Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Co neminout v pátek: Dosáhne Krpálek na třetí zlato? Macháč se Siniakovou budou hrát o zlato

Své třetí olympijské zlato se pokusí vybojovat judista Lukáš Krpálek v kategorii nad 100 kg. Medailový zápas čeká také tenisový pár Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč, kteří postupem do finále zajistili první českou medaili na Hrách v Paříži. Další zápasy čekají také beachvolejbalové páry Perušiče se Schweinerem a Hermannovou se Štochlovou. Ve velkém finále se na dvojskifu lehkých vah představí Miroslav Vraštil s Jiřím Šimánkem. O další semifinále zabojuje i plavkyně Barbora Seemanová a program se naplno rozběhne v atletických soutěžích. Přímý přenos olympijského vysílání sledujte živě od 9:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Lukáš Krpálek
zdroj: REUTERS autor: Annegret Hilse

Lukáš Krpálek na rozdíl od Tokia nevstoupí na tatami v roli favorita. Prvním soupeřem bude Nizozemec Jelle Snippe, bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy, který je v žebříčku o dvě místa za ním. Jedničkou v nejtěžší kategorii je korejský mistr světa Kim Min-jong, ale celá hostitelská země věří, že Teddy Riner, který před týdnem zapaloval olympijský oheň, korunuje svou kariéru třetím zlatem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Na Hry do Paříže míří tři čeští judisté v čele s Krpálkem

Tenisový program pokračuje dalšími zápasy s českou účastí. Své semifinále odehrají Linda Nosková s Karolínou Muchovou, které se střetnou s Italkami Erraniovou a Paoliniovou. Tomáš Macháč pak po boku s Kateřinou Siniakovou ve finálovém zápase proti čínskému páru rozhodnou o hodnotě jejich medaile.

Jednou z posledních českých střeleckých šancí na medaili bude v kvalifikaci skeetu Jakub Tomeček. Brokový střelec je dvojnásobným mistrem Evropy z let 2019 a 2022, ale letos se mu tolik nedařilo, ve Světovém poháru končil až ve druhé desítce.

Plážoví volejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mají díky dvěma výhrám už jisté osmifinále, nejtěžší zápas je ale ještě čeká. Brazilcům Evandrovi s Arthurem chtějí oplatit prohru ze světového šampionátu v Mexiku, kde nakonec získali zlato. Brazilští mistři světa z roku 2017 patří na písku stále k nejlepším světovým párům.

Jejich reprezentační kolegyně Barbora Hermannová s Marií-Sárou Štochlovou by po dvou porážkách ještě chtěly přidat vytouženou výhru. Ve třetím utkání vyzvou domácí beachvolejbalistky Clémence Vieiraovou a Aline Chamereauovou. Jedině vítězství 2:0 jim dá šanci na přímý postup ze třetího místa ve skupině.

Naplno se rozběhne atletický program, Češi budou hned v pěti

Atletické soutěže se po chodeckém prologu rozběhnou naplno a v kvalifikacích se objeví pět českých reprezentantů – v dopoledním bloku kladiváři Patrik Hájek a Volodymyr Myslyvčuk, výškařka Michaela Hrubá a sprinterka Karolína Maňasová na 100 m, večer pak koulař Tomáš Staněk, který má z této pětice největší šanci na postup. Program prvního dne na dráze obstarají vytrvalci v běhu na 10 000 m s očekávaným soubojem trojice Etiopanů se světovým rekordmanem Joshuou Cheptegeiem z Ugandy, který ale letos desítku ještě neběžel.

Veslaři Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek pojedou na dvojskifu lehkých vah finále A, do něhož ze semifinálové jízdy postoupili ze třetí příčky. Před třemi lety v Tokiu obsadili ve finále čtvrté místo. K zopakování zlata suverénně míří Irové Fintan McCarthy a Paul O´Donovan, kteří v Tokiu zajeli na dvoukilometrové trati nejlepší čas všech dob a také v Paříži jsou viditelně nejrychlejší. Pavlína Flamíková s Radkou Novotníkovou na dvojce bez kormidelnice pojedou finále B.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vraštil a Šimánek: Bylo to extrémně těžké, byli jsme pod tlakem
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 23:13

Novinku olympijského programu mají před sebou vodní slalomáři, a to disciplínu kayakcrossu. První den sjedou trať jednotlivě a půjde o rozřazení do jízd a pozice na startu hromadného závodu. Do závodu, který je nevyzpytatelnou loterií, jsou přihlášeni Jiří Prskavec, Lukáš Rohan, Antonie Galušková a Tereza Fišerová, která zatím v Paříži nestartovala.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finálová jízda Jiřího Prskavce
Dostupnost videa skončí: 04.08.2024 17:37

Nabitý program má i plavkyně Barbora Seemanová, kterou čeká rozplavba v polohovém závodě na 200 m. Na mistrovství Evropy na této trati získala bronz a ve startovní listině rozplaveb figuruje na 20. místě, takže ani její čtvrtý postup do semifinále není vyloučený. Daniel Gracík se představí ve své hlavní disciplíně na motýlkářské stovce.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články