Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Uchov: 240 centimetrů jsem vzdal kvůli fotografům

Londýn - Třebaže ruský výškař Ivan Uchov v úterý s velkou převahou vyhrál olympijské finále, po soutěži se kabonil, že nemohl vylepšit olympijský rekord na 240 centimetrů. Vinu za to dával především hemžícím se fotoreportérům na ploše londýnského stadionu a dalším věcem, které mu nabourávaly soustředění. Včetně ztraceného dresu.

Ivan Uchov
zdroj: GettyImages autor: Vesa Moilanen

Šestadvacetiletý vlasatý Rus přitom suverénně potvrdil pozici letošní světové jedničky. I v londýnském dešti a chladu skočil 238 cm a triumfoval s náskokem pěti centimetrů před Američanem Erikem Kynardem. Pak si nechal na stojany nastavit 240 cm a pokoušel se o vylepšení osobního maxima pod širým nebem i olympijského rekordu Američana Charlese Austina z Atlanty 1996. Jenže proti laťce se rozběhl jen jednou, další pokusy vzdal.

Ivan Uchov: "Myslím, že jsem to mohl dokázat, kdyby mě nezastavili. Začali tam pobíhat fotografové a já se rozhodl, že už to nemá cenu zkoušet."

Do soutěže přitom Uchov vstoupil v dresu vypůjčeném od svého krajana Andreje Silnova, který vyhrál před čtyřmi roky v Pekingu, ale v londýnském finále byl až dvanáctý. Svůj dres i se jmenovkou na hrudi totiž ztratil. "Prostě zmizel. Hledal jsem ho i u kamarádů, ale nikdo z nich o něm neměl ani tušení," řekl halový mistr světa i Evropy, který v hale už dokázal 240 cm překonat.

Rušily ho prý i další věci, proto si už po prvním nezdaru zul tretry a další londýnské pokusy na 240 cm vzdal. "Nejdřív ten dres, potom mě zastavili kvůli nějakému medailovému ceremoniálu. Když už jsem se chtěl znovu rozběhnout, motal se tam přede mnou kameraman a fotografové. Tak jsem toho nechal, i když jsem těch 240 mohl dát a možná pak skočit ještě výš," konstatoval.

Už první pokus o nový olympijský rekord navíc musel odložit kvůli semifinále ženské dvoustovky. Přes všechny tituly i olympijské zlato bude Uchov mezi sportovními fanoušky asi ještě dlouho proslulý zejména svým opileckým výstupem v Lausanne před čtyřmi lety. Video z tamního mítinku se okamžitě stalo internetovým hitem a mezinárodní atletická federace udělila ruskému výškaři přísnou důtku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články