Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Rozhovor s maminkou bronzového kajákaře Josefa Dostála

Praha/Toronto - Doktorův recept zafungoval - čeští rychlostní kanoisté vezou po 16 letech z olympiády medaili - tentokrát bronzovou. Česko na medaili čekalo od dvojího zlatého úspěchu Martina Doktora v Atlantě. Vše zlomila až čtveřice ve složení Havel, Trefil, Dostál a Štěrba. Úspěch přesto nese znovu rukopis dvojnásobného olympijského vítěze Martina Doktora, tentokrát jako trenéra. Maminku benjamínka české posádky, jazzovou zpěvačku Evu Emingerovou-Dostálovou, zpovídal hned po závodě exkluzivně pro web loh.cz Jiří Lípa.

Emotivní závěr jízdy prožívala Eva Emingerová na dálku - s telefonem na uchu. Právě totiž absolvuje turné v Torontu. Heroický výkon české čtyřky sledovaly na místě sestry Josefa Dostála. "Nejhorší na tom je, že já jsem tady v Torontu nic neviděla a já jsem byla ve spojení s dcerama, který se jely podívat do Londýna, a já jsem vlastně slyšela jen šílený řev..."

Cesta druhého nejmladšího mužského olympionika ke kajaku byla spletitá. Od malička vedli Dostálovi syna k řadě sportů – maminka jako bronzová medailistka z mistrovství Evropy v roce 1988 logicky preferovala volejbal. Nakonec se ale Josef rozhodl přece jen vyměnit fotbalový a volejbalový míč za pádlo. "On se dal na kanoistiku proto, že v tý loděnici, kde můj muž trénoval, dělali výborný chleba se sádlem, a to předčilo veškerý hokej, fotbal..."

"Můj muž, jak dělal kanoistiku, tak ho k tomu nikdy nijak nenutil a vždycky ho jen od malinka dával sednout do toho kajaku. Občas s ním vyjel, ale nikdy ho nenutil trénovat...," vzpomíná maminka Eva Emingerová-Dostálová.

Josef Dostál měří ve svých 19 letech 202 centimetrů. Na kajaku sedí na třetím místě, tam se prý, podle slov maminky, vejde bez problémů. Tréninkové lodě si ale musí nechat "šít" doslova na míru. "Je to zhruba tak čtyři, pět let zpátky, kdy nabral takový strašný kalibr. Ale byl výjimečný už od malinka. On totiž už v porodnici měl 4,5 kila..."Celkem 1 článků Celkem 1 článků

Voda se kolem českého čtyřkajaku rozčeřila už před olympiádou, kvůli údajnému dopingu matadora posádky – Jana Štěrby. Toho nakonec antidopingová komise Mezinárodní kanoistické federace (ICF) očistila a povolila mu start pod pěti kruhy. "Ty kluci byli od začátku pořád při sobě a bylo jasný, že jich je pět vyrovnaných, a že z těch pěti se bude vybírat..."

trans.gif

Historický úspěch z kanálu Eton Dorney tak dost možná odstartuje zářnou budoucnost českého čtyřkajaku, primárně teď ale startuje sérii velkých oslav. Ty zahájili kajakáři hned po dojezdu, na břehu se objímali a křičeli. A další oslavy na sebe nenechají dlouho čekat. "Jen co se vrátím tady z Toronta, tak uděláme velkou párty. Na tom, jakej Pepa je, mají samozřejmě podíl dědečkové, babičky i sourozenci..."

trans.gif

Voda se kolem českého čtyřkajaku rozčeřila už před olympiádou kvůli údajnému dopingu matadora posádky – Jana Štěrby. Toho nakonec antidopingová komise Mezinárodní kanoistické federace (ICF) očistila a povolila mu start pod pěti kruhy. "Kluci od začátku drželi při sobě a od začátku bylo jasný, že je jich tam pět výborných a že se mezi nimi bude rozhodovat..."

Historický bronz z kanálu Eton Dorney může český čtyřkajak nastartovat k dalším výborným výsledkům. Primárně ale odstartoval - podle samotných aktérů - dlouhé a intenzivní oslavy. Na ty se těší i Eva Emingerová. "Jen co se vrátím, tak uděláme velkou párty. Na tom, jaký Pepa je, tak mají podíl dědečkové, babičky, sourozenci..."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články