Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Přízrakem vznášejícím se nad Hrami jsou podle Belgy boje v Pásmu Gazy, první zkouškou byl fotbal

Zahajovací ceremoniál olympijských her v Paříži ještě ani nezačal a už je jisté, že sportovní akci letošního roku ovlivní i válka v Pásmu Gazy. Během protestů a zvýšených bezpečnostních opatření izraelský fotbalový tým nastoupil k utkání proti Mali – zemi, která Izrael neuznává. Remízový zápas narušilo několik bombových poplachů, bučení na izraelské hráče a vyvolávání sloganu za osvobození Palestiny. Podle belgické tiskové agentury Belga po zahajovacím ceremoniálu mohou protesty ještě zesílit a přidat se k nim mohou i přes zákaz samotní sportovci.

Fanoušci s palestinskými vlajkami po zápase Izraele a Mali
zdroj: Reuters autor: Abdul Saboor

Aktuální konflikt v Pásmu Gazy by mohl z letošních olympijských her udělat nejvíce politizovanou olympiádu za poslední desetiletí, píše Belga. Francouzský prezident Emmanuel Macron se ze všech sil snažil situaci uklidnit a opakovaně vyzýval k politickému příměří ve světě i ve Francii po dobu konání Her. Nezdá se ale, že by země a návštěvníci jeho výzvy vyslyšeli.

Palestinský olympijský výbor vyzval k vyloučení Izraele z letošních olympijských her. Petice a další protesty, například i od francouzského politika Thomase Portese, vyzývají k bojkotu izraelských sportovců v Paříži a vyzývají k protestním akcím během konání olympiády.

Neúspěšné rozhovory o příměří, jízlivý projev izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v americkém Kongresu a obnovené boje na jihu Pásma Gazy včetně oblastí, které se staly humanitárními zónami, jen přilévají olej do ohně. A k protestům by se mohli přidat i někteří sportovci i přes to, že je zakázáno vyjadřovat během Her své politické postoje a názory, komentuje v kometáři Belga. 

Izraelský ministr zahraničí vyjádřil obavy, že izraelští sportovci a turisté by se mohli v době konání letních olympijských her v Paříži stát terčem teroristických útoků.

Izraelci loni v říjnu zahájili vojenskou operaci v Pásmu Gazy v reakci na útok palestinského teroristického hnutí Hamás, jehož ozbrojenci loni 7. října pozabíjeli na jihu Izraele zhruba 1200 lidí a dalších asi 250 lidí odvlekli jako rukojmí do Pásma Gazy.

Ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem uvádí, že izraelská vojenská ofenziva už připravila o život více než 39 100 Palestinců, zranění pak utrpělo dalších více než 90 400 lidí. Tato bilance nerozlišuje mezi civilisty a členy Hamásu. Izraelský premiér Netanjahu opakovaně tvrdí, že izraelští vojáci v Pásmu Gazy útočí pouze na teroristy a nikoli na civilisty.

Zdroj
ČTK, Belga, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články