Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Havel vyhodil po rozjížďce celou snídani, ve čtvrtfinále pak se Špicarem kralovali

Přímý postup unikl deblkajaku Jakub Špicar – Daniel Havel v rozjížďce na olympijských hrách o 36 setin sekundy, ale čtvrtfinále Češi na jezeře ve Vaires-sur-Marne ovládli a mohou se těšit na páteční semifinále. Po dojezdu uvedli, že jim povedená druhá jízda dodá spoustu sebevědomí. Havel zároveň přiznal, že krátce po úvodním měření sil zvracel.

Daniel Havel (vlevo) a Jakub Špicar na Hrách v Paříži
zdroj: ČTK / AP autor: Ebrahim Noroozi

"Je to hodně povzbuzující, protože konkurence je tvrdá. V naší první jízdě byli na nepostupovém místě vítězové loňských Evropských her a ve druhé vypadli vicemistři světa z roku 2023. Na tom je vidět, jak je konkurence vyšpičkovaná a žádná chyba se neodpouští," zdůraznil Havel. "I mě to uklidnilo, protože po první jsme se necítili úplně dobře," doplnil Špicar.

Havel po první jízdě závodu na 500 metrů zvracel. "Mně to většinou dojede pět minut po dojezdu, takže jsme stihli odvézt loď. Pak jsme se vyjížděli a tam to letělo na pětkrát ven. Ale já jsem tím trošku známý, že mě laktát dožene ve velkém. Je to spojené s nervozitou z první jízdy, pak se to vyplaví všechno dohromady. Ta pětistovka se jede celá na hrozném laktátu. Tělo s tím bojuje tímto způsobem," vysvětlil Havel.

Mezi rozjížďkou a čtvrtfinále nabírali síly. "Byli jsme celou dobu v depu, patnáct minut jsme si dali dáchánek. Pak trochu menší jídlo, nějaké fyzio, aby nás porovnali, víc se stihnout nedalo," popsal Špicar. "Já jsem potřeboval doplnit jídlo a energii, protože jsem vyhodil celou snídani. Fyzioterapeut nás nastartoval a šli jsme na to," přitakal Havel.

Aktuálně jsou Češi rádi, že je semifinále a finále čeká až v pátek. "Ve středu budeme bolaví. Ale máme teď dva dny volno. Ve čtvrtek si dáme rozjížděcí trénink a v pátek na to půjdeme," nastínil Havel.

Vyžití v olympijské vesnici

Na rozdíl od bratrů kanoistů Martina a Petra Fuksových, kteří bydlí poblíž areálu ve Vaires-sur-Marne, se na poslední chvíli rozhodli bydlet v olympijské vesnici. "Tady zůstaneme celý den, sice je to hodina cesty, ale v autobusu jsme většinou sami. Ve vesnici má člověk vyžití, je tam celý český tým, může si pokecat s ostatními. Je pořád na olympiádě hlavou, ale zároveň se oprostí od závodů," konstatoval Špicar. "Být sami ve dvou apartmánech a čekat dva dny na závod by bylo ubíjející," doplnil Havel.

Sám už je na třetí olympiádě a má bronzy z kategorie K4 z Londýna 2012 i z Ria de Janeiro 2016. Špicar pod pěti kruhy debutuje. Na K2 jsou ale podle Havla na tom oba stejně. "V této disciplíně startujeme oba poprvé. Já si to užívám i z toho pohledu, že je to pro mě pravděpodobně poslední olympiáda. Při Los Angeles mi bude 37 let, což už asi nebude úplně jetelné, zvlášť když se disciplíny neustále zrychlujou," prohlásil Havel.

Špicar byl v Riu jako náhradník. "Spíš jako divák. Nebyl jsem ve vesnici a bydlel v bytě kousek od závodiště, ale byl to fajn zážitek. Tokio nám bohužel nevyšlo tehdy na čtyráku o pár setin. Teď konečně Paříž. Je to splněný sportovní sen, užívám si to nadmíru. Jsem furt jako Alenka v říši divů," zakončil Špicar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články