Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Co neminout v úterý: Kvalifikace čeká vodní slalomáře i BMX freestylerky. Zlaté tenisové duo jde do akce

V nejméně medailový den z celého olympijského programu se bude rozdávat pouze dvanáct nejcennějších kovů a z české výpravy měl být hlavní hvězdou Jiří Lipták, kterému se však v první části kvalifikace trapu nedařilo. Do akce se v úterý vydá také Jiří Prskavec, Gabriela Satková nebo Iveta Miculyčová. Na tatami se představí poprvé i české barvy díky Renatě Zachové. Do turnaje také vstoupí zlatý tenisový pár z Tokia Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková. Přímý přenos z olympijských her sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Iveta Miculyčová
zdroj: Reuters autor: Tyrone Siu

Velkým lákadlem měla být z českého pohledu střelba, ale reprezentantům se zatím v Chateauroux vůbec nedaří a ani Jiří Lipták to nevylepšil. V první části kvalifikace minul šest z 75 letících terčů, a i kdyby byl v druhé části v úterý dopoledne stoprocentní, na šestičlenné finále to bude sotva stačit. Dva střelci mají zatím jednu chybu, dalších osm netrefilo dvakrát.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lipták: Jsem zklamaný. Nevím, co jsem dělal za chyby
Dostupnost videa skončí: 01.08.2024 14:53

Do dalšího boje se vydá i lukostřelec Adam Li, který po nepovedené kvalifikaci absolvuje vyřazovací soutěž jednotlivců. jeho prvním soupeřem bude Ind Dhiradž Bommadevara. 

Barbora Seemanová nastoupí do třetí disciplíny a poplave kraulařské rozplavby a případně semifinále na trati 100 metrů. Na mistrovství Evropy v Bělehradu ji sice také vyhrála, ale v redukovaném světovém žebříčku je až jedenáctá. Největší favoritkou na této trati je Australanka Mollie O'Callaghanová. Stejnou trať poplave i Daniel Gracík, jehož hlavní disciplínou je ale motýlkářská stovka.

Dvojskif Lenka Lukšová, Anna Šantrůčková má v semifinále za soupeřky Nový Zéland a Nizozemsko, tedy druhou a třetí loď z posledních Her, a domácí Francouzky, které byly v rozjížďce výrazně rychlejší. Vmáčknout se mezi tři postupující tak bude hodně těžký úkol.

Pokračovat budou jachtařské soutěže v Marseille s windsurfařkou Kateřinou Švíkovou i dvojicí Zofia Burska, Sára Tkadlecová ve třídě 49er FX.

Na vodě i důležité kvalifikace

Dvojnásobný mistr světa ve slalomu Jiří Prskavec po bronzu z Ria de Janeiro a zlatu z Tokia vykročí na cestu, na jejímž konci by ve čtvrtek znovu rád vystoupil na nejvyšší stupeň. Jedním z jeho největších soupeřů bude Brit Joseph Clarke, který zvítězil na mistrovství Evropy v Tacenu. 

Prskavec si v této sezoně zahrával s myšlenkou, že by se kvalifikoval na Hry i na kánoi, a na kajaku se mu nijak zvlášť nedařilo. V Tacenu neprojel branku, v Praze nepostoupil z kvalifikace. Další Světové poháry vynechal a úterní kvalifikace tak naznačí, jestli to byla správná taktika.

O postup z kvalifikace bude usilovat také kanoistka Gabriela Satková, která po triumfu v Troji patří do okruhu medailových kandidátek. Jednoznačně největší je ale Australanka Jessica Foxová, která obhajuje titul z Tokia a po triumfu na kajaku může slavit olympijský double, což se ještě nikomu nepodařilo. Semifinále a finále kanoistek jsou pak na programu ve středu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jízda Lukáše Rohana ve finále kanoistů
Dostupnost videa skončí: 01.08.2024 17:42

Přípravu Ivety Miculyčové, která soutěží v disciplíně BMX freestyle, poznamenalo zranění kotníku. Její zdravotní stav by ji však už neměl v dvanáctičlenné kvalifikaci limitovat, je připravená bojovat o středeční finále a rozšíření medailové sbírky z velkých akcí, která v současné době čítá dvě zlata z mistrovství Evropy a stříbro ze světového šampionátu. Prvenství z Tokia obhajuje Britka Charlotte Worthingtonová.

Krejčíkovou čekají dva zápasy

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou rozehrají turnaj s tchajwanskou dvojicí Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan. Krejčíkovou čeká ještě předtím boj o postup do čtvrtfinále dvouhry proti Elině Svitolinové. Ukrajinskou tenistku porazila před třemi lety na cestě k triumfu na French Open, což byl jejich zatím jediný zápas.

Oba zástupci ve dvouhře mužů jsou ve druhém kole. Tomáš Macháč vyzve na centrálním kurtu Philippa Chatriera turnajovou trojku, Němce Alexandera Zvereva, kterého přehrál v mixu. Jakub Menšík se utká s Američanem Tommym Paulem, nasazeným jako číslo devět.

Badminton i judo 

Naopak do závěru účasti na olympiádě v Paříži se blíží badmintový debl Adam Mendrek, Ondřej Král, kteří poslední utkání odehrají s domácí bratrskou dvojicí Christa a Tomy Popovových. Po dvou předchozích porážkách už čeští reprezentanti postoupit ze skupiny nemohou. 

Jan Louda má na kontě jednu prohru a bilanci se pokusí vylepšit se salvadorským soupeřem Urielem Canjurou, který je v Plzni jeho tréninkovým partnerem. Premiéra čeká Terezu Švábíkovou v utkání s Polinou Buhrovou z Ukrajiny, kterou v dubnu na mistrovství Evropy v Saarbrückenu porazila ve dvou setech.

První z trojice českých judistů se na tatami představí Renata Zachová v kategorii do 63 kilogramů. Mistryně Evropy se v 1. kole utká s Maďarkou Szofi Özbasovou, bronzovou medailistkou z loňského světového šampionátu v Dauhá, se kterou prohrála v roce 2022 na mistrovství Evropy souboj o bronz.

Začátek Her měl čekat také triatlonisty, ale závod minimálně o jeden den odložila špatná kvalita vody v Seině.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články