Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Profil sportu: Fotbal

Zvláštní postavení mezi olympijskými sporty má fotbal. Zatímco v téměř všech ostatních sportech je olympiáda vyvrcholením čtyřleté práce, mužské fotbalové dění pod pěti kruhy je tak trochu na periferii. Nebylo tomu tak ale vždy - a i přes dnešní absenci těch úplně největších hvězd se olympijský fotbal jednoznačně vyplatí sledovat. Ten letošní má pak opravdu speciální náboj.

Brazilec Neymar
zdroj: Getty Images autor: Julian Finney

Podle dnešního formátu totiž na olympiádu smějí jen hráči do 23 let a každá federace má právo mezi svůj osmnáctičlenný výběr zařadit maximálně tři fotbalisty, kteří tento věk překračují. Proto také třeba v Evropě kvalifikace na OH vychází z výsledků ME hráčů do 21 let.

Tyto restrikce, na olympijských hrách ojedinělé, vytvořila fotbalová federace FIFA proto, aby zachovala výsadní postavení jejího mistrovství světa, druhé nejsledovanější sportovní akce na světě. Byly to však právě úspěchy a masová sledovanost fotbalu na olympiádách, které inspirovaly federaci k tomu, aby si v roce 1930 založila vlastní mistrovství světa. Do jeho dění pak mohl vstoupit jakýkoliv hráč, i profesionální - což nebyl případ olympiády.

V meziválečném období však stejně v podstatě celou dobu zůstávala olympiáda na stejné kvalitativní úrovni. Až po 2. světové válce a postupnou profesionalizací fotbalu v západní Evropě došlo k rozevírání nůžek. Na olympiádu ze Západu jezdily výhradně týmy složené z amatérů, kdežto ve východním bloku byla, eufemisticky řečeno, amatérská hranice poněkud posunuta.

Hlavně proto v období studené války získaly státy východního bloku 23 z celkem 27 rozdaných medailí. A na stupních vítězů nechybělo ani Československo - to v roce 1980 dokonce získalo zlatou olympijskou medaili. Jenže zatímco ČSSR reprezentovali kupříkladu Vízek či Berger, amatérské týmy fotbalových velmocí z Brazílie, Itálie či Západního Německa se turnaje ani neúčastnily.

S profesionalizací olympiády se pravidla postupně přetvořila do dnešní podoby, ve které se hraje od roku 1992. A turnaj hned dostal úplně jiný náboj - slouží dnes v podstatě jako uvedení budoucích fotbalových velikánů na scénu. Za posledních dvacet let jím prošly takové hvězdy jako Messi, Xavi či Rivaldo s Ronaldem.

Hvězdy - ať už současné či budoucí - nebudou chybět ani letos. Největším favoritem na triumf je Brazílie. Už jen její nominace je nabitá nejzářnějšími mladými jmény - budou zde Neymar, Ganso, Lucas Moura či Oscar, které dnes do svých týmů lákají nejlepší kluby světa. Nebudou však chybět ani Marcelo, současný levý bek Realu, Thiago Silva, jeden z nejlepších stoperů světa, či Hulk, opora FC Porto. Brazílie chce před nadcházejícím MS, které pořádá, v Evropě zanechat silný dojem.

Bít o olympijské zlato se však bude poprvé v historii i společný profesionální britský tým vedený Ryanem Giggsem. Vládcům Evropy a světa ze Španělska pak v nominaci figurují například autoři dvou gólů ve finále ME Juan Mata a Jordi Alba či vycházející hvězdy z Bilbaa Javi Martinez či Iker Muniaín.

Od atlantské olympiády v roce 1996 je fotbal také ženskou disciplínou. A na rozdíl od mužů v ženském fotbale FIFA žádné restrikce nestanovuje. Olympiáda je tak na stejné úrovni jako mistrovství světa a již před oficiálním začátkem londýnského dění tak budeme svědky klání těch nejlepších fotbalistek. Očekává se, že dominovat budou tradičně Američanky (ty získaly tři ze čtyř zlatých), Němky a Brazilky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články