Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Fantom Marchand nadchl Francouze, Ledecká dorovnala Čáslavskou a Pchan zlepšil světový rekord

Formu načasoval famózně. Francouz Léon Marchand totiž získal v Paříži druhé a třetí zlato. Nejprve opanoval finále na trati 200 metrů motýlek a poté si taktéž v olympijském rekordu podmanil i prsařské finále stejné distance. Do historie plavání se zapsala i Američanka Katie Ledecká, která suverénně vyhrála patnáctistovku volně. Sedmou individuální zlatou medailí na Hrách dorovnala legendární gymnastku Věru Čáslavskou. Tečku za dechberoucím večerem udělal devatenáctiletý Číňan Pchan Čan-le, jenž na kraulařské stovce vylepšil světový rekord na 46,40 sekundy.

Francouzský plavec Léon Marchand se raduje z vítězství
zdroj: REUTERS autor: Clodagh Kilcoyne

Pchan Čan-le, kterému bude v neděli dvacet let, je na trati 100 metrů volným způsobem úřadujícím mistrem světa. Svůj světový rekord senzačně posunul v pařížském bazénu o čtyři desetiny. Zvítězil s více než vteřinovým náskokem před Australanem Kylem Chalmersem, který byl druhý i v Tokiu.

Nezastavitelná Ledecká

Celkově má Ledecká ve 27 letech už osmé olympijské zlato. Ve francouzské metropoli kralovala v disciplíně, kterou na mistrovství světa poprvé opanovala už před jedenácti lety, a obhájila prvenství z Tokia.

Ve finále dominovala od prvních metrů a stříbrnou Francouzku Anastasiiu Kirpichnikovovou za sebou nakonec nechala o více než deset sekund. Vítězný čas 15:30,02 je zároveň novým olympijským rekordem.

Osmou zlatou medailí se Ledecká vyrovnala nejúspěšnější olympijské plavkyni všech dob Američance Jenny Thompsonové. Celkem má z OH už dvanáct cenných kovů, Thompsonová má totožnou bilanci 8-3-1.

Marchand dvakrát rozjásal vyprodanou arénu

Marchand se nejprve ve finále na trati 200 metrů motýlek v závěru nezadržitelně přehnal kolem vedoucího Kristófa Miláka a za frenetického jásotu publika porazil maďarského obhájce titulu o 54 setin sekundy.

Milák je držitelem světového rekordu, Marchand zase loňským světovým šampionem. V Paříži už vyhrál dlouhou polohovku a v motýlkářském finále ho nerozhodil ani soupeřův náskok 72 setin před závěrečnou padesátkou. Závěr patřil jemu, olympijský rekord posunul na 1:51,21.

A za necelé dvě hodiny slavili Francouzi znovu. Ve finále na 200 metrů prsa naopak Marchand od začátku vedl a dohmátl jen 37 setin za světovým rekordem. Australský obhájce Zac Stubblety-Cook i vicemistr světa Caspar Corbeau z Nizozemska ho stíhali marně.

Zlato z kraulařské stovky získala ve francouzské metropoli třicetiletá světová rekordmanka Sarah Sjöströmová ze Švédska. Čtrnáctinásobná mistryně světa má z olympijských her pátou medaili, ve vyrovnaném závodě rozhodlo v její prospěch 13 setin sekundy.

Za Sjöströmovou doplavala vítězka motýlkářské stovky Torri Huskeová z USA. Třetí byla Siobhán Haugheyová z Hongkongu. O setinu unikla další medaile Australance Mollie O'Callaghanové, která už v Paříži vyhrála dvoustovku a štafetu. Barbora Seemanová skončila v semifinále třináctá.

Horská do finále nepostoupila, na 200 metrů prsa skončila patnáctá

V akci byla i česká reprezentantka Kristýna Horská, která obsadila 15. místo v závodu na 200 metrů prsa. Na této trati je mistryní Evropy, ale do čtvrtečního olympijského finále se nedostala. Vylepšila nicméně 19. pozici z předchozích Her a posunula i svůj nejlepší individuální výsledek na olympiádě, jímž dosud byla 16. příčka z krátké polohovky v Tokiu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Semifinále na trati 200 metrů prsa s Horskou
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 22:31

Šestadvacetiletá plavkyně, která v minulosti řešila zdravotní potíže se srdcem a zrakem, začala ve francouzské metropoli 28. místem na prsařské stovce. V dopoledních rozplavbách dvoustovky byla šestnáctá, když poslední postupovou pozici uhájila o 11 setin sekundy. Čas 2:26,28 ve večerním semifinále vylepšila o 51 setin.

"Oproti ránu spokojená jsem. Je to přece jen posun alespoň o jedno místo. Postup do semifinále pro mě byl cíl, který jsem si splnila. I když mě mrzí čas. Po ranní konzultaci s trenérkou jsme se vlastně shodly na tom, že náš sport je celou dobu o tom, že honíme časy. Když nemáme dobré časy, tak nemáme dobré umístění. A tady je to naopak," řekla Horská.

"Je lepší být v semifinále bez osobáku, než s osobákem bez semifinále. Na olympiádě znamená víc umístění, než časy," dodala Horská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články