Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

"A teď jedem na pivo!" radují se bronzoví kajakáři

Eton - Projeli cílem a věděli, že mají medaili. Daniel Havel a Lukáš Trefil hodili v euforii pádla do vody, Josef Dostál a Jan Štěrba raději ne. "Nechtěl jsem se koupat, už jsem starší pán," smál se zadák Štěrba. Všichni členové českého čtyřkajaku se ale spontánně radovali, cákali po sobě vodou, křičeli, na břehu se objímali a skákali. Vybojovali bronz, pro českou rychlostní kanoistiku první medaili od triumfů Martina Doktora v Atlantě v roce 1996.

Bronzoví kajakáři
zdroj: ISIFA

Pro čtyřkajak to byl nejtěžší závod v kariéře, třebaže má jen z letošní sezony na svém kontě dvě vítězství ve světovém poháru. "Bronz je super, ale byl to neskutečně těžký závod," prohlásil Trefil. Po projetí cílem všichni věřili ve stříbro, které ale nakonec o dvě desetiny prohráli.

Daniel Havel:

Byla to euforie, nevěděl jsem v cíli, co dělám. A bylo mi úplně jedno, jaká to je medaile. Vlítly mi slzy do očí. Teď mám ještě co dělat, abych je udržel.

Shodli se, že jim hodně síly do žil vlila i písnička skupiny Matahari, v níž na baskytaru hraje Trefilův bratr Pavel. Olympijskému čtyřkajaku složili písničku Vodní dravci.

"Nabilo mě to jak hovado, takže dobrý. Pouštěl jsem si víc věcí, tohle byla jedna z posledních, než jsem šel na vodu. Bráchovi za všechny moc děkuju," uvedl Trefil. "Pouštěli jsme si to všichni, nabíjí nás to všechny," prohlásil.

Váhu medaile si celý tým podle všech uvědomí až později. "Doufám, že takový šok v cíli ještě někdy zažiju. Nestává se to každý den, někomu se to nepoštěstí za celý život. Tohle je obrovský úspěch," řekl Havel.

Štěrba, který kvůli obvinění z dopingu a po následném očištění naskočil do týmu teprve minulý týden, bral olympijský bronz jako satisfakci. "Je to skvělé, ale uvědomíme si to až později. Je to fantastický úspěch, je to skoro jedno, jestli to je stříbro, nebo bronz," prohlásil.

Závod byl neuvěřitelně vyrovnaný. Do sekundy a půl se poskládalo šest lodí. A také Češi si uvědomují, že mohli skončit třeba jako čtvrtí Němci, kteří si dělali zálusk na vítězství, nebo šestí Slováci, další favorité. "Každá loď mohla brát medaili. Bylo to jen na nás, jak to zvládneme. Žádnou chybu jsme neudělali, i když nám na začátku ujeli, ale my tak jezdíme," řekl Štěrba.

Dostál cítil, že loď pojede. Většinou si před startem zakřičí, aby uvolnil stres, tentokrát ale řval až v cíli radostí. "Pořádně jsem si to užil," pravil. "Byl to dobrý závod. Žádná chyba, jeli jsme podle sebe a vyšlo to," doplnil radostně. Jako jediný v cíli si přitom nebyl medailí jistý. "Ale když jsem viděl, jak se radují, tak jsem křičel taky," smál se.

Ještě dlouho po závodu kajakáři ani nevěděli, kde mají zahozená pádla. Trefil ale mávl rukou. "Možná se tam někde válí, je mi to jedno," uvedl se smíchem.

Všichni brali medaili jako satisfakci za to, čím posádka prošla. Celou sezonu se hledalo její složení, pak ze hry na čas vypadl Štěrba kvůli potížím s dopingem. Nakonec se vrátil týden před olympiádou jen s napomenutím a mohl startovat. "Neměli jsme to lehké, ale přes ty všechny trable jsme to zvládli," podotkl Trefil.

Medaile se po předchozích výsledcích v sezoně od čtyřkajaku tak trochu čekala. A i kajakáři věděli, že na ni mají, vždyť v Račicích nedlouho před OH zajeli druhý nejrychlejší čas historie. "Kdybychom postoupili přímo z rozjížďky, bylo by to asi náročnější na psychiku," uvedl háček Havel. "Nepovedlo se to a nás to posadilo na zem. Nešli jsme do toho jako úplní favoriti. Bylo to takové klidnější," popisoval.

Sám v cíli i vyhlášení vítězů prožíval velmi emotivně. Už v cíli se mu draly slzy do očí a totéž se zopakovalo při přebírání medaile. "Musel jsem mít skleněný oči hodně. Tohle beru hodně emočně. Je to krásnej pocit. S těma slzama jsem trochu počítal," přiznal Havel.

A teď slavit

Všichni hodlají nyní pořádně slavit. "Do Českého domu? Je tam pivo? Hodně piva?" ptali se unisono. Když se jim dostalo kladné odpovědi, tak se shodli - Jedéééééééém! "Už jsme chtěli tam zajet na jedno, ale trenéři nám to nedovolili, tak teď si to vynahradíme," řekl Dostál. Všichni si za cenný kov rozdělí 900 000 korun.

Havel, který v pátek oslaví 21. narozeniny, bude mít nyní slavící období. Na konci srpna si totiž bere Doktorovu neteř Annu Doktorovou, která rovněž závodí na kajaku.

"Teď budeme spolu trávit čas na oslavách. A kvůli svatbě také uspořádám nějakou rozlučku, bude to asi dost divoké období," usmál se Havel. "V září už se trénuje, takže se to musí stihnout všechno teď," plánoval. "Bude to náročný a dlouhý," připojil se Trefil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články