Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Voneš byl dvanáctý v omniu, vyhrál Francouz Thomas. Šampionkou v keirinu je Novozélanďanka Andrewsová

Dráhový cyklista Jan Voneš obsadil 12. místo v olympijském omniu. V závodě čítajícím čtyři disciplíny zvítězil Francouz Benjamin Thomas, druhý byl Portugalec Iúri Leitao a třetí Belgičan Fabio van den Bossche. Olympijskou šampionkou v keirinu se stala novozélandská dráhařka Ellesse Andrewsová.

Jan Voneš (vlevo) při olympijském omniu
zdroj: Reuters autor: Agustin Marcarian

Třiadvacetiletý Voneš při své premiéře pod pěti kruhy začal 17. místem ve scratchi. Výborně pak zvládl tempo závod, v němž byl pátý a polepšil si na průběžné 12. místo. Na něm zůstal i po 14. příčce v eliminačním závodu.

V závěrečném bodovacím závodě zaznamenal dva body v bodovaném sprintu a celkem tak nastřádal 56 bodů. Za desítkou zaostal o 28 bodů. "Jsem spokojenej. Mířil jsem na patnáctku, kdyby byla desítka, tak jsem nejšťastnější. Mám splněno," řekl pro ČT sport.

"Věděl jsem, že v tempu musím nahnat body, protože mi nevyšel scratch. Do bodovačky jsem věděl, že je důležité zůstat v balíku," dodal.

V Paříži čeká Voneše v sobotu ještě madison spolu s Denisem Rugovacem. "Chceme určitě do desítky, nejlépe si přejeme sedmé místo. To by bylo krásný," řekl třiadvacetiletý dráhař

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Voneš: Spokojenost. Splnil jsem si svoje
Dostupnost videa skončí: 11.08.2024 20:24

Osmadvacetiletý Thomas, vítěz jedné z etap na letošním Giru d'Italia, prožil v domácím prostředí na oválu Vélodrome National de Saint-Quentin-en-Yvelines skvělý den.

V tempo závodě byl sice až jedenáctý, ale vyhrál scratch a bodovací závod, v eliminačním závodě byl druhý.

Úřadující vicemistr světa, který byl v omniu světovým šampionem v letech 2017 a 2020, získal druhou olympijskou medaili po bronzu z madisonu v Tokiu.

Andrewsová vyhrála keirin před Nizozemkou Hetty van de Wouwovou a Britkou Emmou Finucaneovou.

V šestičlenném finále vsadila čtyřiadvacetiletá Novozélanďanka vše na jednu kartu a šla do čela již dvě kola před cílem.

Obhájkyně stříbra z Tokia měla dost sil, žádnou ze soupeřek už před sebe nepustila a v keirinu získala první zlato na OH.

Van de Wouwová sice nenavázala na triumfy krajanek Elis Ligtleeové z Ria de Janeiro a Shanne Braspennincxové z Tokia, ale v posledních metrech těsně předstihla Finucaneovou a uzmula stříbro.

Pro Andrewsovou i třetí Finucaneovou šlo ve francouzské metropoli již o druhý medailový úlovek po týmovém sprintu.

V pondělí měla větší důvod k radosti Finucaneová, neboť Britky porazily Novozélanďanky a navrch vytvořily světový rekord.

Už je také jasné složení nejlepšího kvarteta v mužském sprintu. Do bojů o medaile postoupili největší favorité.

V pátečním semifinále proti sobě nastoupí obhájce zlata Nizozemec Harrie Lavreysen proti třetímu z Tokia Jacku Carlinovi z Británie a obhájce stříbra Jeffrey Hoogland z Nizozemska proti Australanovi Matthewu Richardsonovi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články