Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín UEFA

Paříž 100 dnů před startem trápí protesty a Seina, Češi věří ve výrazný nárůst počtu kvalifikantů

Kontrola hygienických podmínek v restauracích, posílení policejních hlídek, problematika okolo řeky Seiny, protesty i alternativní ekologická vesnice. Letní olympiáda v Paříži vypukne již za sto dnů, a tak organizátoři intenzivně pracují na dokončování nutných příprav. Česká výprava se aktuálně zaměřuje primárně na zajištění prvotřídní péče o sportovce, kterých by dle odhadu sportovního ředitele ČOV Martina Doktora mohlo být až ke stovce.

Technický test lodí na průvod k zahajovacímu ceremoniálu
zdroj: Reuters autor: Gonzalo Fuentes

Už jen sto dnů zbývá do začátku 33. ročníku letních olympijských her, které již potřetí hostí pařížská metropole. Organizátoři téměř finišují s přípravami sportovních areálů, při jejichž renovaci a výstavbě mysleli zejména na ekologickou stopu.

Je nám líto, video expirovalo.
V Paříži se slavnostně otevřel plavecký bazén pro olympiádu

Alternativní ochlazovací systém by měl nahradit i centrální klimatizaci v olympijské vesnici. Voda se bude čerpat z podzemí a fasády budov jsou orientované tak, aby na ně moc nedopadalo přímé slunce. Po skončení olympiády by pak měly prostory připadnout místním.

Naopak potíže s řekou Seinou doposud neustoupily. Nedávné testování odhalilo v řece zvýšený výskyt bakterií E. coli, kvůli které je voda nevhodná pro plavání.

Začne se na Seině. Nebo ne?

Pomyslný otazník zůstává i nad slavnostním zahájením. Francouzský prezident Emmanuel Macron se v rozhovoru pro stanici BFM TV zmínil o teroristických hrozbách a dodal, že Francie má v případě nebezpečí záložní plány na přesun ceremoniálu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrhnou se triatlonisté do vod Seiny? Organizátory OH stále trápí kvalita vody

Samotní organizátoři však tuto variantu nepotvrzují. "Říkají, že nepočítají s žádným plánem B. Jsou přesvědčeni o tom, že tu situaci jsou schopni řešit," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval. Přesto česká výprava spolupracuje s ministerstvem zahraničí i dalšími institucemi na přípravě bezpečnostního plánu.

"Připravuje se to intenzivněji než na předchozí Hry. V Paříži téma bezpečnosti rezonuje. Při každém semináři je probíráno velmi podrobně, jak budou zajištěni sportovci. Myslím, že je to velice důležité, a v Paříži to nepodceňují," dodal sportovní ředitel ČOV Martin Doktor.

Posílení na všech frontách

Francouzské úřady nepřitlačily jen v bezpečnosti, ale i v nárocích na služby. Od začátku roku provedlo ministerstvo zemědělství 1500 cílených kontrol restaurací, pekáren, stánků s občerstvením i minimarketů v obavě z hromadné epidemie otravy jídlem. Úředníci kontrolují vše od kvality fritovacích olejů přes čistotu sporáků až po stopy po hlodavcích.

Francouzi protestují proti žádosti vzdát se letních dovolených
zdroj: Reuters autor: Stephanie Lecocq

Posílit se musí přes léto i v dalších odvětvích, s čímž nesouhlasí řada odborů, a proto plánují stávky a protesty. Například v pondělí večer již demonstrovalo několik stovek pracovníků ve službách a obchodu, aby dali najevo svůj nesouhlas se zrušením letních dovolených, víkendů či s nastoupením do práce v Paříži, kde pro ně není zařízeno důstojné ubytování či náležité kompenzace.

ČOV se soustřeďuje na zázemí pro sportovce

Českou výpravu však nejvíce zajímá zajištění prvotřídního komfortu pro sportovce, kterých by podle Doktora mohlo být až ke stovce. "Zdravotní tým míváme standardně nadstandardně vybavený. Šéflékař Jirka Neumann teď dává ten medicínský tým dohromady tak, aby to co nejvíce vyhovovalo sportovcům," přiblížil Doktor. Snahou ČOV je mít zejména fyzioterapeuty, kteří mají k českým reprezentantům blízko.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Doktor o olympijských přípravách a české výpravě

Zatím má Česká republika zajištěných 42 míst ve 13 sportech. Další reprezentanti by měli do začátku července přibývat. Nejvyšší medailové naděje mají podle odborných analýz slalomář Jiří Prskavec, rychlostní kanoista Martin Fuksa či ženský tenisový debl.

Na cenné kovy by však mohli dosáhnout třeba i Jakub Vadlejch a lukostřelecká mistryně světa Marie Horáčková nebo střelci Petr Nymburský či Jiří Lipták. Mezi favority patří i dvojice veslařů Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem a plážových šampionů Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem.

Ne všichni čeští reprezentanti se však potkají v olympijské vesnici. Někteří využijí satelitní vesnici v Chateauroux, kde budou závodit střelci. Ještě je možnost i v Marseille, centru jachtingu, či přímo v Paříži blíže ke sportovištím.

"Může to nastat u rychlostních kanoistů, možná vodních slalomářů, veslařů, cyklistiky, golfu. Prostě u sportovišť, která jsou z vesnice vzdálena od 40 minut výš. Někde jsme zaznamenali zájem, že tam budou bydlet rovnou, někteří se tam přesunou den před závodem, aby se vyhnuli případným trablům s dopravou," doplnil Doktor.

Dění olympiády zachytí i festival u jezera Most

Stejně jako v předchozích letech si atmosféru Her užijí i návštěvníci festivalu u jezera Most. Více než padesát sportů si vyzkouší za účasti ambasadorů Barbory Špotákové a Ondřeje Synka. V plánu jsou i návštěvy olympijských navrátilců.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková se Synkem jsou ambasadory Olympijského festivalu v Mostě

Město nyní připravuje dopravní a bezpečnostní opatření. Přípravy na místě započnou v červenci. "Finalizujeme mapu areálu, aby byla přesně zakreslena všechna sportoviště s technickými požadavky a také jídelní a odpočinkové zóny. Intenzivně pracujeme také na slavnostním zahájení, které se uskuteční den před zahájením olympijských her v Paříži, tedy 25. července," řekla mluvčí výboru Veronika Linková.

Olympijský festival u jezera Most dokončuje svoji podobu
zdroj: Olympijský festival

Fungovat bude v areálu olympijský dům a zóna pro fanoušky, kde budou sledovat přímé přenosy ze zahájení a ukončení Her i jednotlivé závody. Areál bude otevřený denně od 09:00 do 19:00, v pátek a v sobotu do 21:00, a to každý den od 26. července do 11. srpna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články