Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Lukostřelkyně Horáčková skončila v kvalifikaci ve čtvrté desítce, mix do osmifinále nepostoupil

První česká sportovkyně, která se představila na Hrách v Paříži, Marie Horáčková v kvalifikaci lukostřelkyň obsadila 31. místo a skončila nad polovinou výsledkové listiny 64 soutěžících. Zvítězila korejská reprezentantka Lim Si-hjon, která vytvořila nový světový rekord 694 kruhů. V kvalifikaci mužů se představil debutant na olympijských hrách Adam Li, který obsadil 61. pozici. Společně pak čeští reprezentanti neprošli do osmifinále mixu a skončili na 25. místě. 

Marie Horáčková
zdroj: Reuters autor: Tingshu Wang

Úřadující mistryně světa, která společně s judistou Lukášem Krpálkem ponese vlajku na slavnostním zahájení, nastřílela v kvalifikaci 72 šípy 651 bodů. "Atmosféra na mě dolehla a střílení bylo křečovité. Měla jsem co dělat, abych to udržela v tempu," řekla česká lukostřelkyně. 

"Nejsem spokojená. Jsem z toho dost smutná, ale můžu se zlobit jen sama na sebe. Nezvládla jsem tíhu okamžiku. Že to je olympiáda, to asi ne, ale že je to závod, na kterém člověku záleží. Měla jsem pocit, že jsem mimo své tělo, a bylo strašně těžké vrátit se do něj zpátky. Výsledek není špatný, jen nestačil na lepší umístění, což mě moc mrzí," hodnotila výkon Horáčková.

Poukázala na rakouskou kamarádku Elisabeth Strakovou, která v národním rekordu 667 bodů skončila desátá. "Což u ní je dost neočekávané, tu si myslím, to naopak nakoplo," podotkla Horáčková.

"Ale nemá zase tolik zkušeností s finálovou střelnicí, což je tu tak polovina startovního pole. A mně to tam docela svědčí, je to jiné střílení. Máte jen 20 vteřin na šíp a střílí se střídavou střelbou. Těším se tam. Je to zase až za pár dnů, je čas zrelaxovat, zrehabilitovat a jít do toho," dodala.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lukostřelkyně Horáčková obsadila v kvalifikaci 31. místo
Dostupnost videa skončí: 28.07.2024 13:12

Její otec a trenér Zdeněk Horáček se snažil jí pomoci, aby se vrátila do co nejlepšího soutěžního rozpoložení. "Je to chvílemi složité, chvíli jednoduché. Je nějaký proces výstřelu, který má naučený, tak je třeba ji dostat do toho procesu zpátky. Aby to provedení bylo, jak má naučené, a nebylo to provedení myslí mimo tělo. Chvílemi to nefungovalo. Výsledek 651 není úplně špatný. Maruška má výrazně na víc, ale my si to vyhodnotíme potom a připravíme se na to finále," uvedl Horáček.

Kvalifikace lukostřelkyň sloužila pouze k rozdělení účastnic ve vyřazovací části, kde v prvním kole připadla na českou šestadvacetiletou reprezentantku Zijodachon Abdusattorovová z Uzbekistánu. 

"Sice na rozřazovacím kole zase tolik nezáleží, ale je to rozjezd. A jaké si to uděláte, takové to potom máte. Takže ono to potom nebude až tak jednoduché. Ale to by asi nebylo ani z lepšího umístění, protože ten pavouk je nevyzpytatelný," uvedla česká reprezentantka.

V případě úspěchu by Horáčkovou hned ve druhém utkání pravděpodobně čekala druhá žena kvalifikace Korejka Nam So-hjon. Před třemi lety v Tokiu při premiéře pod pěti kruhy Horáčková obsadila po vyřazení v prvním souboji 33. místo.

Vítězka kvalifikace Lim Si-hjon, jež vloni na světovém šampionátu v Berlíně slavila titul v soutěži smíšených dvojic, o dva kruhy překonala pět let staré světové maximum krajanky Kang Če-jong. Olympijský rekord další Korejky An San z Tokia měl hodnotu 680 bodů a dnes se výkonem 688 přes něj dostala i devatenáctiletá debutantka na OH Nam So-hjon.

Li skončil na 61. místě

Šestadvacetiletý Li, který se na olympiádu kvalifikoval jako první mužský český reprezentant po 16 letech, výkonem 627 bodů porazil jen tři soupeře, takže hned v prvním kole narazí na favorita a bude jím Dhiradž Bommadevara z Indie. Mezi smíšenými dvojicemi Češi obsadili 25. místo a za postupující šestnáctkou daleko zaostali.

Li si premiéru vysnil jinak. "Nebyla úplně taková, jak bych si představoval. Provázely to všelijaké komplikace, takže to bylo takové nepříjemné. Musím říct, že to nebyl nejhorší výsledek, jaký jsem měl za letošní sezonu, ale určitě ne ten nejlepší. Bylo to takové všelijaké. Pak jsem zjistil menší závadu na luku, tak jsem si musel vyměnit luky. A ke konci jsem se z toho nedokázal vyhrabat," prohlásil.

Lukostřelba – kvalifikace:

Ženy: 1. Lim Si-hjon 694 – světový rekord, 2. Nam So-hjon (obě Korea) 688, 3. Jang Siao-lej (Čína) 673, ...31. Horáčková (ČR) 651.

Muži: 1. Kim U-čin 686, 2. Kim Če-tok (oba Korea) 682, 3. Unruh (Něm.) 681, ...61. Li (ČR) 627.

Mix: 1. Kim U-čin, Lim Si-hjon (Korea) 1380, ...25. Li, Horáčková (ČR) 1278 – nepostoupili do osmifinále.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články