Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Lavreyesen znovu nejlepší ve sprintu, madison vyhrály Italky. Rekord překonala Friedrichová

Na dráhařském velodromu padly další rekordy. Němka Lea Friedrichová vyhrála kvalifikaci sprintu v čase 10,029 sekundy. Dosavadní maximum vylepšila o 125 tisícin. Vítězství v madisonu putuje zásluhou Chiary Consonniové a Vittorie Guazziniové do Itálie. Harrie Lavreysen obhájil zlato v individuálním sprintu.

Italský dráhařský tým
zdroj: Reuters

Harrie Lavreysen obhájil triumf z Tokia, v Paříži získal již druhé zlato po týmovém sprintu. Stříbro získal Australan Matthew Richardson. Vysoce favorizovaný Lavreysen nenašel na cestě za zlatem přemožitele ani v jediné jízdě. V kvalifikaci se navíc zaskvěl novým světovým rekordem. Letmých 200 metrů zvládl v čase 9,088 sekundy. V úterý byl v týmovém sprintu právě s Hooglandem členem nizozemské sestavy, která rovněž okořenila triumf světovým rekordem.

Sedmadvacetiletý Lavreysen měl ve sbírce už tři cenné kovy z Tokia. Vedle zlatých medailí ze sprintů přidal před třemi lety ještě bronz v keirinu. Ve stejných disciplínách nasbíral už 13 titulů mistra světa a 12 titulů evropského šampiona.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Boj o zlato v individuálním sprintu mužů
Dostupnost videa skončí: 12.08.2024 19:17

Čtyřiadvacetiletá Friedrichová, která už v Paříži vybojovala bronz v týmovém sprintu, držela od Her v Tokiu olympijský rekord ve sprintu. Před třemi lety však skončila zklamaná, když obsadila páté místo. Při dnešní jízdě dosáhla průměru 71,792 km/h.

Lepší výkon než dosavadní rekordmanka Mitchellová předvedly také druhá žena kvalifikace Britka Emma Finucaneová (10,067), třetí Novozélanďanka Ellesse Andrewsová (10,108) a čtvrtá Britka Sophie Capewellová (10,132).

Italky si k triumfu pomohly zejména tím, když se jim podařilo najet okruh na ostatní. Připsaly si tak 20 bodů, v součtu se ziskem z bodovaných sprintů se tak dostaly na součet 37 bodů. Ten samý kousek se podařil už jen Nizozemkám (28 bodů), dvojnásobná odměna za výhru na posledním bodovaném sprintu ale pomohla ke stříbru Britkám, které nakonec nastřádaly 31 bodů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články