Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Euroliga žen 2024/2025

Nizozemsko vládne pozemnímu hokeji, v Paříži získalo double

Pozemní hokejistky Nizozemska v repríze finále z Pekingu 2008 porazily Čínu 2:1 po nájezdech, obhájily titul z Tokia a navázaly na čtvrteční triumf svých mužských kolegů. Nizozemky v tomto tisíciletí dominují olympijským turnajům, na posledních šesti Hrách byly pokaždé ve finále a získaly své čtvrté zlato.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Nizozemky udolaly Čínu na nájezdy a navázaly na triumf z Tokia
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 00:59

Muži v pátek slavili titul po totožném výsledku s Němci a od přidání ženského turnaje do programu Her v roce 1980 se stalo poprvé, že by oba tituly získaly výběry jedné země.

Nizozemské hokejistky přidaly olympijské prvenství k aktuálním titulům mistryň světa i Evropy. A celkově popáté se staly šampionkami po obratu ve finálovém duelu.

Číňanky po poločase vedly, ale po změně stran vyrovnala Yibbi Jansenová. Hrdinkou rozstřelu byla brankářka Anne Veenendaalová, jež zlikvidovala tři ze čtyř nájezdů.

Čínský tým dovedla do finále australská trenérka Alyson Annanová, jež stála za triumfem nizozemských barev před třemi lety.

Její současný tým ziskem stříbra vyrovnal maximum, na které Číňanky dosáhly v Pekingu 2008 rovněž po finálové porážce s Nizozemskem.

Zápas o bronz dospěl do nájezdů poté, co po šedesáti minutách skončil 2:2. Argentinská brankářka Cristina Cosentinová zlikvidovala v rozstřelu dva pokusy Belgičanek a rozhodující nájezd na 3:1 proměnila Sofía Cairóová.

Argentina získala šestou olympijskou medaili a druhou za sebou po stříbru z Tokia, belgické ženy navzdory nejlepšímu výsledku v historii na premiérový cenný kov stále čekají.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články