Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Co neminout v pátek: Doleze Ondra pro medaili? O finále zabojuje Fuksa

Hlavním medailovým kandidátem české výpravy je v pátečním programu lezec Adam Ondra, který se představí ve finále. Na vodě poté čeká semifinále kanoistu Martina Fuksu, Jakuba Špicara a Daniela Havla na deblkajaku, závod odstartuje dálkový plavec Martin Straka. Pokračovat budou soutěže golfistek a moderních pětibojařů s českou účastí. Pozornost bude upřena i na fotbalové finále mužů a trať 400 metrů překážek s hvězdnými atletickými jmény. Přímý přenos olympijského vysílání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Adam Ondra
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Adam Ondra obsadil při svém druhém olympijském startu v semifinále třetí místo. Před ním byli mladíci z nastupující generace, sedmnáctiletý Japonec Sorato Anraku a jen o dva roky starší Brit Toby Roberts. Dalšími těžkými soupeři budou rakouský mistr světa Jakob Schubert a španělský obhájce zlata Alberto Ginés.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ondra: Udělal jsem technickou chybu, ale hlavní je postup. V pátek se půjde od nuly
Dostupnost videa skončí: 10.08.2024 13:27

Martin Fuksa je po sedmém místě s bratrem Petrem na deblkanoi velkým favoritem především díky loňskému triumfu na mistrovství světa v Duisburgu. Navíc kilometrovou trať v roce 2018 projel v nejlepším čase všech dob, takže drží něco jako kanoistický světový rekord. V rozjížďce na jezeře ve Vaires-sur-Marne porazil vítěze z Tokia Brazilce Isaquiase Queiroze, ale oba ještě nejeli naplno.

V dopoledním semifinále půjde o postup do osmičlenného finále. O něj budou usilovat i Jakub Špicar a Daniel Havel na deblkajaku. Havel by rád navázal na dva bronzy, které si přivezl z Londýna a Ria de Janeiro jako člen čtyřkajaku. Se Špicarem dojeli loni v Duisburgu pátí.

Moderní pětibojaře čekají po čtvrtečním šermu zbývající čtyři disciplíny a pro Marka Grycze s Martinem Vlachem je cílem skončit v horní polovině výsledkové listiny, protože jen 18 nejlepších postoupí do sobotního finále.

To bude ve zkráceném formátu trvat jen 90 minut, zatímco dříve to byla pětidenní záležitost. Vlach byl loni na mistrovství světa v Číně osmý. Jeho silnou stránkou je závěrečný běh s laserovou střelbou, v němž v Tokiu vytvořil olympijský rekord a loni v Budapešti nejlepší světový výkon.

Posledním českým plavcem na olympijské scéně bude Martin Straka na desetikilometrové trati ve vodách Seiny. V únoru byl na mistrovství světa v Dauhá sedmnáctý, za vítězným Maďarem Kristófem Rasovszkým měl ztrátu 31 sekund. Zlato obhajuje Němec Florian Wellbrock, který už v Paříži vylovil bronz z bazénu na 1500 metrů. Golfistky Kláru Davidson Spilkovou a Sáru Kouskovou čeká třetí ze čtyř kol. 

Atletika a finále fotbalistů

Celkem osm finálových disciplín bude mít program na Stade de France, tentokrát ale bez české účasti. Vrcholem by měl být běh na 400 m překážek, kde se znovu utkají obhájce zlata Nor Karsten Warholm, Američan Rai Benjamin a Brazilec Alison dos Santos, kteří se před třemi lety všichni vešli pod hodnotu tehdejšího světového rekordu. Není vyloučeno, že na něj budou útočit znovu.

Fotbal není na olympijských hrách obvykle středem pozornosti, protože na rozdíl od jiných sportů na turnaji scházejí největší hvězdy. Finále v pařížském Parku princů přesto slibuje atraktivní podívanou. Zkušený kapitán Alexandre Lacazette, někdejší hvězda Arsenalu, povede domácí do boje proti Španělům.

Jejich tým je doplněný mimořádně talentovanými mladíky, jako je Fermín López, člen zlatého týmu z letošního Eura, nebo jeho barcelonský spoluhráč, teprve sedmnáctiletý Pau Cubarsí. Španělé před třemi lety ve finále v Tokiu podlehli Brazílii, která se na letošní turnaj nekvalifikovala.

O pozici nejúspěšnější země Her opět bojuje se Spojenými státy hlavně Čína. Američané mají mírně navrch a očekávají minimálně další dvě zlaté ze sprinterských štafet. Čína se pokusí ovládnout soutěže družstev mužů ve stolním tenisu a skoky do vody žen z třímetrového prkna, kde už mnoho let nepustila nikoho jiného na nejvyšší stupeň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články