Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Cyklistické zlato putuje do Spojených států. Faulknerová zaskočila favoritky

Silniční závod cyklistek vyhrála v Paříži Američanka Kristen Faulknerová. Jednatřicetiletá závodnice rozhodla závěrečným nástupem tři kilometry před cílem. Zatímco se po sobě tři její soupeřky dívaly, Faulknerová si dojela pro olympijské zlato. Stříbrná je Marianne Vosová, bronz bere Lotte Kopecky. Šestatřicáté místo obsadila Julia Kopecký.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr silničního závodu cyklistek
Dostupnost videa skončí: 07.08.2024 17:54

O medailích se začalo rozhodovat přibližně 20 kilometrů před cílem, když z vedoucí skupinky vyrazily sedmatřicetiletá legenda Vosová s další všestrannou závodnicí Maďarkou Blankou Vasovou. Náskok se jim dařilo zvolna navyšovat, ale pak se začal naopak tenčit.

Když chybělo do finiše deset kilometrů, měly obě ještě 25 sekund k dobru, ale 3,4 kilometru před cílem je dohnala silná dvojice Kopecky a Faulknerová. Američance pak stačilo jen půl kilometru, aby se nadechla k rozhodujícímu nástupu a získala první medaili pro USA ze silničního závodu žen po 40 letech.

Z vedoucího kvarteta se poměrně snadno odpojila i díky tomu, že zbývající trio favoritek taktizovalo namísto snahy nástup Faulknerové zachytit. Ta si pak mohla celkem v klidu dojet pro zlato. Zaskočila za krajanku Chloé Dygertovou, která spadla stejně jako v časovce, v níž ale dokázala vybojovat alespoň bronz.

O takřka minutu později se pod Eiffelovou věží odehrál mimořádně dramatický spurt, po němž ani samotné závodnice nevěděly, zda mají medaili a jaké hodnoty. Olympijská vítězka z Londýna 2012 Vosová oslavila stříbro, Kopecky vydřela pro Belgii díky bronzu historicky první medaili v silničním závodě žen. Smutná zůstala Vasová, která byla stejně jako v sobotu její krajan Attila Valter čtvrtá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články