Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Finále v domácí režii. Marchand v bazénu dominoval

Čistou dominanci předvedl ve finále polohovky na 400 metrů domácí Léon Marchand. Francouzský plavec zvítězil ve finále o šest vteřin. Za světovým rekordem zaostal o 45 setin. Adam Peaty nedosáhl na třetí zlato z Her, ve finále na 100 metrů prsou zaostal o dvě setiny za vítězem Nicolo Martinenghim.

Léon Marchand
zdroj: Reuters

Dvaadvacetiletý Marchand je pětinásobným mistrem světa, z OH však ještě medaili neměl, v Tokiu skončil na čtyřstovce šestý. Pařížské finále ale záhy změnil ve své galapředstavení a bylo jen otázkou, zda vylepší svůj světový rekord. Nakonec za ním časem 4:02,95 zaostal o 45 setin, ale alespoň připravil o olympijské maximum fenomenálního Američana Michaela Phelpse.

Marchanda, kterého na OH čekají ještě tři individuální starty, trénuje bývalý Phelpsův kouč Bob Bowman. A v hledišti La Défense Areny byl i sám Phelps, který je na hrách televizním spolukomentátorem. Daleko za vítězem doplavali pro další medaile Japonec Tomojuki Macušita a Američan Carson Foster.

Marchanda, kterého na OH čekají ještě tři individuální starty, trénuje bývalý Phelpsův kouč Bob Bowman. Daleko za vítězem doplavali pro další medaile Japonec Tomojuki Macušita a Američan Carson Foster.

Dvě setiny sekundy dělily britského prsaře Adama Peatyho od třetího olympijského zlata na stovce. V pařížském finále však dohmátl dříve Ital Nicolo Martinenghi, předloňský mistr světa. A Peaty se o stříbro shodným časem 59,05 podělil s Američanem Nicem Finkem.

Americký souboj o olympijské zlato z motýlkářské stovky vyhrála Torri Huskeová. Světovou rekordmanku Gretchen Walshovou porazila o čtyři setiny. Už šestou olympijskou medaili přidala bronzová Číňanka Čang Jü-fej, která v Tokiu ovládla dvoustovku a na poloviční trati byla druhá.

Barbora Seemanová se do finále závodu na 100 metrů motýlek nedostala, na své doplňkové trati skončila v sobotním semifinále jedenáctá.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články