Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Rally ČR 2024

Docházejí mi slova, je to magická chvíle, rozplýval se Evenepoel

Historické belgické zlato z Her vybojoval dnes v cyklistické časovce Remco Evenepoel. Po domácích, evropských a světových titulech z časovky dnes zkompletoval sbírku trofejí i zlatem z olympijských her. "Nemohu vůbec popsat pocity, docházejí mi slova. Byl to jeden z nejkrásnějších okamžiků v životě," popsal Evenepoel. 

V časovce už dosáhl prakticky všeho, čeho dosáhnout mohl. Vyhrál domácí titul, evropský, světový i olympijský. Jednu z časovek vyhrál navíc nedávno i při své premiéře v nejslavnějším etapovém závodě světa Tour de France.

"Olympijské zlato završuje tuhle úspěšnou časovkářskou sérii. Teď už jsem odškrtl všechny kolonky. A toto je pěkná porce šlehačky na velkém časovkářském dortu," radoval se Evenepoel. "Po tom třetím místu z Tour je skvělé tady vyhrát. Únava šla stranou, motivace a pozitivní pocity předčí všechno ostatní."

Stejně jako loni ve Skotsku, kde zkompletoval sbírku medailí z časovek na MS, dokázal porazit italského specialistu Filippa Gannu. Zatímco v září ho předčil o 12 sekund, tentokrát takřka o 15. Měl navrch nad všemi soupeři od startu až do cíle.

"Nemám ponětí, kde jsem ten závod vyhrál a kde jsem udělal ten největší rozdíl. Vždycky jsem do toho šlapal úplně naplno na rovinkách, ale i když jsem měl náskok, nebylo to tak úplně jasné. Až během posledního kilometru jsem věděl, že vyhraju. Tam už mi bylo jasné, že to stačí," podotkl Evenepoel.

Důležité bylo ještě udržet koncentraci a neudělat na mokré trati zásadní chybu. "Sledovali jsme závod žen a viděli tak všechny ty karamboly, takže jsme se rozhodli neriskovat v zatáčkách a trochu více tlačit právě na rovinkách. Byla to dobrá strategie. Jak jsem neriskoval v zatáčkách, tak jsem se nedostal do problémů," připomněl Evenepoel.

Právě včas vyhnal z těla také únavu z Tour. "Bylo pro mě velmi těžké odhadovat, co tady dokážu, teprve včera ráno jsem se poprvé cítil dobře a dnes ráno jsem začal opravdu věřit, že mohu uspět. Od startu jsem měl ale pocit, že jedu špatně. Sotva si však mohu stěžovat, když jsem olympijský vítěz," řekl Evenepoel.

V časovce se Belgičané dočkali první medaile po 100 letech. Dosud jedinou vybojoval Henri Hoevenaers – shodou okolností rovněž v Paříži. V roce 1924 získal stříbro. Díky van Aertovi už mají také bronz.

"Pokaždé má někdo nějaké otázky a pochybnosti ohledně toho, zda můžeme ve prospěch naší země spolupracovat. My se ale vždy snažíme udělat to nejlepší. A tohle je pro nás krásný okamžik, který spolu můžeme sdílet," konstatoval Evenepoel.

Za týden bude moct usilovat o double. Také v silničním závodu bude patřit k favoritům. "Půjdu do toho bez jakéhokoli tlaku. Ale přesně tak to bylo už po Tour. Věřím, že ten dnešní úspěch může být pro mě i další kluky z týmu pouze skvělou motivací," řekl Evenepoel.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články