Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Euroliga žen 2024/2025

Nizozemští pozemkáři slaví po více jak dvou dekádách olympijské zlato

Nizozemští pozemní hokejisté po 24 letech vyhráli olympijský turnaj. V pařížském finále porazili Německo 3:1 v rozhodujících nájezdech, v normální hrací době skončilo utkání 1:1. Výběru Oranjes se povedl reparát za finálovou porážku z Londýna 2012, kde Němci obhájili prvenství a získali čtvrté a zatím poslední zlato. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam finále pozemních hokejistů Německo – Nizozemsko
Dostupnost videa skončí: 15.08.2024 19:00

V souboji o zlato poslal mistry Evropy Nizozemce na začátku poslední čtvrthodiny kapitán Thierry Brinkman, ale o čtyři minuty později vyrovnal v dresu světových šampionů Thies Prinz. V nájezdech v německém týmu skóroval jen Justus Weigand, o nizozemském triumfu rozhodli Brinkman, Thijs van Dam a Duco Telgenkamp.

Olympijský triumf slaví Nizozemci potřetí, pod pěti kruhy už zvítězili v Atlantě 1996 a Sydney 2000. Třetí skončili Indové po výhře 2:1 nad Španělskem. Belgičtí obhájci prvenství skončili pátí.

Indie navázala na bronz z Tokia, kde ukončila 41 let dlouhé čekání na medaili. V minulosti přitom Hrám dominovala, v letech 1928 až 1956 získala šest zlatých za sebou a s osmi triumfy je stále nejúspěšnějším mužským týmem historie. Nizozemci se třetím vítězstvím vyrovnali Pákistánu, Británii i Německu a s bilancí 3-4-3 se v medailové bilanci posunuli před ně na druhé místo.

Indii, o jejíž výhře po úvodní brance Marca Mirallese rozhodl dvěma góly kapitán Harmanprít Singh, přímo na stadionu Yves-du-Manoir mimo jiné fandil i jedenáctý nejbohatší muž světa obchodník Mukeš Ambani.

Výsledky pozemního hokeje mužů na OH v Paříži

Finále: Nizozemsko – Německo 1:1 (0:0), na nájezdy 3:1,

o 3. místo: Indie – Španělsko 2:1 (1:1).

Další pořadí: 5. Belgie, 6. Austrálie, 7. Británie, 8. Argentina, 9. JAR, 10. Irsko, 11. Francie, 12. Nový Zéland.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články