Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Choupenitch v Paříži bronz neobhájí, v osmifinále nestačil na Itala Bianchiho

Porážkou v osmifinále s italským fleretistou Guillaumem Bianchim skončila v Paříži snaha Alexandra Choupenitche o obhajobu olympijského bronzu z Tokia. Český šermíř začal výhrou ve 2. kole, v němž jako nasazená sedmička olympijského turnaje porazil Michala Siesse z Polska 15:3. Boj o účast mezi nejlepšími osmi šermíři už ale Choupenitch nezvládl. Obsadil tak dvanácté místo, což je jeho druhý nejlepší výsledek. Při premiéře v Riu de Janeiro skončil bez vítězství šestadvacátý.

Siess – Choupenitch
zdroj: Reueters autor: Albert Gea

Choupentich začal utkání 2. kola lépe, po 13. vteřinách zasáhl soupeře. Ale při dalším výpadu uklouzl a do postoje se vracel s bolestivou grimasou. V dalším průběhu zápasu se však nezdálo, že by byl nějak limitován.

Polák poté stihl vyrovnat na 1:1, ale český fleretista měl jasně navrch. Po celý zbytek zápasu postupně vedl 5:1, 10:2, 13:3 a poté už dotáhl zápas k jasnému výsledku 15:3.

"Dobré to bylo. Koncentroval jsem se. Šermoval jsem dobře dopředu i dozadu. Všechno, jak jsem si nachystal, tak to bylo. Bylo to super," řekl vítěz. Současně s ním šermoval Francouz Enzo Lefort a toho hnali fanoušci. "Super atmosféra. Mně dala možnost se mezi zásahy déle zkoncentrovat, protože když diváci křičeli, neslyšel jsem rozhodčího. Měli jsme delší pauzu, to mi pomohlo," doplnil.

Jeho další soupeř rovněž hladce přešel přes Kanaďana Maximiliena van Haastera (15:4). Šestadvacetiletý Bianchi byl předloni členem zlatého týmu na mistrovství světa a loni získal na mistrovství Evropy stejně jako Choupenitch v roce 2018 a letos bronzovou medaili. 

Desítka olympijského turnaje vedla v osmifinále už v po čtyřech vteřinách. Český šermíř sice rychle vyrovnal, ale Ital šel do vedení 4:1. Choupenitch zvolil pauzu a vyměnil si fleret, aby se zklidnil a získal čas. Jenže Bianchi pokračoval a zasahoval přesněji. Rychle vedl 8:1.

Pak se Choupenitch snažil šermovat trpělivěji a čekat, co vymyslí soupeř, který vedl už 9:1. Snížil sice v závěru první tříminutové třetiny na 2:10, ale Ital se nedal, a i když Čech snížil na 5:13, nakonec padl 5:15.

Pro zlato si nakonec došel Cheung Ka-long z Hongkongu a jako první fleretista od Francouze Christiana d'Orioly v letech 1952 a 1956 obhájil olympijský triumf. Ve finále porazil 15:14 Itala Filippa Macchiho.

Cheung Ka-long prohrával 12:14, ale skóre dokázal srovnat. Za nerozhodného stavu 14:14 v domnění rozhodujícího zásahu současně dvakrát slavili oba šermíři, ale rozhodčí zásahy neuznali.

Situace se opakovala i potřetí, ale tentokrát po zhlédnutí videa byl rozhodující bod k velké nelibosti italské strany přiznán Cheung Ka-longovi.

Francouzské finále šavlistek vyhrála Manon Apithyová-Brunetová. V bouřlivé atmosféře porazila 15:12 Saru Balzerovou a navázala na tři roky starý bronz z her v Tokiu.

Bronz po vítězství 15:14 nad Korejkou Čche Se-pin získala stejně jako na hrách v letech 2012 a 2016 Ukrajinka Olga Charlanová.

Výsledky šermu

Muži  fleret:

Finále: Cheung Ka-long (Hong.)  Macchi (It.) 15:14,

o 3. místo: Itkin (USA)  Iimura (Jap.) 15:12,

5. Hamza (Eg.), 6. Lefort (Fr.), ... 12. Choupenitch (ČR).

Ženy  šavle:

Finále: Apithyová-Brunetová  Balzerová (obě Fr.) 15:12,

o 3. místo: Charlanová (Ukr.)  Čche Se-pin (Korea) 15:14,

5. Gkunturaová (Řec.), 6. Čon Ha-jong (Korea).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články