Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Gymnastka Barbosuová získá bronz z prostných, americký protest byl podán po vypršení lhůty

Trenérka amerických gymnastek Cécile Landiová nestihla pouze o 4 sekundy lhůtu pro podání protestu proti hodnocení své svěřenkyně Jordan Chilesové v pondělním olympijském finále na prostných. Na základě sobotního rozhodnutí Sportovního arbitrážního soudu (CAS) přijde Chilesová o svou bronzovou medaili, jež připadne Rumunce Aně Barbosuové. V neděli to potvrdil Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Americký olympijský výbor (USOPC) se chce proti verdiktu arbitráže odvolat.

Rumunská gymnastka Ana Barbosuová
zdroj: REUTERS autor: Athit Perawongmetha

Rumunský tým a Barbosuová se odvolaly k CAS kvůli protestu americké výpravy v průběhu soutěže. Chilesová původně dostala za své cvičení 13,666 bodu a byla pátá za Barbosuovou a další rumunskou gymnastkou Sabrinou Manecaovou-Voineaovou, jež byly obě ohodnoceny známkou 13,700.

Barbosuová už začala s rumunskou vlajkou slavit bronz, ale po americkém protestu rozhodčí uznali vyšší obtížnost jednoho z prvků Chilesové a přehodnotili její konečnou známku na 13,766 bodu. Díky tomu se Chilesová dostala místo Barbosuové na třetí pozici za Brazilku Rebecu Andradeovou a svou krajanku Simone Bilesovou.

Rumunská výprava postavila své odvolání na tom, že americký protest přišel až po vypršení lhůty jedné minuty, podle CAS skutečně minutu a čtyři sekundy po ohlášení známky. Arbitráž nařídila mezinárodní federaci FIG vrátit výsledky do podoby, jak byly před americkým protestem. MOV dnes oznámil, že medaile přerozdělí podle rozhodnutí CAS.

Rumunská gymnastická federace ve svém odvolání dokonce požadovala, aby byly uděleny tři bronzové medaile: vedle Chilesové a Barbosuové také další rumunské gymnastce Manecaové-Voineaové, jež skončila se stejným skóre jako Barbosuová pod ní kvůli horšímu skóre za provedení.

Někteří experti včetně rumunské gymnastické legendy Nadii Comaneciové však kritizovali rozhodčí za to, že Manecaové-Voineaové odečetli 0,1 bodu za to, že vyšlápla z koberce. Z opakovaných televizních záběrů však bylo patrné, že těsně zůstala uvnitř vymezeného území. CAS nicméně toto odvolání zamítl.

Organizace USA Gymnastics uvedla, že je z výsledku arbitráže "zničená". "Protest proti známce za obtížnost cvičení Jordan Chilesové byl podán v dobré víře a podle našeho názorů v souladu s pravidly FIG, aby bylo zajištěno správné hodnocení."

Podpory se dočkala od USOPC, který oznámil, že proti rozhodnutí CAS se odvolá. "První chybou bylo špatné vyhodnocené bodování ze strany FIG a druhou chybou bylo, že CAS nedala USOPC dostatek času, aby mohla na protest reagovat," uvedl výbor v prohlášení.

Chilesová se podle agentury AP stala okamžitě terčem hanlivých poznámek na sociálních sítích, kde ji kritici rasisticky uráželi a vyzývali, ať vrátí bronzovou medaili. "V zájmu svého duševního zdraví teď odcházím ze sociálních sítí, děkuji," uvedla na instagramu pařížská šampionka ze soutěže družstev.

Změna výsledků navíc vrhne stín na jeden z dojemných okamžiků pařížských Her. Obě Američanky totiž při medailovém ceremoniálu poklekly před vítěznou Andradeovou a vznikly tak fotografie, které na sociální síti X ocenil i oficiální účet muzea umění Louvre.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články