Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dál už to je za odměnu, mám splněno, těšilo po postupu Knedlu

Premiérový start na Hrách zvládl devatenáctiletý plavec Miroslav Knedla skvěle. Navzdory nervozitě podal maximální výkon a z desáté příčky postoupil do semifinále znakařské stovky. "Jsem rád, že můžu pokračovat, teď už to je za odměnu, mám splněno," těšilo Knedlu. 

Miroslav Knedla v olympijské rozplavbě na 100 metrů znak
zdroj: Reuters autor: Ueslei Marcelino

Předpokládal, že na postup do finále bude muset večer plavat pod 53 sekund. "Bude to zas náročnější. Ale od minulého roku jsem se zlepšil, ta šance tam je. Budu plavat a pak už se jenom uvidí, jestli to někam dotáhnu. Když ne, budu mít zasloužené volno. Možná si dám pivo," řekl.

Na první padesátce byl rychlý, zvládl ji v čase 25,34 a nakonec výkonem 53,41 o 13 setin zastal za osobním a českým rekordem. Síly nechal v bazénu na doraz. "Já si musel sednout na schody, protože se mi začala točit hlava a otřesně mě bolela," popsal moment své momentální nevolnosti. 

"Bylo to asi tím, jak jsem plaval. Dal jsem do toho hlavně ve druhé padesátce všechno. Strašně to bolelo, ale podařilo se mi udržet třetí místo. A porazit světového rekordmana, což je taky příjemné. Doplavat třetí v rozplavbách je pro mě skvělý zážitek a úspěch," radoval se Knedla.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rozplavba mužů na 100 m znak s Knedlou
Dostupnost videa skončí: 31.07.2024 11:56

Rozplavbu označil za "neskutečně napálenou". "Takhle jsem to ještě ráno nejel. Takže uf, hrozné... Dal jsem do toho, co jsem chtěl. Vyšlo to, jsem nadšený," konstatoval Knedla, který předčil i světového rekordmana Thomase Ceccona z Itálie. Ten postoupil z dvanáctého místa, takže mu to nijak nevadilo. "Byl v pohodě. Já věřím, že si to odpoledne zaplave a ukáže, jaký je plavec, a ve finále bude."

Perfektní atmosféra

V rozplavbě byl v dráze vedle něj Francouz Yohann Ndoye-Brouard a byl tak slyšet velký ohlas fanoušků. "Neskutečná atmosféra. Ještě nikdy jsem nebyl na závodě, kde by na plavání přišlo x tisíc diváků. Je to opravdu neskutečné," prohlásil.

Jestli se mu večer nepodaří posunout do finále, užije si potom plavání jako divák. "To určitě. Věřím, že jak bude odpoledne plavat Léon Marchand (ve finále polohového závodu na 400 metrů), aréna se zboří. Už teď to bylo solidní, podle mě si nechával síly na odpoledne. Věřím, že překoná světový rekord. To bude podívaná," dodal Knedla k atmosféře v La Défense Areně pro 17 000 diváků.

V Paříži se potkává i s koučem Rayem Loozem, v jehož péči bude na univerzitě v Indianě. Pod svými křídly má také hvězdnou Američanku Lilly Kingovou. "S Lilly jsem se ještě extra nebavil, ale s ostatními ano. Rozplavbu přede mnou plaval znakař Kai van Westering, je tu kraulař Rafael Miroslav z Německa. Kouč je tady s litevskou repre, věnuje se litevským plavkyním a plavcům," dodal Knedla.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články