Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mám radost, že mě v hale podpoří rodina, říká Krpálek a v přípravě nechal všechno

S pocitem, že v přípravě odvedl maximum, odletěl do Paříže judista Lukáš Krpálek. Dvojnásobný olympijský vítěz se na vrcholné akci bude snažit získal další medaili do bohaté sbírky. Přiznal, že je rád, že jej přímo v dějišti olympijských her tentokrát podpoří i manželka s dětmi. Krpálka v prvním kole kategorie nad 100 kilogramů čeká Jelle Snippe, bronzový medailista z loňského mistrovství Evropy.

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

"Myslím, že závěr přípravy stál za to a v přípravě se povedlo nechat všechno. Poslední týden byl opravdu náročný. Hnalo nás, abychom v přípravě nechali všechno a abychom, kdyby se náhodou stalo, že by to na olympiádě nedopadlo, věděli, že jsme pro úspěch udělali maximum," řekl Krpálek, jenž teď věří, že v Paříži vše zúročí.

Rodák z Jihlavy je rád, že na rozdíl od Tokia jej v Paříži podpoří manželka i s dětmi a další rodinní příslušníci. "Přijedou ještě před soutěží a budou v hale. Bude to více lidí a těším se, že je tam budu mít," řekl Krpálek. Má radost i z toho, že osmiletý syn Antonín už naplno vnímá jeho zápasy. "Dříve ho zajímalo vše okolo, ale teď už vše vnímá víc. Zajímá ho to a vyptává se na soupeře. Doufám, že ho to bude v publiku zajímat a nebude zlobit," podotkl s úsměvem.

Krpálek se chystá stejně jako na předešlých olympiádách osobně podporovat i další české sportovce. "Musím říct, že mi vždy dělalo dobře, když jsem měl nějaké podobné rozptýlení od toho, abych nemyslel jen na judo. Vždy mi to pomáhalo. Už jsem vyhlížel, co bych navštívil, a například beachvolejbal má být tři sta metrů od naší judistické haly. Takže rozhodně bych chtěl zavítat tam," řekl.

Stejně jako v Riu de Janeiro chce jít fandit kamarádovi Jiřímu Prskavcovi ve vodním slalomu. "Rád bych ho jel podpořit. Finále má prvního (srpna), to je den před mým startem, což bude náročnější. V Riu jsem ho byl podpořit, přestože to bylo stejné. Uvidíme, jak to bude s vážením. Další možnosti budeme vědět až v Paříži. Hlavně ale musíme vše skloubit s tréninkem a odpočinkem," uvedl Krpálek.

Prvním soupeřem bude Snippe

Krpálek vstoupí do turnaje proti Nizozemcovi Jelle Snippovi, který stejně jako český reprezentant nebyl mezi nasazenými judisty. Pětadvacetiletý Snippe je v žebříčku o dvě místa za ním. "Nemám to postavené tak, že bych měl soupeře, kterého nechci potkat. Na běžných turnajích by člověk radši těžší soupeře dostával až později. Nicméně na soutěžích, jako je mistrovství světa nebo olympiáda, pokud chce být člověk nejlepší, tak musí umět porazit každého," řekl Krpálek před odletem. V případě postupu by jeho dalším soupeřem byl dvaadvacetiletý Japonec Tacuru Saitó, který získal stříbro na mistrovství světa v roce 2022.

Trojnásobný nejlepší sportovec Česka má za sebou již tři starty na olympijských hrách a získané zkušenosti jsou neocenitelné. "Pomohl mi Londýn, kde jsem skončil sedmý a nebyl tak úspěšný, ale ukázal mi, jak olympiáda vůbec probíhá. Do Ria už pak člověk odjížděl s tím, že ví, co ho plus minus čeká. V Paříži to bude trochu jiné z pohledu zahájení, ale jinak to bude stejné. Jde jen o to se maximálně připravit na svůj den D a maximálně se koncentrovat," podotkl.

Přestože Krpálek ještě neplánuje ukončit kariéru, uvědomuje si, že na další olympiádě už startovat nemusí. "Může se to stát. Do další olympiády je pak opravdu dlouhá doba a už teď patřím ke starším v judistickém světě. Teď se soustředím jen na olympiádu v Paříži, a co bude pak, uvidíme. Rozhodně nechci být sportovec, který ukončí kariéru a pak se bude chtít vracet. Když jednou skončím, tak napořád. Vše ale ukáže až čas. Uvidíme, jak na tom budu zdravotně a zda zvládnu ještě jednu olympiádu," řekl Krpálek.

Rozhodl se pro těžkou váhu

V Paříži se dvojnásobný mistr světa představí v těžké váhové kategorii, i když zvažoval i start v polotěžké. Nemusí proto před turnajem hubnout. "Což hrálo velkou roli. Když jsem začal shazovat do stovky, tak moje váha byla kolem 108 kil, což se dá. Poté, co jsem několikrát shodil, tak jsem byl na 114, protože tělo reaguje a brání se. Už to nebylo tak jednoduché. Když ale bylo jasné, že nemůžu startovat v obou (kategoriích), tak jsme udělali maximum pro to, abych se připravil na těžkou váhu," uvedl Krpálek.

Počítá s tím, že bude stejně jako v Tokiu nejlehčím judistou v kategorii. "Teď mám kolem 112, na kempu v Japonsku jsem měl kolem 117, kam bych se chtěl zase dostat. Uvidíme, zda se to povede, protože teď už je člověk trochu ve stresu a nemá ani tolik chuť k jídlu," přiznal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články