Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Co neminout v neděli: Hry uzavřou běžkyně na maratonské trati a moderní pětibojařka Hlaváčková

Olympijské hry se chýlí ke konci a pořadatelé rozdají posledních třináct sad medailí. Z české výpravy o ně mohou ještě zabojovat moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková a běžkyně Tereza Hrochová a Moira Stewartová. V neděli se odehrají také finále v mužské házené a ženském volejbalu. Vyvrcholí také basketbalový turnaj žen, ve kterém domácí Francouzky vyzvou favoritky ze Spojených států. Závěrečný ceremoniál Her proběhne od 21 hodin. Přímý přenos olympijského vysílání sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Moderní pětibojařky
zdroj: Reuters autor: Zohra Bensemra

Z dvojice pětibojařek uspěla v semifinále jen Lucie Hlaváčková, kterou trénuje olympijský vítěz z Londýna David Svoboda. Jeho svěřenkyně se už v 18 letech začíná zabydlovat mezi elitou a letos v dubnu obsadila na Světovém poháru v Ankaře čtvrté místo.

Zlato obhajuje Britka Kate Frenchová, k největším favoritkám patří korejská mistryně světa Song Sung-min a loňská mistryně Evropy Italka Alice Soterová.

Tereza Hrochová a Moira Stewartová vyběhnou už v 8:00 směr Versailles a čeká je neobvykle těžká trať s dvěma kopci, na které nejlepší muži strávili v průměru o tři minuty více, než je pro ně obvyklé. Hrochová doběhla před třemi lety v Sapporu na 58. místě, její reprezentační kolegyně si odbude olympijskou premiéru. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr mužského maratonu
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 09:09

A vítězka může být opět z Etiopie, protože Tigst Assefaová běžela při světovém rekordu loni v Berlíně téměř o dvě minuty rychleji než její největší soupeřka. Tou je Sifan Hassanová z Nizozemska, která už v Paříži vybojovala dvě bronzové medaile na dráze.

Lotte Kopecká chce na závěr programu na velodromu dokázat, že je nejvšestrannější cyklistkou. Belgičanka chce také napravit zklamání ze silnice, odkud si odvezla jen jeden bronz a vylepšení může přidat na dráze v omniu, složeného ze čtyř disciplín.

Finále basketbalu, házené i volejbalu

Basketbalové finále žen má stejné složení jako duel basketbalistů, domácí vyzvou USA. I v ženském je favoritem tým Spojených států, který na Hrách naposledy utrpěl porážku v roce 1992 v Barceloně. K posledním pěti triumfům pomohla Diana Taurasiová a v neděli se může radovat na šesté olympiádě. Víc zlatých pod pěti kruhy má na kontě jen německá jezdkyně Isabell Werthová.

Americké volejbalistky obhajují zlato z Tokia a v repríze tehdejšího finále zdolaly v semifinále Brazílii po pěti setech. Ve finále se utkají s Italkami, které ještě žádnou olympijskou medaili nezískaly, ale už postoupily na první místo světového žebříčku.

Dánští házenkáři jsou ve finále potřetí za sebou. V Tokiu prohráli s Francií, která ale v Paříži nevyužila výhodu domácího prostředí a skončila už ve čtvrtfinále. Vyřadili ji Němci a ve finále se pokusí zaskočit i Dány. Byla by to pro německou házenou první zlatá od roku 1980, kdy v Moskvě zvítězil tým bývalé NDR.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články