Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Co neminout v sobotu: Dostál chce přidat další medaili, ve hře je i taekwondistka Štolbová a pětibojařky

V sobotu se v Paříži bude rozdělovat nejvíce sad medailí, vyvrcholí celkem 39 disciplín. Předposlední den olympijských her bude v akci dvanáct českých sportovců a šanci vylepšit medailovou bilanci bude mít hlavně zkušený kajakář Josef Dostál. Francouzi se mohou těšit na domácí trojnásobné zastoupení ve finále kolektivních sportů a především zápas basketbalistů se Spojenými státy může být jedním z vrcholů her.

Josef Dostál
zdroj: ČTK/Profimedia/AP autor: Lindsey Wasson

Josef Dostál proměnil účast na třech předchozích olympiádách v celkem čtyři medaile. Na singlkajaku byl v Riu de Janeiro stříbrný, v Tokiu pátý a stejnou příčku obsadil i na posledním mistrovství světa v Duisburgu. V sobotním dopoledním semifinále se vyhne největším favoritům, jimiž jsou trojnásobný mistr světa Portugalec Fernando Pimenta a obhájce zlata Maďar Bálint Kopasz.

Čtyři nejlepší z každé osmičky postoupí do odpoledního finále. V semifinále je i Dostálova přítelkyně Anežka Paloudová na půlkilometrové trati, která byla na mistrovství světa sedmá.

Taekwondistka Petra Štolbová v kategorii do 67 kilogramů má přece jen víc zkušeností než Dominika Hronová, která ve čtvrtek skončila už v prvním kole. Před dvěma lety byla na mistrovství světa pátá, letos přidala v Bělehradě evropský bronz. Ale má také podstatně těžší soupeřku. I Ta-pin z korejské kolébky taekwonda je mistryní světa a obhajuje stříbro z Tokia.

Dráhový cyklista Jan Voneš po dvanáctém místě v omniu pojede spolu s Denisem Rugovacem madison, což je bodovací závod dvojic. Na loňském mistrovství světa v Glasgow obsadili dvanácté místo. Klára Davidson Spilková a Sára Kousková budou usilovat o vylepšení současné pozice v posledním kole turnaje v golfu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Voneš: Spokojenost. Splnil jsem si svoje
Dostupnost videa skončí: 11.08.2024 20:24

V moderním pětiboji se Veronika Novotná po zdařilém úvodním šermu, který ji zařadil na čtvrté místo, pokusí v dalších čtyřech disciplínách udržet mezi nejlepší osmnáctkou, což by jí vyneslo účast v nedělním finále. Horší výchozí pozici má na 22. místě Lucie Hlaváčková. Muži mají v sobotu už finále a Martin Vlach ani Marek Grycz v něm nebudou.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ohlasy českých pětibojařek po úvodním šermu
Dostupnost videa skončí: 11.08.2024 18:30

Olympijského startu se dočká i jediný vzpěrač v české výpravě devětatřicetiletý Kamil Kučera v nejtěžší hmotnostní kategorii, v níž bude korunován největší silák planety. Tímto titulem se už několik let pyšní Gruzínec Laša Talachadze. Dvojnásobný olympijský vítěz a sedminásobný mistr světa pomýšlí na to, že jako první dostane ve dvojboji nad hlavu magických 500 kilogramů.

Američtí basketbalisté mají nakročeno pro pátý olympijský triumf v řadě. Poslední překážkou je stejně jako v Tokiu Francie, ale finále může přinést ještě dramatičtější bitvu než tehdy. Francouzi sestavili po třech letech ještě silnější tým s nejlepším nováčkem NBA Victorem Wembanyamou. A mají podporu hlediště, které je v semifinále dohnalo k výhře nad německými mistry světa, zatímco Američané až v závěru odvrátili prohru se Srbskem. Kevin Durant má šanci, že si jako první basketbalista pověsí na krk čtvrté olympijské zlato.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih semifinále basketbalistů USA – Srbsko
Dostupnost videa skončí: 12.08.2024 11:07

Domácí prostředí bude pomáhat i dalším dvěma francouzským týmům při obhajobě tokijského zlata. Volejbalisté vyzvou Polsko a házenkářky se v repríze finále posledního mistrovství světa utkají s Norskem. Francie má už teď 55 medailí, což je její druhý nejlepší výsledek v historii. Rekord z roku 1900, kdy hry také hostila, už ale nepřekoná. Tehdy byla se 102 cennými kovy nejúspěšnější výpravou, což se jí od té doby už nikdy nepodařilo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články