokole a děti dostávat ke sportu. Já přišel do Sokola v osmi letech, původně jsem začal s basketbalem a pak přešel na šerm. Naučilo mě to principy, které si mohu vzít pro svůj život. To je nejdůležitější. Fungovat v kolektivu, přijímat porážky," říká Choupenitch v Interview ČT24 ke svému ambasadorství.

Šerm mu imponuje kvůli mnoha faktorům. "Líbí se mi, že je to kombinace fyzična, techniky i mentální připravenosti. Nejde říct jedna vlastnost. U mě je to stále chuť, cílevědomost a to, že se chci posunovat z komfortní zóny. Šerm je krásný v tom, že v něm mohou být všichni nějak úspěšní."

Teď se připravuje s trenérem, jehož identitu nesmí odhalit, a reálně se připravuje v utajení. "Trénujeme po hotelích, po garážích. V Hongkongu jsem trénoval v dětské herně v prostoru, kde mají obědy. Bizár. Zároveň je to jediná možnost. Vždycky říkám, že není zavřených dveří, ale musíte najít způsob, jak je otevřít. Otevírám je zvláštním způsobem, ale doteď to funguje," naznačuje Choupenitch.

"Vždy, když se chystám, tak říkám, že jdeme do boje," dodává. A právě boj o účast v Paříži ve svůj prospěch zvrátil na poslední chvíli. Zhruba měsíc před olympiádou se ale ukázal ve výborné formě, když získal bronz na mistrovství Evropy.

"Má to pro mě cenu zlata. Evropa je pořád v šermu nejsilnější kontinent, i když se to začíná vyrovnávat. Sjela se evropská špička, tím pádem i nejlepší světoví šermíři," říká Choupenitch. Na ME prohrál až v semifinále se světovým šampionem Tommasem Marinim, který pak získal zlato.

"Základní je francouzská, maďarská, ruská škola šermu... A pak jsou různé fúze. Je to čím dál tím zajímavější a zároveň je konkurence obrovská," doplňuje a hned pokračuje: "Progres je strašně rychlý a člověk musí jet s tím vlakem, nesmí zastavit, jinak bude pryč. Ať si ten sport každý vyzkouší, je krásný."

Šermířskou přípravu mu komplikuje blíže nespecifikované zranění v horní polovině těla. Jestli bude do olympiády stoprocentně fit, si není jistý. "Byl bych rád, kdyby se to dalo do kupy. Dělám pro to maximum, ale některé věci nejdou tak rychle. Já jsem s tím v pohodě. Vím, že dokážu fungovat i s tím," poznamenává Choupenitch.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články